Pomoćnica ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Jovanka Atanacković izjavila je danas povodom primedbi privatnih pogrebnih preduzeća da monopola u toj delatnosti nema i da se predlogom izmena postojećeg zakona ide ka daljoj liberalizaciji tržišta pogrebnih usluga.

Ona je, kako se navodi u saopštenju, kazala da privatni pogrebnici trenutno rade po zakonu koji je donet 2011, a koji predviđa da privatnici mogu da prevoze posmrtne ostatke, a da je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, krajem prošle godine iniciralo izmene spornog člana Zakona o komunalnim delatnostima.

"Ide se ka liberalizaciji tržišta tako da i privatni pogrebnici mogu da se bave sahranjivanjem i održavanjem groblja, ali i da nastave da se bave prevozom posmrtnih ostataka", rekla je Atanacković.

Prema njenim rečima, nacrt izmene zakona je od početka javnih rasprava na sajtu Ministarstva i upućen je Evropskoj komisiji na mišljenje, kako bi se proverila usklađenost sa evropskim standardima.

Atanackovićeva je dodala da će utvrđivanje konačnog teksta predloga izmena Zakona o komunalnim delatnostima morati da sačeka formiranje nove Vlade Srbije, naglasivši da po postojećem zakonu privatni pogrebnici nesmetano rade.

Na primedbe privatnika da lokalne samouprave donose određene odluke koje ih sprečavaju da obavljaju poslove, Atanackovićeva je navela da prema Ustavu, lokalne samouprave imaju ovlašćenje da odlučuju i uređuju obavljanje komunalne delatnosti na svojoj teritoriji.

"Zakonom se to njima ne može zabraniti. Zakonom se regulišu opšte odredbe, standardi, a jedinice lokalne samouprave donose odluke na osnovu Ustava i uređuju obavljanje komunalnih delatnosti na svojoj teritoriji", rekla je ona.

Na skupu Udruženja privatnih pogrebnika Srbije ranije danas ocenjeno je da javna komunalna preduzeća imaju monopol u pružanju pogrebnih usluga, zbog čega će biti ugašeno više od 200 privatnih pogrebnih firmi, a 3.000 radnika će ostati bez posla.