POVODOM Dana državnosti, 15. februara, predsednik Tomislav Nikolić potpisao je ukaze o odlikovanju ličnosti i institucija, među kojima su i akademik Milovan Danojlić, selektor vaterpolo reprezentacije Dejan Savić, Muzička škola "Mokranjac"... Posthumno, medalje su dodeljene legendarnom košarkaškom treneru Ranku Žeravici, advokatu Veljku Guberini...

- Vest da sam dobitnik Sretenjskog ordena za mene je ogromna čast i veliko zadovoljstvo. Zahvaljujem od sveg srca na priznanju, koje će umesto mene primiti moja unuka Mia Tasić. Zbog mojih bremenitih godina zameniće me u ovoj izuzetnoj prilici, a tim povodom specijalno dolazi iz Pariza u kome već godinama živi - izjavila je za "Novosti" Mira Stupica, naša glumica 20. veka.

Nekadašnja urednica Dečjeg programa TV Beograd Donka Špiček dobiće srebrnu medalju za kulturnu delatnost i nesebičnu promociju stvaralaštva dece i za decu, a ovim povodom za naš list kaže:

- Nisam uopšte znala ni da sam predložena za ovo priznanje. Lepo je da me se sećaju. Još radim za decu i sa decom, i to mi je najvažnije.

Informacija da je odlikovan zlatnom medaljom za izuzetne zasluge u kulturnom radu, posebno u oblasti književnosti za decu, do Danojlića je došla u Francuskoj, u kojoj živi, i odakle nam je poručio da je veoma počastvovan i zahvalan na priznanju:

- Nekada je u vojsci važio otpozdrav: "Služimo narodu". Služio sam koliko sam mogao i znao.

PRIZNANjE ZA 29 DRŽAVNIKA NIKOLIĆ je Ordenom Republike Srbije na lenti odlikovao 29 državnika. Među njima su predsednici Alžira, Angole, Bocvane, Ekvatorijalne Gvineje, Eritreje, Etiopije, Zambije, Zelenortske Republike, Zimbabvea, Južne Afrike, Južnog Sudana, Kameruna, Kenije, Konga, Demokratske Republike Kongo, Madagaskara, Malija, kralja Maroka, predsednike Mauricijusa, Mozambika, Namibije, Nigerije, Ruande, Sao Toma i Principa, Sejšela, Sudana, Tunisa, Ugande, Centralnoafričke Republike, predsedavajuću Komisije Afričke unije, dok je Ordenom srpske zastave prvog stepena odlikovan Erastusa Mvenča za zasluge u razvijanju prijateljskih odnosa između Srbije i Afričke unije.

Sretenjskim ordenom prvog stepena odlikovana je Gimnazija u Kruševcu, a ordenom drugog stepena režiser Puriša Đorđević, Srpsko geološko društvo, Institut "Mihajlo Pupin", "Prva tehnička škola" iz Kragujevca, Prirodnjački muzej iz Beograda. Orden trećeg stepena dobiće Institut za kukuruz "Zemun Polje", Matematička gimnazija iz Beograda, Muzička škola "Mokranjac", Biblioteka grada Beograda, Institut za mikrobiologiju i imunologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu.

Medalje su dodeljene Francuzu i srpskom državljaninu Arnou Gujonu - za zasluge u humanitarnim delatnostima, Helen Delić Bentli, bivšoj republikanskoj kongresmenki SAD srpskog porekla - za zasluge u kulturnim delatnostima i jačanju saradnje Srbije i Amerike, hirurgu Zoranu V. Krivokapiću za izvanredne rezultate u zdravstvenoj delatnosti, francuskom novinaru i književniku Žanu Kristofu Buisonu za iskreno prijateljstvo prema Srbiji, Jugoslavu Vlahoviću za rezultate u oblasti karikature, Dušku Gojkoviću za zasluge u oblasti savremene muzičke umetnosti i promociju kulture Srbije u svetu, Zvonku Bogdanu za postignute rezultate u muzičkoj umetnosti, dr Slavomiru Gvozdenoviću za zasluge u kulturnim delatnostima i razvijanju prijateljskih odnosa Srbije i Rumunije, profesoru Mađidu Samiju za izuzetne zasluge u oblasti medicine i nesebičnu humanitarnu pomoć građanima Srbije.

Među dobitnicima medalja su i Institut za uporedno pravo, KUD "Šandor Petefi" iz Mužlje, Momčilo Moša Todorović - za dobročinstvo i humanitarni rad, Dragi i Žika Jelić ("Ju grupa") - za zasluge u oblasti savremene muzičke umetnosti, profesor Stojan Radenović za naučnu i prosvetnu delatnost, a čije se ime našlo i na listi "Najuticajnijih naučnih umova na svetu u 2015. godini", Narcisa Knežević Šijan - za zasluge u kulturnim delatnostima. Posthumno, zlatne medalje dodeljene su Miodragu B. Protiću, osnivaču i prvom upravniku Muzeja savremene umetnosti, kao i Ivanki Raspopović, za izuzetne zasluge u oblasti arhitekture.

Odlikovani su i pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske, kojima će se priznanja dodeliti na Dan Vojske 23. aprila.


Milovan Danojlić, Mira Stupica, Dejan Savić, Ranko Žeravica, Zvonko Bogdan, Anro Gujon