MINISTAR unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je danas da se Srbija u nedostatku zajedničke evropske politike u rešavanju izbegličke krize rukovodi potezima Nemačke, Austrije i susednih zemalja članica EU.

"Srbija i dalje očekuje od Evrope da se usaglasi po pitanju izbeglica, a kako nema jedinstvenog stava, dok se on ne uspostavi, pratićemo politiku Nemačke i Austrije, i ako oni kažu 'više nećemo primati izbeglice', nećemo ni mi", rekao je Stefanović gostujući na RTV.

Stefanović je rekao da danas nije bilo migranata koji su prolazili kroz Srbiju.

Prema njegovim rečima, Srbija ne može da primi ni 20 ni 500 ni 1.000 izbeglica ako oni ne mogu da odu dalje.

"U tom trenutku ćemo se ponašati kao susedi, članice EU, i Srbija više neće moći da prima izbeglice", rekao je on i dodao da su granice Srbije jednako zatvorene kao austrijska, hrvatska i slovenačka.

Ministar je dodao da je sigurno da će sada ilegalni prelasci postati atraktivniji, zbog čega su nadležni povećali i zatražili dodatne snage žandarmerije i vojske.

U TERETNOM VOZU U PREŠEVU 33 MIGRANTA Carinici su u teretnom vozu na graničnom prelazu Preševo otkrili 33 izbeglice koje su pokušale da nelegalno uđu iz Makedonije u Srbiju, saopštila je danas Uprava carina. Izbeglice, koje kod sebe nisu imale dokumenta, su pronađene pre dva dana, u poslednja tri vagona teretnog voza. Najveći broj izbeglica izjasnio se da dolazi iz Avganistana, a potom iz Libije i Sirije. U vagonima su bili 32 muškarca i jedna žena, starosti između 18 i 26 godina.


GRČKA: OKO HILjADU IZBEGLICA SE PREKO REKE UPUTILO U MAKEDONIJU, KOD ĐEVĐELIJE SE UDAVILO TROJE

GRUPA od oko hiljadu migranata i izbeglica danas je pokušala da pređe u Makedoniju dva kilometra od izbegličkog kampa u Idomeniju, javila je agencija Frans pres.

Oni su oko 10.30 krenuli iz okoline Idomenija i preko Suve reke se uputili ka selu Hamilo i dalje ka Makedoniji. Izbeglice, među kojima je veliki broj dece, dva puta su prošle pored grčkih policajaca. Policija ih je pozvala da se vrate ali ih nije zaustavljala zbog toga što su bili brojni i zbog toga što nisu mogli da ih prate vozilima preko reke. ; ;

Makedonska policija rano jutros je iz nabujale Suve reke izvadila tela troje migranata koji su se udavili.

"Tela dve sestre, od kojih je jedna bila trudna, i jednog muškarca pronađena su u Suvoj reci", rekla je portparolka policije Natalija Spirova Kordić.

U kampu kod Idomenija na grčkoj strani granice sa Makedonijom, prema procenama, ima oko 14.000 izbeglica koji žele da preko Makedonije nastave put ka Zapadnoj Evropi, uprkos odluci o zatvaranju granica za izbeglice duž balkanske rute.