Rehabilitacija Nedića: Svedoči srpska monahinja

V. C. S.

14. 03. 2016. u 10:06

Danas u Višem sudu nastavak postupka rehabilitacije Milana Nedića. Sudu će biti predato dosta novih dokumenata iz Beograda i Izraela

Рехабилитација Недића: Сведочи српска монахиња

Okupljanje ispred Višeg sudu u Beogradu tokom prethodnog ročišta

JEDNA monahinja pojaviće se kao svedok na današnjem ročištu u Višem sudu u Beogradu, u postupku rehabilitacije Milana Nedića, ratnog premijera Srbije u vreme nemačke okupacije. Kako je za naš list potvrdio jedan od podnosilaca zahteva, praunuk Aleksandar Nedić, ona će uz blagoslov patrijarha i SPC opisati sudu kakva je bila situacija u okupiranoj Srbiji u to vreme.

- U međuvremenu smo pribavili dosta novih dokumenata koje ćemo predati, a ponovićemo i zahtev da Arhiv odgovori na zahtev suda i dostavi Nedićev dosije koji je u više navrata tražen - kaže Aleksandar Nedić.

Među dokumentima je i knjiga koju je izdao Muzej genocida u Izraelu u kojoj stoji da su za Holokaust u Srbiji krivi Nemci, zatim uredbe nemačkih okupacionih vlasti kojima su potvrđivani ili negirani zakoni koje je donosila Nedićeva vlada, pismo ratnog premijera Ajzenhaueru, pisma nemačkim vlastima u kojima traži da prestane hrvatski genocid nad Srbima, kompletna dokumenta konzulata NDH u Beogradu iz kojih se vidi da je Nedićeva Srbija spasavala izbeglice iz Hrvatske, kao i pisma spasenih Slovenaca upućena rodbini.

- Sve oko postupka rehabilitacije Nedića previše je ispolitizovano. Nismo to želeli. Naša jedina namera bila je da se van snage stavi uredba FNRJ iz 1949. kojom je proglašen za ratnog zločinca. Smeta nam i to što su neki poslanici i ministri iskoristili funkcije da iskažu lično mišljenje i pokušali izjavama da utiču na sud - konstatuje Nedić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

Mitar Zeravica

14.03.2016. 10:25

- Nadam se da ce biti izneseni argumenti a komunisticko-ustaska halabuka iskljucena. Neka se cuje rec istoricara...Rec istine, neka se izmere sasluge i gresi i neka rec daju sudije...

Branko

14.03.2016. 17:50

Sud neka odluči po Zakonu. Mene bilo koja presuda suda neće dodatno ubediti ili razuveriti da je Nedić bio kvisling koji je zdušno sarađivao sa okupatorom a lično je odgovoran i za brojne zločine svoje Straže nad građanim Srbije, posebno nad pripadnicima, aktivistima i simpatizerima NOP. U mnogim normalnim zemljama nije moguća ni sama pomisao na rehabilitaciju njemu, Nediću, sličnih osoba. Izuzimam naravno Hrvatsku.

ljutko

14.03.2016. 18:15

Onom njegovom nasledniku od 300 kg samo je do imovine...Inače,čovek je bio kolaboracionista !Francuzi su maršala Petena(inače slavnog vojskovođu),posle rata za istu stvar hteli da skrate za glavu !Samo su ga godine spasle.

БЛЕСИНГЕР(шипац)

14.03.2016. 19:28

Не шаљу "они" Недића у "бању" да би га "опоравили" , нато-нацисти ТО раде да би МЛАДОСТ Србије на све злочине и издаје фашистичке овим замајавањем - ЗАБОРАВИЛИ ... !

Verujte mi

15.03.2016. 18:50

da bi se našao svedok i da je Hitler neke ljude izvukao iz logora. Ali, zločinac je i dalje zločinac.