Tuku, snimaju, pa se hvale i pokazuju

M. Rogač

14. 02. 2016. u 12:30

Rešenje problema vršnjačkog nasilja moguće jedino uz stalnu saradnju roditelja i nastavnika. Po brutalnim scenama ravnopravni su i dečaci i devojčice

Туку, снимају, па се хвале и показују

NAIVNO povlačenje simpatije za kiku zamenile su batine, psovke i pretnje među školskim klupama. Glavne uloge u brutalnim scenama vršnjačkog nasilja podjednako preuzimaju i dečaci i devojčice. Od ogovaranja i vređanja, pojedini đaci lako prelaze na nokaute i često sve to i - snime. Rešenje je u zajedničkoj borbi nastavnika i roditelja, a u Ministarstvu prosvete kažu da se vršnjačko nasilje smanjilo u onim školama koje su prihvatile ovaj princip!

Poslednji slučaj nasilja među školarcima, koji je skrenuo pažnju javnosti, dogodio se u ariljskoj osnovnoj školi početkom februara, kada je trinaestogodišnju A. R. školski drug udario glavom i razbio joj arkadu. Devojčicin otac najavio je tužbe protiv roditelja maloletnika, kao i protiv škole. Kroz sličan pakao prošla je i K. L. (11) iz Mladenovca.

- Dečak iz škole moje ćerke već godinama je zadirkuje, ali povlačenje za kosu i gurkanje preraslo je u pesničenje i psovanje - kaže devojčicin otac.

- Decembra prošle godine u dva navrata on ju je napao. Pokušao sam da rešim problem, ali naišao sam na začarani krug između škole, Centra za socijalni rad i policije. Jesu teška vremena, ali moramo svi da se uključimo. Kod nas se sve završilo s tim jednim ukorom, bez talasanja.

ALEKSIN ZAKON
INICIJATIVA za donošenje "Aleksinog zakona" razmotrena je na sednici Skupštinskog odbora za prava deteta 11. februara. Od nadležnih ministarstava zatraženo je da se izjasne, u okviru svojih nadležnosti, o predlogu za suzbijanje vršnjačkog nasilja u školama, koji sadrži oštrije kazne za đake, zaposlene u školi i nesavesne roditelje. Nazvan je po Aleksi Jankoviću iz Niša, koji se ubio pre četiri godine posle višemesečnog maltretiranja u školi.

Prema podacima istraživanja, koje su sproveli Ministarstvo prosvete, Unicef i Institut za psihologiju u periodu od 2005. do 2013. godine, 65 odsto dece je bilo izloženo nasilju jednom u životu. Dečaci su uglavnom prednjačili u fizičkom nasilju, a devojčice u socijalnom, kroz prozivanje, davanje pogrdnih nadimaka, ogovaranje, "hejtovanje" na društvenim mrežama. Ipak, ova tradicionalna podela se dosta promenila, pa su se i uloge obrnule. Ono što je ostalo isto jeste činjenica da svako može biti nasilnik, kao i žrtva, a uloga roditelja je odlučujuća. Iskustvo sa programom "Škola bez nasilja" pokazalo je da upravo od porodice zavisi koliko uspešno će se rešavati ovaj problem.

- Posle primene programa "Škola bez nasilja" promene se odvijaju u dva pravca - objašnjava Biljana Lajović iz Grupe za zaštitu od nasilja iz Ministarstva prosvete. - Zaposleni bolje poznaju procedure, a deca se više obraćaju nastavnicima. Nasilje se jeste smanjilo, u procentima od 5 do 35 odsto. Ne u istoj meri u svakoj školi, jer mnogo zavisi od toga da li su se i roditelji uključili, što taj program i pretpostavlja. Od njih često možete čuti - ja svom detetu ne kažem da se tuče, ali treba da vrati. Dete ne može da proceni kojom snagom i kako to "vraća". Savet roditelja da upotrebe silu kao "rešenje" šalje pogrešnu poruku!

Tipične žrtve među učenicima su osetljiva deca, povučena ili fizički slabija. Izloženost nasilju još više smanjuje samopouzdanje, pogoršava sliku o sebi i depresivnost, što može da potraje i do odraslog doba. Učenici koji su bili na meti nasilnih vršnjaka često pate od glavobolja, nesanica i stomačnih tegoba. Upravo su i to neki od znakova upozorenja, na koje roditelji treba da obrate pažnju.

- Dete nerado ide u školu i izmišlja razna opravdanja da bi je izbeglo, često menja put od kuće do škole, naglo kvari ocene, deluje odsutno, vraća se iz škole sa pocepanom odećom, gubi apetit, počinje da muca, javlja se noćno mokrenje, ima košmare, ima ogrebotine i modrice koje ne može da objasni, odbija da govori o tome zašto je stalno neraspoloženo, postaje opsednuto čistoćom - navode iz Unicefa.

DIGITALNO NASILJE

POSLEDNJIH godina kao poseban oblik zlostavljanja izdvojilo se "elektronsko siledžijstvo". Mnogi nasilnici snime scenu nasilja i onda to objavljuju na društvenim mrežama. Koriste "Fejsbuk" da šalju pretnje, uvredljive sadržaje i slike i prave grupe usmerene protiv pojedinca. Nedavno su se roditelji u Leskovcu sami organizovali i krenuli u rat sa hakerima koji su zloupotrebljavali fotografije njihove dece za pornografiju. Naime, na pojedinim instagram-nalozima osvanule su montirane slike devojčica sa telima razgolićenih žena, a iza svega toga sumnja se da stoji njihov školski drug.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (36)

Jejjejjejejejejjejje

14.02.2016. 13:10

Ja ne razumem tu psihu da stoji i snima i naravno gleda kako se tuku, a da im bar radi mali mozak posli bi od sebe i svoje kako bi bilo da njihov brat, sestra ko vec kroz to prolazi ili sama ta osoba sta ce reci roditelji kad ga vide u modricama, taj stres..

ap0qalypto

14.02.2016. 13:13

u Americi, kakva god ona bila, imaju program za slicne delikvente. provedu dan medju zatvorenicima, u zatvoru, kao pokazatelj gde ce zavrsiti ako se ne prizovu pameti. mislim da u jedno 80% slucajeva daje pozitivne rezultate.

Veritas1389

14.02.2016. 14:51

@ap0qalypto - Да да та америчка педагогија је тако одлична да деца долазе у школе са оружјем и пуцају на вршњаке. У америци је све уносни бизнис па чак и затвори.

Misko

14.02.2016. 13:15

Stara Pazova O.S. Simeon Aranjicki skola koja podržava "skola bez nasilja" ucenici su na casu naterali dete da im lize patike, gde je to snimano, gde se navijalo a nastavnik nije radio nista. Pokusava da se zataška posto dete nije od imucnijih roditelja. Gde je tu pravda??? Tuzio bih, nastavnika, školu u roditelje dece koja su maltretirali dete...

Marko

14.02.2016. 14:51

@Misko - Gde je pravda? U rukama roditelja tog deteta!!! Kakva tuzba,kakva drzava i njeni organi gonjenja!! Lepo pravdu u svoje ruke,pa oko za oko,zub za zub!! Pa da vidimo,kad takav nacin isterivanja pravde postane ucestaliji,da li ce jos nekome pasti na pamet da zlostavlja slabije!

Poruka

14.02.2016. 15:07

@Misko - Na žalost takvu poruku nam šalje ova gospođa iz ministarstva prosvete ovim procentima, metodama, projektima i vređanjem inteligencije jer svi smo izgleda slepi pa ne vidimo šta se i kako radi po školama !

Zeks

14.02.2016. 13:25

Raznim zakonima smo omogucili ovoj deci da takvi postanu....jer,ko s djavolom tikve sadi,o glavu mu se lupaju...Ja imam decu tog uzrasta i preduzeo bih sve mere da ih zastitim od takvih,pa makar to podrazumevalo i nasilne metode.

Ђон

14.02.2016. 14:18

боже ме сачувај где ви живите, као да тога није било у ваше време...или сте сви ви малтретирани у школи

Dragana

14.02.2016. 14:24

Gospođa Lajović opet sikće na roditelje, pravda škole i o procentima po proverenoj metodi " kad nemaš argumente ti udri po procentima". Paradoks je da pomenuta kaže da zaposleni znaju proceduru dok je u svim prethodnim slučajevima, bar javnosti poznatoj evidentno bilo nepoznavanje iste od strane odgovornih osim što su uglas govorili "Sve je po Protokolu...Sve je po Protokolu" ! Interesantna je izjava gospođe da nam nije potreban Aleksin zakon jer " postojeće su dobri ali se ne primenjuju " !?

swed

14.02.2016. 14:56

@Dragana - Gospodjo/ice Dragana. Roditelji su najodgovorniji. Naravno postoji odgovornost skole policije drustva ali svo nasilje proistice iz kuce . Nase drustvo je takvo da vecina mlati djecu ie ta njihova frustracija mora nedgje izaci i naravno najcesce na vrsnjacima ili slabijim. Meni jednom nedavno moja tetka rece joj bio si nemiran i tuko si se zato su te tukli tvoji. A ja joj odgovorih Ja sam bio bas nemiran i tukao se zbog toga sto su oni mene tukli. Zalosno je da stariji biju djecu udri na sebi rav

Dragana

14.02.2016. 15:55

@Dragana - Slažem se ali kada dete pošaljete u školu, bilo ono žrtva ili nasilnik, ko je odgovoran za njih u smislu reakcije nadležnih i omogućavanju bezbednih uslova u školi ? Inače izjava pomenute se u svakom pogledu odnosi na skidanje odgovornosti škole, pravdanju nekakvih projekata koji nemaju veze sa realnim stanjem u školama. Ja sam prosvetni radnik, je l' znate vi kako izgledaju ti seminari i o čemu oni pričaju tamo ? Je l' znate ko može da uđe u taj krug ? Niko jer to je zatvoren krug. Zašto ? Hm..

swed

14.02.2016. 19:58

@Dragana - Ja sam mislio na nasilnike a naravno i skola ima svojih mana. Nazalost nam je drustvo u nazadku jer je komunizam unistavao godinama osnovne vrjednosti tj srz familije i dostojanstvo

swed

14.02.2016. 14:33

I moj sin kome je jeadanaest godina ima iste probleme sa vrsnjacima , Arapima,ciganima, somalijcima ali ni jedan sa svedima cudo. Sreca pa ima i dva starija brata pa smo to rjesili njihovim dolaskom u skolu a i ja sam morao objasniti tati cavale da ce dobit batine ako se to jos jednom desi. U nase vrjeme je bilo isto uvijek su neki tukli slabije. to me i natjeralo da se branim a kako pa ako im nisam mogo nista onda im polupam prozore i onda im roditelji kazu okani se budale. Xalosno ali tako je.

Ja

14.02.2016. 14:42

Vršnjačko nasilje, kako su ga krstili iz organizacije g.đe Lajović, je odavno prešlo u teške oblike nasilja u školama gde je borba protiv istog svedena na fraze, koje čitamo sada, i procente. I umesto da nam za 4 godine svog mandata podnese izveštaj koliko je novca utrošeno na ove projekte, broju evidentiranih nasilja u školama, žrtvama itd. mi čujemo paljbu po roditeljima, procente i pripreme za novi projekat( novi seminari i teorije).

Cccc

14.02.2016. 14:51

Ti procenti o smanjenju nasilja se odnose na par škola dok podaci iz života i stvarne slike stanja u najvećem broju škola govore o drastičnom porastu nasilja u školama ! Ništa niste uradili već zamajavate javnost i pravdate svoju nesposobnost !

Činjenice

14.02.2016. 14:56

Nasilje je smanjeno u školama koje plaćaju privatno obezbeđenje iz džepa roditelja i to su vam ti procenti i odnosi se na te škole. Nikakvi projekti gospođe iz ministarstva nisu doprineli i to svi znamo !

Dragana Janković

14.02.2016. 15:10

Gospođo Lajović, učesnik projekta Škola bez nasilja je bila i još uvek je, škola u koju je išao moj Aleksa ! Dragana, Aleksina mama

Roditelj

14.02.2016. 15:40

Recite vi nama gospođo iz ministarstva prosvete koliko ste vi dugo šef tog tela "za prevenciju nasilja u školama Srbije" i kakvi su rezultati vašeg rada ? Rekao bih da vi kao nešto se ovde pravdate jer kad vidim statistiku bez dokaza i uzorke na kojima je rađena, meni tu nešto nije baš kako treba a i deca mi idu u školu, od mojih komšija takođe, rođaka i prijatelja isto pa mi se njihova iskustva ne poklapaju sa vašim zaključcima !

Delija

14.02.2016. 16:11

Nema tu mnogo filozofije, jednostavno zakon jačega. Kada si jači udri iz sve snage da te se boje a kada si slabiji povinuj se ili beži. To je jednostavno u ljudskoj prirodi, tako je vazda bilo i ostaće.

RRPANTELA

14.02.2016. 16:37

Citam komentare sugradjana i divim se slepim ljudima.Prvi uzrok za ovaj vid nasilja je DRZAVA. Vac postojeci zakoni se vesto zaobilaze a novi su kretenski i sumanuto upereni na razbijanje osnove drustva PORODICE.To se zove hladni rat. Vode ga sa nama SAD i EU. Drugi uzrok su RODITELJI koji od svoje dece prave Svece i Svetice i sve im dozvoljavaju jos od pelena. Retko koji roditelj prati svoju decu u ponasanju van kuce. Samo BORBA za goli opstanak.Uzor deci STANIJE i GOLUBOVICI.Bravo mediji.

Nataša

14.02.2016. 17:31

Ovaj sadašnji Zakon napravljen da štiti nasilnike. Nekad se za tuču izbacivalo iz škole. U Australiji i dalje to rade: posle može samo škola nižeg ranga. Uprava škole zataškava nasilje da "ne pukne bruka", učiteljice primaju poklone od roditelja nasilnika, lekari izdaju lažne dijagnoze te se nasilnik štiti "inkluzijom", svi kažu da im je zakon vezao ruke: Aleksin zakon da se vežu ruke nasilnicima!

Visnja

14.02.2016. 18:17

Svako radi u prosveti.Vazno im je da deci prodaju knjige da okilave od njih,da ih vode na ekskurzije,sve to zbog svoje zarade.Deca koja bi trebalo da im budu najvaznija su na kraju price,ali ne sva.Ona ciji su rditelji "ovi" i "oni" po njihovoj proceni vazni ljudi,bitni su iprosvetnim radnicima,dok ostala manje bitna deca,treba da trpe sve uvrede,maltretiranja,pa cak i batine,sto je jos gore to moze biti u kontinuitetu i od strane vise aktera.Prosvetari cute,i na taj nacin su saucesnici.Sramota!

Dragan

14.02.2016. 18:36

Ja sam prosvetni radnik. Danas je kod dece moda da se nasilno ponašaju jedan prema drugome. Čak se i grupe sstvaraju. Država hitno mora preduzeti nešto a i povećati prava i obaveze prosvetnih radnika u odnosima sa učenicima. Zakon treba obavezno usvojiti.

Učenik

14.02.2016. 18:40

Ispričaću vam priču : Bila sam učenica niške gimnazije( nije bitno ime) pre 4 godine. Poveli smo akciju za Aleksin čas kao priču o nasilju u školi uopšte, u ime stradalog dečaka iz Niša. Direktorka nas je podržala, svom snagom ! Kada su se ugasile kamere javnog servisa koji je pravio reportažu o tome, nakon nekoliko dana rekla nam je da joj se ne pojavljujemo više sa tom idejom ! Toliko o licemerstvu i borbi protiv nasilja u školi !

Zivan

14.02.2016. 19:04

Sto pre usvojiti Aleksin zakon ! Ko je adekvatno kaznjen od svih odgovornih sto Aleksa vise nije medju nama? Dali su adekvatne kazne za tako nesto smesni novcani iznosi a da nakon toga odgovorni na zalost i dalje rade u skolama i sudovima? Ne usvajanje Alksinog zakona znacilo bi samo porast nasilja nad maloletnicima jel bi se pocinioci nasilja osecali zasticenije ! Pored usvajanja zakona odmah pokrenuti novi sudski postupak i adekvatnom kaznom sankcionisati sve saucesnike u slucaju malog Alekse

Zoran1

14.02.2016. 20:30

Masons sudstvo namerno ne kaznjava da bi stvorili hais u drzavi (ordo ab chao) .Drzava koja dozvoli sataniziranim masonima da joj zakone kroji dobro proci ne moze.

Miko

14.02.2016. 20:46

Nisam siguran da bi Aleksin zakon pomogao kod obesnih,imucnih a polupismenih roditelja koji imaju dobre veze u svim sferama drustva a svoju decu vaspitavaju po principu "tata ima pare, svi su tvoje sluge". Ja za takve imam moj zakon pa da vidim koce moje dete da maltretira.

Цврчак

14.02.2016. 21:16

Какво лицемерје! Наставницима су одузета сва права а сад неки хоће да се ти исти професори укључе у решавање проблема. Нека их реше они који су томе кумовали. Зна се ко!