Romi i dalje traži azil

Fonet

29. 01. 2016. u 22:54

Nemačka i dalje beleži veliki broj zahteva za azil iz Srbije, koji podnose Romi, izjavio je danas ambasador te zemlje u Beogradu Aksel Ditman, ističući da je Nemačka pooštrila zakone i postrožila postupak za dobijanje azila

Роми и даље тражи азил
Nemačka i dalje beleži veliki broj zahteva za azil iz Srbije, koji podnose Romi, izjavio je danas ambasador te zemlje u Beogradu Aksel Ditman, ističući da je Nemačka pooštrila zakone i postrožila postupak za dobijanje azila, čime su izgledi znatno smanjeni i više ne dodeljuje novčanu pomoć.

Svako kome je azil u Nemačkoj odbijen, dobija zabranu ponovnog ulaska u zemlje Šengena. Podnošenje zahteva za azil nije više put da uđete na teritoriju Nemačke, rekao je Ditman na predstavljanju projekta Nemačke organizacije za saradnju (GIZ) i Grada Beograda za snabdevanje pijaćom vodom dva neformalna romska naselja.

Ditman je istakao da je taj projekat veoma važan jer je još veliki broj Roma iz Srbije koji traže azil u Nemačkoj i poručio da nema smisla, niti izgleda za uspeh tražilaca azila iz Srbije, koji je smanjen na 0,1 odsto, što znači da se manje od jednog od 1.000 zahteva odobri.

Prema njegovim rečima, sa novom zakonskom procedurom u Nemačkoj, više se tražiocima azila ne daje novac, već higijenski paketi i slično.

U okviru Projekta „Osnovno snabdevanje pijaćom vodom i sanitarnom opremom neformalnih naselja u Beogradu“ koji sprovode GIZ i Grad Beograd u dva romska naselja na Novom Beogradu na okretnici autobusa 75 i na Mirijevskom brdu narednih šest meseci svakodnevno će se dopremati cisterne pijaće vode i postaviti pokretni WC.

Grad Beograd i Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ.

Gradonačelnik Beograd Siniša Mali izjavio je da je važno što je grad u saradnji sa GIZ našao način da snabdeva sanitarnom opremom i pijaćom vodom i obezbedi humanije uslove za život u dva neformalna naselja, gde ima romskih 145 porodica.

On je naglasio da je Beograd kosmopolitstki i otvoren grad, gde se ne diskriminišu stanovnici ni po veri, rase, nti imovine.

U protekle dve godine Grad je stambeno zbrinuo 51 romsku porodicu i dodao da se radi novi projekat sa Evrospkom unijom za zbrinjavanje još 170 porodica koje su živele u nehigijsenskim naseljima ispod Gazele i u Belvilu, naveo je Mali.

Od tih 170 zbrinuli smo 79 porodica, a očekujemo da u martu spojimo Most na Adi sa Tošinim bunarom i da još 32 porodice budu useljene u stanove u Mislođinu, dodao je on.

Predstavnik romske zajednice Hašim Beriša zahvalio se u ime porodica koje žive u nehigijenskim naseljima Ambasadi Nemačke i Gradu što brinu o zdravstvenim uslovima u njima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Дамјан

30.01.2016. 12:08

Ето, мој покојини отац ( и мајка) целог жиота су мукотрпно радили и нису добили стан искључиво зато што имамо стару кућу у власништву, у приградској општини.Нема везе што је кућа из 1959- и неке, не:"ви имате кућу и готово"!А Роми, дошли ко зна одакле, без иједног дана радног стжа, без икаквог доприноса овој држави, а стално на њеном трошку бивају "стамбено збринути".Еј Србијо, земљо националних мањина...

sloba

01.02.2016. 09:59

@Дамјан - pa dati kazem nije dasu bas sasvim na teret drzave.svi ovi stanovi stosu dodeljeni i sve stose daje ne samo romima toje iz donacija evropske unije nije srbija bas tako dasna kao sto ti mislis a eto vidis i po tebi