Kooperativno obrazovanje u 14 škola, uče i rade bravari i električari

I. Mićević

25. 01. 2016. u 16:30

Neće biti novih obrazovnih profila u srednjem obrazovanju. Direktori škola do petka prijavljuju na koje smerove žele da upišu đake

Кооперативно образовање у 14 школа, уче и раде бравари и електричари

Sve više škola zainteresovano za novi model obrazovanja

POLA časova u školi a pola u kompaniji imaće od septembra đaci u 14 škola širom Srbije. Svi oni učiće po modelu kooperativnog ili dualnog obrazovanja, slično kao njihovi vršnjaci u Nemačkoj. U tehničkim školama u Subotici, Kraljevu, Zemunu, Novom Sadu, Obrenovcu, Guči, Sremskoj Mitrovici i Kragujevcu obrazovaće se za bravara-zavarivača. U Pećincima, Subotici, Nišu i Vlasotincu za industrijskog mehaničara, a u Novom Sadu i Nišu i za električara.

U Ministarstvu prosvete kažu da je pogrešno reći da je reč o dualnom obrazovanju, već da je to kooperativni obrazovni model.

- Đaci koji u Nemačkoj pohađaju dualno obrazovanje polovinu vremena su bukvalno zaposleni u privredi i za to primaju nadoknadu. Naš Zakon o radu ne dozvoljava takav model, pa tako ni naziv "dualno" nije sasvim ispravan - objašnjava, za "Novosti", Snežana Marković, pomoćnica ministra prosvete zadužena za srednje obrazovanje.

- Od 26 škola koje su konkurisale, za narednu školsku godinu prošlo ih je 14. Ovi profili uvedeni su pre dve godine i s vremenom se broj škola koje ih imaju povećava. Prvo ih je bilo šest, pa deset, a sada ih ima 14. Neke su izgubile to pravo, jer nisu ispunile sve uslove. Drugih novih profila neće biti. Imali smo prethodnih godina veliko zagušenje oglednim profilima u srednjim školama. Bilo ih je čak pedesetak u jednom trenutku.

OPERATERI OBRADE NAMEŠTAJA UKOLIKO saglasnost daju dva nacionalna prosvetna saveta, od septembra će u užičkoj Tehničkoj školi u klupe prvi put sesti budući operateri obrade nameštaja. Ovaj profil uvode u saradnji sa švajcarskom agencijom za razvoj. Ovi đaci će teoriju učiti u školi, a praksu će imati u fabrici nameštaja.

Ona dodaje da će se ove godine plan upisa u sve srednje škole praviti na sasvim drugačiji način - elektronski, umesto "peške". Na sajtu Ministarstva postavljena je aplikacija koju popunjavaju direktori škola. Oni tu upisuju koliko odeljenja i koje obrazovne profile bi želeli da imaju. Prijavljivanje je počelo 18. januara i trajaće do petka, 29. januara.

- Kada direktori upišu svoje želje i planove, spisak se pregleda u Ministarstvu - objašnjava Markovićeva.

- Potom se ide u svaku školsku upravu, usklađuju se želje i potrebe, proveravaju realni kapaciteti. Broj slobodnih mesta za upis biće za pet odsto veći od broja đaka prvaka, kako se ne bi pravila "patuljasta" odeljenja.

Pre objavljivanja konačnog konkursa, kako se ne bi potkrale greške, škole će moći na sajtu da provere sve podatke još jednom i da utvrde da li je sve dobro upisano.

Budući srednjoškolci moći će da biraju profile u nekoj od oko 500 srednjih škola. Među njima je 41 škola kombinovana - zajedno srednja i osnovna.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije