Hronika srpskog stradanja

R. Dr.

04. 04. 2016. u 22:54

Sastavljena bibliografija naučnih radova posvećenih žrtvama ratova u 20. veku. Uskoro imena 300.000 od ukupno 1,2 miliona ubijenih

Хроника српског страдања

SVI naučni radovi o stradanju srpskog naroda u 20. veku, sabrani, našli su se među koricama jedinstvene bibliografije, koju je sakupilo Društvo za podizanje memorijalnog centra srpskim žrtvama genocida u 20. veku. Reč je o 2.000 naslova hronike masovnih zločina u prethodnom stoleću, objavljenih na srpskom jeziku, koji su prvi put sistematično sakupljeni i obrađeni.

Ovim je, međutim, završena samo prva faza ovog zadatka, budući da su članovi Društva već pristupili sabiranju knjiga, publikacija i naučnih radova objavljenih u bivšim jugoslovenskim republikama i inostranstvu. Publicista Milivoje Ivanišević najavljuje da će Društvo uskoro objaviti i imena od oko 300.000 stradalih Srba tokom Drugog svetskog rata i u sukobima devedesetih godina.

- To je, nažalost, samo manji deo ukupnog broja ubijenih naših sunarodnika u 20. veku - objašnjava Ivanišević. - Predstoji nam rad na identifikaciji oko 1,2 miliona žrtava. Reč je o ogromnom i teškom poslu, koji će zasigurno trajati više decenija.


KRESTIĆ I MATANOVIĆ NA ČELU

SEĆANJE na srpsko stradanje u novijoj istoriji ideja je oko koje se okupila grupa intelektualaca na čijem su čelu akademik Vasilije Krestić, šahista Aleksandar Matanović, kao i Vladislav Jovanović, Smilja Avramov, Siniša Kovačević, Savo Štrbac, Milivoje Ivanišević...


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije