Činovničke plate na popravnom

J. Ž. Skenderija

26. 01. 2016. u 15:15

Чиновничке плате на поправном

Činovničke plate na popravnom

Posle brojnih primedaba, Zakon o zaradama u javnom sektoru se dorađuje. Nema dogovora o naknadama za vreme bolovanja i godišnjeg odmora

NOVI predlog zakona o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru biće završen tokom sedmice, a na dnevnom redu Vlade Srbije mogao bi da se nađe krajem nedelje. Predlog usaglašen među članovima radne grupe, stopirao je na prethodnoj sednici Socijalno-ekonomskog saveta ministar finansija Dušan Vujović, dok se na sastanku o njemu uopšte nije raspravljalo.

Kamen spoticanja su, kako su "Novosti" već pisale, naknade za minuli rad i odsustvo sa posla, odnosno za vreme bolovanja i godišnjeg odmora, pa je ostalo da se ministarstva finansija i resor za državnu upravu i lokalnu samoupravu dogovore kako će se obračunavati.

Sindikati ne prihvataju da se primeni ideja ministra Vujovića da se naknada za vreme odsustva sa posla obračunava samo u odnosu na osnovnu platu u koju nisu uračunati dodaci za dežurstva, noćni rad, regres i topli obrok.

- Takvim načinom obračuna zaposleni u javnom sektoru bi za vreme bolovanja i godišnjeg odmora imali primanja koja su za 45 odsto manja od mesečne zarade - rekao je Ljubiša Nestorović iz Saveza samostalnih sindikata Srbije.

Za Branislava Čanka, predsednika Ujedinjenih granskih sindikata "Nezavisnost", i dalje je nejasno zašto ministar finansija nije obrazložio članovima SES-a koliko bi bili veći izdaci budžeta ukoliko bi se u obračun naknada za vreme odsustva sa posla uključivala sva mesečna primanja zaposlenih u javnom sektoru.

NACRT PUN NEJASNOĆA Nacrt zakona o platama u javnom sektoru nije usklađen sa propisima o radu i državnim službenicima i dovodi do nejasnoća, smatra Saša Janković, zaštitnik građana. - Taj nacrt zakona izuzima iz uređenja plate zaposlenih u javnim preduzećima i Narodnoj banci Srbije, što govori o nemoći da se dovede u red netransparentan utrošak javnih sredstava i zapošljavanja - stoji u mišljenju Jankovića upućenom Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

- Nije nam rečeno ni da li bi ta mera bila trajna ili privremena - istakao je Čanak.

Dražen Maravić, državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, smatra da rešenje koje bude usaglašeno treba da bude prihvatljivo za sve učesnike u socijalnom dijalogu i da je održivo.

- Još nije dogovoreno da li će se naknada za minuli rad računati u okviru koeficijenta ili posebno i kako će se obračunavati naknada za vreme bolovanja ili godišnjih odmora - rekao je Maravić. - Niko nema nameru da ukine naknadu za minuli rad, već se želi postići da zarada odražava kvalitet rada i složenost posla, a ne koliko je neko vremena proveo na radnom mestu. Budući zakon o platama u javnom sektoru obezbediće jednake plate za jednak rad i ustanoviti da odnos najniže i najveće zarade bude 1:7,5.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

goran

26.01.2016. 16:32

@Nele - Sobzirom na porodiljsko radno vreme ( nekoliko sati dnevo)kao i letnje i zimske odmore od sam bog zna koliko prosveta je i tekako preplacena !! Da ne pisem o viskovima napretek !! menjao bih se sa bilo kojim profesorom u prosveti!! Ispunjavam uslove, verujte mi !!!

Утеривач

26.01.2016. 22:10

@Nele - @goran: А да ли ти пада на памет да су то све факултетски образовани људи и да подучавање и васпитавање (кућно неваспитане и бахате ) деце није чување оваца на Голији? Или је за тебе само окопавање кукуруза рад? Ако хоћете стручно образовање на вишем нивоу не може наставничка плата да буде као да продаје чачкалице на пијаци. У осталом хајде да распустимо државне школе па сви у приватне, 80 % нације не би знало да чита!

Otpor Stoko

26.01.2016. 15:57

Dovedite plate zaposlenih u agencijama, javnim preduzecim sto republickim sto lokalnim, na nivo plata ostalih zaposlenih u zdravstvu, sudstvu, skolstvu, lokalnim samoupravama, pa da vidite kolike ce ustede biti u budzetu.

Mali bata

26.01.2016. 20:06

Vidim mnogo veci problem nego plata kao nadoknada za uradjen posao u sluzbi drzave.