Komentar: Jasenovac

Rade Dragović

27. 04. 2016. u 12:06

Hrvatska vlast postala je fabrika rehabilitacije dželata, zaboravljanja pravih žrtava, prekrajanja i zaboravljanja istorije. Ne greši vladika Grigorije kada kaže da je bolje biti potomak žrtve nego ubice

Коментар: Јасеновац

Rade Dragović

KAD ministar kulture u Hrvatskoj postane osvedočeni ustaša, ulogu profesora istorije preuzme Tompson, a ulice Zagreba pod parolom "Za dom spremni" okite strojevima crnokošuljaša, ne čudi ni traka na vencu ispod spomenika u Jasenovcu s natpisom "Stradalima od 1941. do 1951".

Domoljubna koalicija donela je svoju verziju istorije satiranja Srba, Jevreja i Roma u NDH. A ona glasi: Jasenovac je tokom rata bio sabirni i radni logor, a karakter smrti dobio je tek pod režimom nove Jugoslavije.

Ne čudi zato ni predsednik Hrvatskog sabora Željko Rajner, koji smatra da je logor smrti pravo mesto za pomen Blajburga. Jasni su i hvalospevi filmskom falsifikatu "Jasenovac - istina" Jakova Sedlara, koji je sve nas "neuke i zaboravne" podsetio na to da je ciglana na obali Save za vreme NDH služila za šivenje vreća i preradu kože, a da su logoraši u slobodno vreme igrali fudbal i slušali koncerte.

Koga, zato, može da začudi upravnica Spomen-područja Jasenovac Nataša Jovičić koja je bez zadrške dozvolila da se ispod čuvenog Cveta postavi lažni venac sa lažnom porukom.

Hrvatska vlast postala je fabrika rehabilitacije dželata, zaboravljanja pravih žrtava, prekrajanja i zaboravljanja istorije. Da je ustaški režim bio zločinački, predsednica Grabar Kitarovićeva prisetila se, uostalom, tek posle podosećanja Nikolasa Dina, ambasadora za Holokaust američkog Stejt departmenta. Ona je nekako shvatila, ali njeni doglavnici očigledno nisu. I neće.

Ne greši vladika Grigorije kada kaže da je bolje biti potomak žrtve nego ubice. U pravu je i najstarija živa jasenovačka logorašica Pava Molnar kad pita zašto mračna, gorka i tragična škola ima tako slabe učenike. Odgovori su, nažalost, pokopani pod zemljom Jasenovca i Donje Gradine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (14)

pavle

27.04.2016. 12:21

hrvate treba potpuno negirati jer takvi ustaše ne postoje na kugli zemaljskoj! njih treba otpisati kao da ne postoje kao što i ne postoje to je zločinačka nacija

dule

27.04.2016. 13:09

Fasizam nastaje iz dva razloga - siromastva ili frustracija. Kod hrvata je u pitanju ovo drugo, njihove frustracije i kompleksi od Srba su toliko veliki da je to prosto postalo nenormalno.

MILI

27.04.2016. 13:19

Istinit komentar nazalost.... Gospode Boze sacuvaj nas od ovakvih suseda....Sa ovakvima treba samo na odstojanju biti !!!

smb

27.04.2016. 16:38

bravo novosti za ovaj tekst i za sve druge clanke u veze ove teme. da se ovo mucno cutanje o ovoj temi u srbiji prekine. da svi oni koji su sami svih ovih decenija tugovali ciji su najmiliji ubijeni konacno osete da ova drzava i njen preostali narod deli i saoseca sa njima. ni u jednoj evropskoj zemlji posle rata nije se u tolikoj meri cutalo kao u srbiji. ako se ne cuvamo svi zajedno imamo dovoljno iskustva sta nas snadje. ali poznato je da mnogi nauce tek kad sami osete. pozdrav.

Srbin Srbinovic

27.04.2016. 17:03

Najveci izvoz Hrvatske je genocidnost, zverstva i psihopatska mrznja prema Srbima.Treba ih ignorisati i bojkotovati njihove radnje i robu u Srbiji.Za par meseci ce biti na kolenima.Kome ce izvoziti svoje proizvode: Slovencima ili Madjarima? To ne verujem.

Marko

27.04.2016. 18:51

Zapisnik Zemaljske komisije o zločinima okupatora i pomagača iz decembra 1945,. pokazuje da su Titove barabe znale sve šta se događa u Jasenovcu tokom celog rata! Samo što su se delovi tog zapisnika selektivno objavljivali/sakrivali. U ovom zapisniku na nekoliko mesta se nalaze svedočenja logoraša da su hrvatske ustaše u više mahova sprovodili masovne likvidacije logoraša zbog otkrivanja curenja informacija i veze sa partizanima! (nedavno Blic objavio reprint).

Marko

27.04.2016. 19:04

Zašto tek 70 godina od događaja počelo počinje se govoriti o Jasenovcu? Kada više skoro da nema živih svedoka? Nakon rata JNA je izvršila asanaciju terena Jasenovac, tako da su uništeni svi tragovi koje hrvatske ustaše nisu uništile. Tokom celog rata Titovi partijski drugovi su paradirali u ustaškim uniformama po Zagrebu i Jasenovcu. Partizani(Srbi, jer je drugih bilo zanemarljivo) su molili da im se dozvoli napad na Jasenovac ali su uvek bili odbijeni od Tita i partije pod raznim izgovorima.

Marko

27.04.2016. 19:08

Nakon rata Tito pravi ravnotežu između četnika i hrvatskih ustaša a u tome mu pomažu Ranković, Krcun... i zato su oni izdajnici. Titove barabe izjednačavaju Nedića i Paveliča!!

Marko

27.04.2016. 19:17

Komisija SPC je ispitivala genocid nad Srbima u NDH između Đurđevdana i Mitrovdana 1941. godine. Na osnovu iskaza 4054 svedoka utvrdila da je za 4 meseca poubijano (eufemizam - od metka ređe stardalo) 180000 ljudi, građana, seljaka, sveštenstva, žena, dece. Neuporedivo veći broj svedoka nego prilikom sastavljanja zapisnika Zemaljske komisije 1945 čiji svedoci su uglavnom nesrbi. Ovu komisiju je 1944 pohapsila titova tajna policijai i oduzela materijale i zapisnike. Na čelu OZNe su bili izdajnici

Marko

27.04.2016. 19:27

Pitanje je koliko bi hrvatske ustaše umlatili Srba da nije bilo četnika vojvode Đujića. Da li bi nacionalno svesni četnici (koje su titove barabe umlatile bez suđenja i zarobljavanja na Zelengori i posle rata) dozvolili pad srpskih krajina? Očigledno da je Titu i partiji bio cilj da se što više umlate Srbi a pri čemu su obavezno naglašavali da su žrtve "narodi Jugoslavije" a izvršioci su bili "fašisti' ili "okupator". Titoisti su posle rata pobili najviše golorukih i nenaoružanih Srba.

ALO ?

27.04.2016. 20:11

Da li još radi administrator//moderator ?? Jel prima nove komentare ? Komentare i Naravoučenija : Pljunimo napokon Istina u oči - veritas nos liberabit - Istina će Nas (od Boga zaboravljene Srbe zbog silnih sagrešenija i lažljivih molitava) OSLOBODITI naših katastrofalnih samoobmana i fatalnih grešaka u koracima....idemo li, pajdo ??

RAJ NA OCEANU

27.04.2016. 20:22

..je voljena opereta razdraganih i zbrinutih u rekreacijskom i vaspitno-obrazovnom centru Jasenovac (41-45)...i tako ima da bude, a još se tome dodaje i Sveti Stepinac kao iskreni i istinski borac za spašavanje Srba....to je, nažalost, prihvaćeno po EU standardima i tretira se kao deo demokratskog pluralističkog izričaja u EU. Mi, moramo napokon da kažemo: ispod Kamenog(U)Cveta događa se FESTIVAL Likovanja i ponižavanja žrtava NDH. Tamo se dešava Satanistički RITUAL Blasfemične NEKROFILIJE.

petar nikolić

27.04.2016. 21:25

Za poruku vladike, nažalost, ima jedan veliki problem. Kada zločinac ispuni cilj onda żrtva nema potomaka. Zato na niškom Bubnju sada piše da su tamo komunisti ubijali patriote, a nema ko da obriše surovu laž potomaka zločinaca.

Marko

27.04.2016. 21:34

Nikada nikome nije suđeno za genocid. Ovo o čemu se ovih dana piše nikada nije ušlo u čitanke. Zato da bi se sakrila neprijatna prošlost, da se zaboravi, da se sećanje obriše gumicom. Odnos prema Srpskim žrtvama je bio nopodaštavajući i brojčano su ih umanjivali i licitirali u kontrasmeru. U pitanju su ...prerano je pričati o tome.