Strogo poverljivi maturski testovi

I. MIĆEVIĆ

22. 04. 2016. u 14:05

Mere bezbednosti u Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja na najvišem nivou. Svaki ulazak kontrolisan, niko ne zna sva pitanja. Kamera svuda

Строго поверљиви матурски тестови

PRIPREME testova za malu maturu uveliko su počele, a bezbednost je u Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, gde se pitanja pripremaju, već podignuta na najviši nivo. Od ove godine uveden je dodatni sistem provere, povećan broj kamera za video-nadzor, a svaki ulazak u Centar za ispite i štampariju strogo je kontrolisan.

Dr Branislav Ranđelović, koji je odnedavno vršilac dužnosti direktora Zavoda, kaže, za "Novosti", da su sada preduzete sve mere kako bi završni ispit protekao bez nepravilnosti. U poslednjih pet godina dva puta je "provaljivan" maturski test. Prvi put krivci nisu pronađeni, a drugi put, u aferi "brushalter", nađen je i kažnjen krivac.

- Prema nalogu iz Ministarstva prosvete, pokrenuli smo 28. marta posebnu proceduru koja se primenjuje na poverljive poslove. Imamo novi sistem evidencije i nadzora, a od ove godine pod specijalnom kontrolom pristupa je ne samo štamparija, već i čitav Centar za ispite - objašnjava Ranđelović. - U Zavodu su trenutno prevodioci na jezike manjina.

Testovi će biti štampani na srpskom i šest manjinskih jezika - mađarskom, albanskom, slovačkom, rusinskom, rumunskom i hrvatskom. Osim na manjinskim jezicima, štampaju se posebni testovi za đake koji su ranije završili osmi razred, ali nisu polagali maturu, kao i za slepe, na Brajevom pismu. U celoj Srbiji ima i oko 50 slabovidih učenika, za koje Zavod priprema testove posebne sa uvećanim slovima.

POLICIJSKA PRATNJA Svi testovi biće gotovi tokom maja, a prvih dana juna, pod policijskom pratnjom, poslaćemo ih u štampariju. Kod nas će se štampati testovi za slepe, slabovide, nacionalne manjine i drugi testovi koji idu u malim tiražima. Svi će biti transportovani u sigurnosnim kesama i pod policijskom pratnjom - objašnjava Slavica Pešić, pomoćnica direktora Zavoda.

- Ukupno pripremamo 40 varijanti testova za završni ispit - objašnjava Dragana Stanojević, rukovodilac Centra za ispite u Zavodu. - Ove godine nema novina u samim testovima. I dalje će svaki test imati 20 zadataka, od čega će 40 do 50 odsto biti na osnovnom nivou, a ostali na srednjem i naprednom. Timovi nastavnika pripremaju veliki broj zadataka, od kojih će biti napravljen konačan izbor. Za matematiku, recimo, šest nastavnika pripremilo je 700 zadataka od kojih će biti izabrani oni koji će se naći na testu.

Na kombinovanom testu, dodaje, pet pitanja biće iz biologije, po četiri iz istorije, geografije i fizike i tri iz hemije.

Jedina novina ove godine biće prag znanja, tj. minimum od 50 bodova za upis u četvorogodišnje škole. Prema rečima Dragane Stanojević, to je lako dostižno, jer je dovoljno da, na primer, đak sa prosekom 3,5 u višim razredima, na sva tri testa osvoji ukupno jedan bod.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

realno

22.04.2016. 15:01

Celo skolovanje nas uce da samo ponavljamo gradivo kao papagaji, i samo to od nas i traze, a sada odjednom hoce da mi to primenjujemo u praksi? Ne znam bas koliko je to izvodljivo...

грозота

22.04.2016. 15:25

Гледам слику и питам се - поштује ли ико у овој држави званични српски језик? Како се односе према језику, тако се односе и према имовини. Тамо где се не поштује језик државе свако може и да краде колико хоће, нема система, нема закона, нема културе ...

RRPANTELA

22.04.2016. 21:24

Voleo bih da znam KO je i kada izmislio tu glupost oko ovakvih testova? Ako decu niste naucili do tada necete ih nauciti ni za te glupave testove.Cemu to maltretiranje i stresovi. Ionako se polazu prijemni ispiti koji su po meni sasvim dovoljan stres.Zasto se ne menjaju stogodisnje navike i ne gleda malo vise u buducnost.Deca su nam naprednija u svom neznanju nego mi u znanju. Sta vam je, dodjimo sebi i pomozimo toj deci da ne gube vreme i zivce na budalastine od pre sto godina.