Monopol potkopava privatne pogrebnike

S. B. - Z. R.

13. 04. 2016. u 20:00

Privatna pogrebna preduzeća pred gašenjem jer je njihov posao prepušten javnom sektoru. Bez posla bi moglo da ostane 3.000 ljudi. Udruženje najavljuje proteste

Монопол поткопава приватне погребнике

PRIVATNA pogrebna preduzeća, njih oko 600, gotovo su pred gašenjem. Ukoliko buduća vlada ne izmeni zakon koji dozvoljava da se ovom delatnošću bave isključivo firme u većinskom državnom ili vlasništvu lokalnih samouprava, bez posla će, poručuju u Udruženju privatnih pogrebnika, ostati blizu 3.000 ljudi, a građani će plaćati sve skuplje usluge. Za bolji status će se, najavljuju, boriti i protestima.

Zakon o komunalnim delatnostima je još 2011. pogrebne usluge prepustio državi, a lokalnim samoupravama naložio da donesu posebne odluke i uredbe i usklade poslovanje sa zakonom. Dobar deo gradova i opština i nema svoja pogrebna preduzeća, pa su privatnici nesmetano radili. Poslednjih nekoliko meseci, međutim, u Subotici, Pančevu, Novom Sadu, a u Beogradu od ranije, stvari se menjaju.

- Doneli su odluke kojima obavezuju sve zdravstvene ustanove i ustanove socijalne zaštite da javnim preduzećima prijave svaki slučaj smrti. Po utvrđenoj smrti, u ustanovama, ili van njih, posmrtne ostatke preuzimaju javna preduzeća, prevoze ih i smeštaju u mrtvačanice, koje za njih rade 24 časa dnevno, dok je prijem ostataka koje prevoze privatnici vremenski ograničen - objašnjava Dragan Zdjelar, predsednik Udruženja. - Mi smo od Komisije za zaštitu konkurencije tražili mišljenje. Oni su procenili da je time narušena sloboda ekonomske konkurencije i da se monopolizuje tržište pogrebnih usluga. Naložili su Novom Sadu i Pančevu da izbrišu diskriminatorske odredbe.

Iako im je rad otežan još 2011, privatnici su dosad opstajali.

- Radimo legalno, ali je sve učinjeno da nijedna stranka ne dođe do privatnika - objašnjava Jožef Mislocki, iz subotičkog preduzeća "Funero". - Sad je kulminiralo.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture je nedavno izašlo sa Nacrtom izmena i dopuna zakona o komunalnim delatnostima. Ni one, međutim, nisu popravile status privatnika.

ZAMERKE KATOLIČKE CRKVE ZAKON pogađa i katoličku crkvu. Svih pet biskupija iz Srbije se obraćalo nadležnom ministarstvu. - Nama smeta član pet koji kaže da lokalne samouprave mogu crkvama da povere upravljanje i održavanje groblja. A to je naše vlasništvo - kaže Mirko Štefković, sekretar međunarodne biskupske konferencije "Ćirilo i Metodije".

- Poseban problem je što javna rasprava uopšte nije bila javna i nisu bili pozvani svi koji su zainteresovani za ovo pitanje - tvrdi Radomir Ćirilović iz Pokreta za zaštitu potrošača "Prosperitet". - Posledica državnog monopola je da su cene pogrebnih usluga enormno velike. A od 42 javna pogrebna preduzeća, njih 39 je poslovalo sa gubitkom. Usluge su u jednom gradu, od 2009. do danas korigovane čak šest puta i za 50 odsto su veće.

MINISTARSTVO: OTVORILI SMO TRŽIŠTE

ministra građevine Jovana Atanacković kaže da će posle izmena Zakona o komunalnima delatnostima, privatnici, uz prevoz posmrtnih ostataka, moći da se bave čak i održavanjem grobalja i sahranjivanjem:

- Sve smo učinili da liberalizujemo tržište - kaže Atanackovićeva. - Ovo je krovni zakon, a lokalne samouprave su dobile nadležnost da same regulišu način obavljanja delatnosti. Činjenica je da će sada svi koji žele da posluju u ovoj oblasti morati da poštuju propise. A to mnogima ne odgovara.

CENE - ENORMNE

UKOLIKO se ukrste iznosi prosečnih mesečnih primanja građana i cena pogrebnih usluga, a Mreža za poslovnu podršku je to uradila, podaci pokazuju da su građani Srbije u prilično nezavidnoj situaciji.

- Za skromnu sahranu u Milanu, gde je prosečna plata 1.900 evra, treba izdvojiti 465 evra - navodi Dragoljub Rajić. - U Pragu je plata 1.200 evra, a pogreb oko 405 evra. U Bratislavi zarađuju u proseku 1.000 evra, a sahrana košta 376 evra. U Srbiji je cena pogreba od 900 do 1.000 evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

ana

13.04.2016. 22:37

i gradjane. to je i politicko pitanje. menajje dogovorenih uslova iz korena podizanje cena nekoliko puta da sbiu s epokojnici izbacili iz svoje u zajednicku grobnicu kao u Jasenovcu,

dragan963

13.04.2016. 23:58

Zašto se sad o ovome priča ako je zakon donet još 2011. godine!? Neko se sad setio šta je pogrešno uradio i koristi to u predizbornoj propagandi. Znao sam da zbog političkih poena sve će da urade ali da se oni dobijaju preko pokojnika nisam mogao da poverujem. Isti slučaj je i sa članom 67 Zakona o turizmu koji je usvojen 2009 a izmenjen 2010 i kojeg se neko sad setio u predizbornoj kampanji.

laki

14.04.2016. 16:34

sve treba prepustiti privatnicima..mnogo su jeftiniji od komunalnih javnih preduzeca,,,nemoze jedni da drze monopol u jednom gradu i da drze enormne cene sa svojim monopolom,,,, treba otvarati privatna groblja,,, svugde na zapadu ovaj posao vrse privatnici,,,zasto se neko u Srbiji pravi pametan...ili ih je strah od privatnika.....