Davaoci krvi samo sa boravkom u Srbiji!

Z. GLIGORIJEVIĆ / B. RADIVOJEVIĆ

08. 03. 2016. u 21:30

Даваоци крви само са боравком у Србији!
Na predlog Republičke stručne komisije za transfuziologiju, izmenjena pravila za dobrovoljno doniranje dragocene tečnosti. Ljudi iz CG i RS nisu mogli da daju krv u Rakitovu kod Jagodine

KO nema prijavu boravka u Srbiji neće, iako to želi, moći da se odazove apelima transfuzioloških službi, niti će dobrovoljno moći da da krv za rođaka ili prijatelja!

To su nova pravila koja se primenjuju od pre tri nedelje na preporuku Republičke stručne komisije za transfuziologiju, zbog kojih šezdesetak davalaca iz Bijeljine, Budve i Pljevalja koji su došli da pomognu Udruženju dobrovoljnih davalaca "Dragan Simijonović Siki", iz Rakitova kod Jagodine, nisu mogli da daju krv.

U prvoj od tri godišnje akcije ovog udruženja prikupljene su 172 boce krvi, a dragocene tečnosti bilo bi mnogo više da su u akciji mogli da učestvuju i davaoci iz susedstva.

- Tri sata mi je trebalo da onima koji žele svakom da pomognu objasnim da ne mogu da daju krv i da prelaze uzalud toliki put.

Oni koji su doneli ovakvu odluku verovatno smatraju da dobrovoljno davalaštvo krvi nije human gest, već imaju neke druge aršine za to. Postaviti granicu davaocima krvi je strašno - kaže Dejan Jevremović, sekretar Udruženja dobrovoljnih davalaca krvi "Dragan Simijonović Siki" iz Rakitova.

Iako su članovi Udruženja dobrovoljnih davalaca krvi "Sveti Sava" iz Nikšića znali za ovu odluku, došli su, jer su pobratimi sa davaocima iz Rakitova. Nažalost, njih desetak je Transfuzija iz Niša odbila i nisu mogli da učestvuju u akciji.

- Prešli smo 500 kilometara da bismo saznali da strani državljani ne mogu da daju krv. Ako smo mi strani državljani ovde, ne znam kako davaoci iz Srbije bez problema mogu da daju krv kod nas.

Prošli put bilo je 50 davalaca iz Bosne, a transfuzija iz Niša nije dozvolila da daju krv, pa su otišli za Beograd i bez problema dali krv - revoltiran je Goran Milošević iz Nikšića.

Nova pravila, međutim, kako objašnjava u Institutu za transfuziju krvi Srbije, moraju da se poštuju prvenstveno zbog bezbednosti transfuzije.

- Po preporuci Republičke stručne komisije za transfuziologiju, koju je oformilo Ministarstvo zdravlja, niko ko nema prijavu boravka u Srbiji ne može da bude davalac krvi - objašnjava za "Novosti" Gordana Antuljeskov iz Instituta za transfuziju krvi Srbije.

- Odluka je doneta iz bezbednosnih razloga. Jednostavno moramo da imamo adresu davaoca, ako se otkrije nešto u krvi da možemo da kontaktiramo s njim. Bez toga se gubi trag, a za bezbednost transfuzije je upravo najvažnije ulaženje u trag svakoj jedinici krvi. To su novi, nažalost, stroži kriterijumi, ali je sada tako.

Stranac, kaže Antuljeskov, može da bide dobrovoljni davalac krvi samo ako ima prijavu boravka u Srbiji, a studenti iz drugih zemalja krv će moći da daju uz indeks.

UTICAJ NA SNABDEVANjE

NOVA pravila, smatraju transfuziolozi, mogla bi da utiču na smanjenje prikupljenih jedinica krvi, ali ne značajno. Iako se povremeno suočavamo sa nestašicom dragocene tečnosti, uglavnom u sezoni zimskih praznika i letnjih godišnjih odmora, kad se smanjuje i broj akcija, sa 33 davanja krvi na 1.000 stanovnika na nivou zemlje, i 34 davanja krvi u Beogradu, Srbija spada među zemlje sa visokim procentom davalaca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Dobrovoljni davalac krvi

10.03.2016. 00:51

Zašto se na ovakav način ponižavaju naj humaniji ljudi? Zašto se postavlja granica za dobrovoljne davaoce krvi? Zašto deliti braću i na ovaj način, kad smo već dovoljno podeljeni? Čiji je ovo interes?