Vladika Jovan u Novostima: Pakracu episkopska biblioteka

J. MATIJEVIĆ

ponedeljak, 29. 02. 2016. u 22:15

Владика Јован у Новостима: Пакрацу епископска библиотека

Ratko Dmitrović , vladika Jovan, Goran Vesić i Dejan Papić / Foto Z. Jovanović

Uskoro će početi obnova jedne od ključnih kulturnih institucija srpskog naroda. Akcija Eparhije pakračko-slavonske, grada Beograda i "Večernjih novosti" o obnovi biblioteke

U OKVIRU obnove Eparhijskog dvora u Pakracu, na svoje istorijsko mesto biće vraćena i novim izdanjima dopunjena čuvena Biblioteka episkopije pakračko-slavonske. O pokretanju akcije obnove biblioteke, koja je vekovima bila najveći i najznačajniji centar kulture i prosvete Srba zapadno od Drine, juče su u "Novostima" razgovarali vladika Jovan, episkop pakračko-slavonski, Goran Vesić, gradski menadžer Beograda, Dejan Papić, predsednik Udruženja izdavača i knjižara Srbije i vlasnik "Lagune" i Ratko Dmitrović, direktor i glavni urednik Kompanije "Novosti".

- Pre 270 godina ova biblioteka je zvanično nazvana Knjižnicom episkopije pakračke, a još vek pre toga u njoj je započeto prikupljanje srbulja, srpskih ranoštampanih knjiga - kazao je episkop Jovan. - Poređenja radi, to znači da je, zvanično, naša biblioteka u Pakracu stara koliko i Nacionalna biblioteka Velike Britanije. Od 38 srbulja koje je nekada imala sačuvana je 31, kao i više od 20.000 knjiga među kojima su rukopisi, inkunabule nastale pre 1500. godine i srpske knjige štampane u 18. i 19. veku.

Ovo književno blago sada se nalazi u Mitropoliji zagrebačko-ljubljanskoj i, po vladikinim rečima, SPC je odobrila njihov povratak u Pakrac, čim se završi obnova kompleksa eparhijskog dvora. Tako će, kaže episkop, Biblioteka episkopije pakračko-slavonske ponovo biti važna srpsko-vizantološka institucija i nezaobilazno odredište naučnika iz celog sveta.

- Grad Beograd će uvek pomagati naš narod koji ne živi u Srbiji, zato ćemo rado podržati i akciju obnove čuvene pakračke biblioteke - rekao je Goran Vesić, gradski menadžer. - Već smo u Zagrebu dogovorili da Mitropolija i grad Beograd potpuno stanu iza ove akcije. Osim toga, deo ove akcije biće i prikupljanje knjiga za biblioteku Srpske pravoslavne opšte gimnazije u Zagrebu koju pohađa 80 učenika.

Podršku akciji u ime Udruženja izdavača i knjižara Srbije najavio je i Dejan Papić.

- Svesrdnu medijsku podršku obnovi pakračke Biblioteke daće "Večernje novosti", jedan od pokretača ove akcije - potvrdio je Ratko Dmitrović, direktor Kompanije "Novosti". - Reč je o obnovi jedne od ključnih kulturnih institucija srpskog naroda, koja, posle Matice srpske i Narodne biblioteke, baštini najveći broj starih srpskih i vizantijskih knjiga.


ZAHVALNOST IVANU HITIJU

- Kada bude obnovljena, biblioteka će imati sobu posvećenu profesoru Ivanu Hitiju iz Varaždina - kaže vladika Jovan. - On je 1992. bio pomoćnik komandira operativne zone Bjelovar kada je ušao u Pakrac i video oštećene srpsku crkvu, a književno blago razbacano u dvorištu. Organizovao je spasavanje ovih knjiga i zato je izbačen iz hrvatske vojske. Srećom knjige je preneo u nacionalnu sveučilišnu knjižnicu u Zagrebu. Tu su popisane i sačuvane, a Mitropoliji zagrebačko-ljubljanskoj vraćene su 2007. Za ovaj poduhvat, Ivan Hiti je 2013. godine od patrijarha Irineja u Beogradu primio orden Svetog cara Konstantina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije