Srbima i Rusima ne treba zapad kao posrednik

Ivana Mićević

16. 02. 2016. u 07:33

Sergej Kočetkov o kreiranju medijske slike sveta, kakve informacije traži publika, planovima u našoj zemlji...U Srbiji smo imali najmanje komplikacija da počnemo sa radom

Србима и Русима не треба запад као посредник

Foto A.Stanković

SVETU je potrebna medijska slika drugačija od one koju daju zapadni mediji. Traže se drugi ugao gledanja i druge informacije. Od "Sputnika" upravo to mogu da dobiju i u tome je tajna našeg velikog uspeha u celom svetu. On se potvrdio i za ovih godinu dana postojanja u Srbiji.

Ovako Sergej Kočetkov, prvi zamenik glavnog i odgovornog urednika MIA "Rusija sevodnja", komentariše za "Novosti" rad ove medijske kuće u našoj zemlji. "Sputnjik Srbija", koji zajedno sa RIA Novostima čini medijsku korporaciju "Rusija sevodnja", proslavio je prošle nedelje prvi rođendan.

Kočetkov ne krije zadovoljstvo uspehom portala "Sputnjik" i radio-programa u Srbiji i kaže da je on prevazišao očekivanja. Napominje da je Srbija država u kojoj su imali najmanje administrativnih komplikacija i procedura kada su počinjali da rade. Mnogo manje, dodaje, nego u zemljama koje se neprestano hvale slobodom govora. Objašnjava, kada počnu da rade u nekoj novoj državi, odmah se oseti da li je ona u prijateljskim odnosima sa Rusijom ili ne. U Srbiji su, napominje, naišli na veoma srdačan prijem.

"Rusija sevodnja" planira da "pojača" svoje prisustvo na srpskoj medijskoj sceni, da raširi svoju mrežu i pravi više radio-programa, ali ne i da pokreće nove medije. Mada se u domaćoj javnosti intenzivno spekuliše o otvaranju ruske televizije, ruskom kapitalu u štampi, Kočetkov kaže da to sa ovom medijskom grupacijom nema nikakve veze.

- Efikasnije je raditi u elektronskim medijima i na društvenim mrežama. Imamo više od 11 miliona pratilaca u celom svetu. To je najjednostavniji način da informacija stigne do nekoga. Novine su za elitnu publiku. Zavidim ljudima koji ujutru imaju vremena da sednu i pročitaju novine - objašnjava naš sagovornik.

DIPLOMATE
- TRUDIMO se da u Rusiji mnogo pričamo o Srbiji, kao i da srpski čitaoci dobiju što više pravih informacija o Rusiji - napominje Kočetkov. - Bavimo se narodnom diplomatijom, a ne klasičnom spoljnom politikom.

Na pitanje da li je "Sputnjik" u Srbiju stigao kao odgovor na dolazak američkih medijskih kuća, Kočetkov kaže:

- Ovaj projekat osnovali smo jer ne želimo da sa drugim zemljama, pa ni sa Srbijom, komuniciramo preko posrednika i prevodilaca. Dugo su sliku o Srbiji Rusi dobijali preko stranih, zapadnih medija, često američkih, a u najboljem slučaju iz evropskih medija. Bilo je isto i o Rusima u Srbiji. Ovde ima mnogo stranih medija. To sve nije najpravilnije, jer je bolje izbaciti posrednika. Mnogo se bolje razumemo kad direktno komuniciramo.

Širenje mreže "Sputnjika" ogromnom brzinom po celom svetu praćeno je i njegovom velikom popularnošću. Danas se program emituje na 30 jezika.

- Rusija je naučila da radi na medijskom polju, ali i druge zemlje, poput Indije i Kine, postepeno izlaze na svetsko medijsko polje - navodi Kočetkov. - Ali nije glavni razlog uspeha što smo mi naučili da radimo, nego to što je velika potražnja za alternativnim informacijama. LJudima je dosadilo ono na šta su već navikli, da gledaju iste vesti na pet osnovnih međunarodnih kanala. Zato su potrebna sredstva javnog informisanja koja nude drugi pogled i drugu vrstu informacije.

Potvrdu da je publici potrebna i druga slika sveta dobili su i istraživanjem javnog mnjenja, koje je radila britanska kompanija i u kome se pokazalo da 58 odsto stanovnika SAD i 55 procenata Evropljana smatra da ne dobija jasnu sliku iz svojih medija i sa zadovoljstvom bi slušali i čitali dodatne informacije. Kaže, kako u medijima, tako je i u politici:

-Najbolji primer su izbori u Americi, gde pobeđuje Tramp koga ne možemo nazvati klasičnim političarem. LJudima su dosadila lica na koja su navikli. Potrebno je da se ponudi nešto drugo.

DRŽAVA DOBAR VLASNIK MEDIJA

"RUSIJA sevodnja" je državni projekat. Iako u Srbiji država izlazi iz medija, Kočetkov smatra da je dobro da postoje državni mediji i da takvih primera ima veoma mnogo u celom svetu:

- U Velikoj Britaniji Bi-Bi-Siju pomaže država, u Francuskoj kanal Frans 24, u Nemačkoj Dojče vele... Svaka zemlja se bori za svoje interese, ne samo na nivou diplomatije i ekonomskih odnosa, nego i na polju informisanja. Rusija se time takođe bavi, ali država nema uticaja na našu uređivačku politiku.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (12)

Dusan

16.02.2016. 10:11

Осим вести, потребни су нам и филмови и серије са руског говорног подручја. Загађени смо Холивудом и америчким системом вредности.

DUNGA

16.02.2016. 10:24

e sada ni medijski nećete biti slobodni...... iako i sada večina textova je prepisana iz ruske štampe, pogotovo članci o siriji, putinu, ruskoj vojsci i naoruzanju...... zanima me reakcija nezavisnih novinara i istrazivačkog novinarsta o ulasku strane drzave u drzavni informacijski sustav,,, neznam ali izgleda da ste pustili sve tajne sluzbe u sam dnevni boravak srbije

Jelena Bošković

16.02.2016. 11:41

Raduje me što je "Sputnjik" prisutan u Srbiji, tako će se pojačati medijska slika o svetu. Dosta je više medija koji propagariju svi jednu istu medijsju sliku i onepismenjuju Srbiju. Treba da se vratimo vrednostima i tradiciji koje naš narod ima u svojim korenima Treba sve narode sveta poštovati, ali svoju zemlju najviše voleti i poštovati njene tradiocionalne vrednosti. Godinama smo gledali ruske filomove, čitali dela najvećih svetskih književnika koji su Rusi. Upoznajmo ceo svet!

BELKA

17.02.2016. 11:06

Sto vise Ruske Vesti i Filmove i Dokumentacije tim Bolje. Sto manje zarazene mein kamfske i tursko/ukrainske i eu-Rupetinske i ameri zadnje kakaske zarazene propagande tim Jos Bolje.

Веће плате - више поштовања

18.02.2016. 10:18

@BELKA - Најбоље да Русија увози више роба из Србије, и да више отвара фирме, у којима ће запослени имати веће плате него у фирмама из ЕУ и САД.

vlada

17.02.2016. 12:47

Tako bi trebalo ali kao da IPAK nismo dovoljno "samostalni", što premijer demantuje, pa je TUTOR /sa zapada/ uvek iza ledja! Kod dostojanstvene i nezavisne vlade, to Vi ne bi morali ni komentarisat!

Грешни Гаспром

18.02.2016. 10:16

На међусобне националне односе је негативно утицао начин како је Гаспром 2008. купио већински пакет у НИС-у , и како је (уз помоћ Војвођанске Владе) отерао запослене који су штитили српске интересе.. НПР: Шта представљају "хрватске застве" на пумпама НИС-Гаспрома по целој Србији ?!