Mađarska pomaže vojvođanske Mađare

J. LEMAJIĆ

18. 02. 2016. u 20:10

Мађарска помаже војвођанске Мађаре

Susret privrednika iz Srbije i Mađarske u mađarskom konzulatu u Subotici

Vlada u Budimpešti kreditiraće privrednike i poljoprivrednike sa dvojnim državljanstvom u Vojvodini. U naredne tri godine pristiže 160 miliona evra

DA bi ekonomski pomogla vojvođanske Mađare, Vlada Mađarske u naredne tri godine kreditiraće privrednike i poljoprivrednike sredstvima od 50 milijardi forinti (oko 160 miliona evra), od čega će 20 milijardi biti dato kao nepovratna pomoć, a 30 milijardi davanjem povoljnih kredita.

Prvi konkursni krug otvoren je putem Fondacije "Prosperitati" početkom februara i traje do 31. marta, a pravo na učešće na jednom od deset konkursa imaju pravna lica i poljoprivrednici sa teritorije Vojvodine koji poseduju dvojno srpsko-mađarsko državljanstvo. Visina donacije može biti najviše 80 odsto od ukupne sume koja je potrebna, a pomoć za koju se konkuriše ne može preći 800.000 dinara.

O uslovima konkursa privrednici i poljoprivrednici se svakodnevno interesuju u kancelarijama u Subotici, Zrenjaninu, Bečeju, Senti, Kanjiži, Bačkoj Topoli, Somboru i Temerinu. Kako su konkursi tek nedavno otvoreni, još se ne zna tačan broj predatih prijava, ali, kako nam je rečeno u subotičkoj kancelariji, broj zainteresovanih je izuzetno veliki.

- Za nas je to značajna pomoć, iako u mom slučaju pokriva samo deo novca potreban za mašinu koju nameravam da kupim - kratko kaže Karolj Gardoš iz Subotice, jedan od zainteresovanih poljoprivrednika. - Pomoć je pomoć, kolika god bila, i hvala vladi Mađarske na tome.

U prvoj fazi cilj je pomaganje poljoprivrednih proizvođača, jačanje privredne aktivnosti i efikasnosti mikro i malih preduzetnika i obezbeđenje sredstava za kupovinu seoskih kuća. Iako je krajem prošle godine sa raznih strana bilo optužbi da će sredstva dobiti samo oni koji su bliski Savezu vojvođanskih Mađara, lider stranke Ištvan Pastor, te tvrdnje kategorički odbija.

- Ne postoji unapred dodeljen novac, ne postoje povlašćeni i odluke nisu donete unapred - kaže Pastor.

DA OPSTANU NA RODNOJ ZEMLjI

PREMA rečima državnog sekretara Ministarstva spoljnih poslova i spoljne privrede Mađarske, Levente Mađara, koji je nedavno posetio Suboticu, ovo je prvi put da bilo koja mađarska zajednica van matice dobije ovoliku pomoć.

- Baš ova zajednica je najorganizovanija zajednica Mađara van matice i može ovu pomoć da prihvati. Želimo da vojvođanski Mađari opstanu na rodnoj zemlji, i u tome im pomažemo - kazao je Mađar.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

Деки

18.02.2016. 20:33

Тако се води рачуна о сопственом народу, а не празним причама путем Пинка и демагогијом путем ртс-а! Још једна лекција Мађарске државе и њиховог премијера. Док наша држава троструко смањује субвенције пољопривредницима и тиме, поред других обмана, вештачки прави суфицит и привид економског бума, Мађари полажу још један испит! Свака част, овоме може само неко злонамеран да нађе замерку. Ја бих први, све исто урадио да сам на њиховом месту.

Dobrivoje

18.02.2016. 20:40

kad ce srbija da pomogne vojvodjanske srbe u oboj drzavi samo se srbima ne pomaze

vlada

18.02.2016. 21:34

Da bi nekog kreditirao, kao prvo tažiš garancije, i to ne male! Kao drugo, da je kreditno sposoban /bez zaduženja/, siguran posao /izvor prihoda/, godine života, hipoteka, hipoteka garanta, zdravstveno stanje .... pogotovo eksteritorijalno! Ili možda "grešim"? Madjari "madjarima"? Svrbi me nešto nos!

Istvan Beckerek

18.02.2016. 22:23

Da opet budemo svoji na svome.Režimi prolaze a narod ostaja na zemlja.Os Subotica katedrale pa do Vršac i sant Getarda ovu zemlju čuva sveti Istvan kralj i svetitelj.