Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas da bi sporazum kojim bi ljudstvo Rusko-srpskog humanitarnog centra u Nišu steklo ista prava i obaveze kao i pripadnici NATO-a na teritoriji Srbije, mogao da bude potpisan tokom posete predsednika Vlade Rusije Dmitrija Medvedeva koja se očekuje u narednih nekoliko meseci.

Nikolić je za portal Sputnjik Srbija ocenio da bi potpisivanje takvog sporazuma predstavljalo "dobar balans" kojim bi praktično bila potvrđena vojna neutralnost Srbije.

"Što se tiče centra u Nišu, mi imamo pripremljen taj sporazum u kome su predviđene sve istovetne obaveze i prava kao što to imamo i sa predstavnicima NATO koji se nađu na teritoriji Srbiji. Taj sporazum nije potpisan prilikom posete predsednika (Vladimira) Putina ali pretpostavljam da će to biti tema i da bi lako moglo da se desi da kruna posete predsednika ruske vlade Medvedeva bude potpisivanje tog sporazuma, ali ja na to ne utičem vec iznosim svoj stav", kazao je Nikolić.

Prema njegovim rečima, centar u Nišu je potreban Srbiji zbog pružanja pomoći prilikom elementarnih nepogoda "od kojih sami ne možemo da se odbranimo".

"Centar u Nišu se nudio da bude regionalni pa je to možda smetalo nekome u regionu a pružao je pomoć naročito prilikom velikih požara. On ne predstavlja vojnu organizaciju već postoji da bi pružio pomoć pri iznenadnim elementarnim katastrofama", rekao je predsednik.

Komentarišući reakcije u vezi potpisivanja Sporazuma sa NATO o saradnji u oblasti logiste podrške, Nikolić je ocenio da je preuranjeno došlo do negativnih komentara u srpskim i pojedinim ruskim medijima, ali i da je reakcija Vlade Rusije bila "veoma izbalansirana i prihvatljiva za Srbiju".

"Rusija je u prvoj izjavi primetila da su to sporazumi kojima se na izvestan način Srbija približava NATO, ali je i rekla da očekuje od Srbije da održi vojnu neutralnost, što ćemo mi sigurno i učiniti. Na tu temu je i premijer Aleksandar Vučić dao izjavu nakon sastanka sa ambasadorom Rusije u Beogradu Aleksandrom Čepurinom", istakao je Nikolić.

On je kazao da je Srbija do sada potpisala pet sporazuma sa NATO savezom a da je poslednji "namenski" i prvenstveno se odnosi na uklanjanje ubojnih sredstava iz Remontnog zavoda u Kragujevcu uz pomoć NATO tehnologije.

"Rusija ima dosta sporazuma sa NATO, a nama je ovo peti i prvenstveno se odnosi na ogromnu količinu ubojnih sredstava u Remontnom zavodu u Kragujevcu koja mi ne smemo da pomerimo jer nemamo tehnologiju. Mi jedva čekamo da oslobodimo Kragujevac opasnosti da se u njemu desi nešto slično onome što se desilo u Paraćinu pre nekoliko godina", kazao je Nikolić.

Prema njegovim rečima, pripadnici NATO će na teritoriji Srbije imati ista prava i privilegije koje imaju "sve ambasade u Beogradu".

"Mi smo čak i Fijatu dali neke olakšice koje nemaju druge firme u pogledu plaćanja poreza i doprinosa i komunalnih usluga, i to je normalno. Vojna neutralnost ne znači neprijateljstvo prema NATO i mi ne možemo da budemo neprijatelji prema tom savezu, možemo samo da iskoristimo sve mogućnosti koje se u okviru NATO-a pruzaju državama ne-članicama", naveo je predsednik.

On je dodao da u sporazumu koji je nedavno ratifikovala Skupština Srbije "jasno piše" da Srbija na ovaj način ne ističe kandidaturu za NATO niti da NATO prihvata kandidaturu Srbije.

"Zato i nema osnova za kritike, ali ovde postoje dve grupe dežurnih kritičara, oni koji su učestvovali u svim dosadašnjim sporazumima sa NATO i oni koji nikada nisu vodili državu i neće je voditi, koji mogu da se junače i koji nisu bili parlamentarni u vreme kada su sklapani ovi sporazumi", kazao je Nikolić.

Predsednik Srbije potpisao je juče Zakon o potvrdi Sporazuma Vlade Srbije i NATO o saradnji u oblasti logističke podrške.