NS: Osnovana masonska loža Kralj Aleksandar

Đ. VUKMIROVIĆ

19. 01. 2016. u 13:28

U Novom Sadu osnovano novo udruženje slobodnih zidara, nosi ime kralja ujedinitelja. Članovi iz cele Vojvodine. Postojeće lože osporavaju im regularnost. U Vojvodini 11 aktivnih masonskih loža

НС: Основана масонска ложа Краљ Александар

Starešina lože Nebojša Tepavac (desno)

NOVI Sad je dobio još jednu, sedmu po redu, masonsku ložu. Reč je o loži Viteški kralj Aleksandar Ujedinitelj koja je deo Regularne velike lože Srbije, na čijem čelu je veliki majstor dr Čedomir Vukić.

- Mada nam je sedište u Novom Sadu, okupljamo mahom mlade, ali ugledne i potvrđene ljude iz cele Vojvodine. Loža, za sada ima 30 članova, a cilj nam je da ih u narednih nekoliko godina bude 100 - kaže za "Novosti" Nebojša Tepavac, starešina lože Viteški kralj Aleksandar ujedinitelj.

Ciljevi nove lože su, dodaje on, rad na popravljanju vojvođanskog i srpskog društva, uključujući i humanitarni rad koji je danas izuzetno bitan.

- U našoj loži će biti mesta samo za ljude koje su spremni da se podrede takvim ciljevima, a ne i za one koji misle da biti mason znači ostvariti neku materijalnu ili bilo kakvu drugu korist ili moć - kaže Tepavac.

Vest o formiranju njegove lože nije, međutim, s blagonaklonošću primljene u preostalih šest novosadskih masonskih loža, naprotiv. Reč je o ložama Mitropolit Stratimirović, Probitas 1785, Libertas, Dunav, Alma Mons i Kvatur Koronati. Sve one su, naime, pod objedijencijom Velike regularne lože Srbije, ali one na čijem čelu je veliki majstor Ranko Vujačić.

ŠEF IZ LJAJIĆEVE STRANKE Tepavac je, inače, aktivan u SDPS Rasima LJajića, ali to, kako kaže, sa članstvom u masonskoj loži nema nikakve veze: - To je apsolutno nevažno, o čemu svedoči i činjenica da već sada u našoj loži imamo članovi gotovo svih bitnijih stranaka u Srbiji.

- To je jedina loža koja je priznata od Ujedinjene velike lože Engleske, a time i jedina regularna loža u Srbiji. Samim tim su i organizacija na čijem je čelu Vukić, i njena ispostava osnovana u Novom Sadu, iregularne - izričit je Josip Šosberger iz lože Stefan Stratimirović.

Tepavac, s druge strane, ne poriče da velika loža čiji je deo i Viteški kralj Aleksandar Ujedinitelj ne pripada masonskom sistemu na čijem vrhu je Ujedinjena velika loža Engleske, ali to, tvrdi, ne umanjuje njenu regularnost.

- Velika loža Srbije kojoj mi pripadamo je srpska loža koju je priznalo mnogo drugih nacionalnih loža u Evropi - dodaje on.

Bilo kako bilo, osnivanjem lože Viteški kralj Aleksandar Ujedinitelj broj aktivnih masonskih loža u Vojvodini zaokružen je na 11. Pored nje i već pobrojanih novosadskih, u pokrajini, naime, postoje i subotičke lože Stvaranje - Alkataš i Stela Polaris, zatim Vojvodina koja radi u Zrenjaninu i, najzad, Aurora sa sedištem u Vršcu.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (13)

Хуманитарац

19.01.2016. 13:58

А шта је њих спречавало да се баве хуманитарним радом док нису постали масони?

Zoran1

20.01.2016. 10:32

@Хуманитарац - Mason se bave humanitarnim radom samo kada moraju i koliko moraju da bi zamazali oci narodu. Njihove dve tajne su 1 - da je njihov bog Lucifer 2 - Da rade da uspostave jednu svetsku drzavu (globalizam).

momcilo

19.01.2016. 14:48

Sto vise pljuju Karadjordjevice, ja sam sve vise za monarhiju. Predpostavljam da engleska, primorava Karadjordjevice, da pljunu na Rusiju. A Blic, Kurir, prasoni, su englesko sredstvo za pljuvanje po kraljevskoj porodici I po SPC. ZIVELA KRALJEVINA SRBIJA.

LUCEM FERRE

19.01.2016. 15:30

= Svetlost unositi, a unositelj svetlosti je Svetlonoša = LUCIFER. Lično nemam odbojnost da svako uživa u svojim "malim ludostima" i ličnim samoobmanama, ali zameram da se u te gadosti stavlja Srpska Zastava. Zato ubuduće da se zabrani korištenje srpske nacionalne i državne zastave u obredima kolektivne halucinacije. Modnim stilskim krikovima dokazuju da nismo isti-oni su u Tami srpske propasti prosvetljeni="illuminate" da se kite arhaičnim simbolima lažne moći. Neka uživaju u "klesanju" Ruševina.

maljevic

20.01.2016. 00:51

Udbasi organizovali svoju lozu da zbune masone i javnost. hahah....Stare fore. Ko kad je Milosevic 9 marta imao paralelni savez studenata sa nekim probisevetom Nikacevicem.

Dragan

20.01.2016. 10:51

U Srbiji je sve moguće pa i da jedan bivši referent za liftove u bivšem Javnom Stambenom preduzeću Kikinda postane osnivač masonske lože. Nebojša Tepavac je to uradio u N. Sadu, ali nikad ne bi mogao da uradi u Kikindi jer ga tu svi znaju kao nesvršenog studenta koji se zaposlio uz partijsku knjižicu DS u JP. Ovo mnogo podseća na seriju "Bela Ladja". Kakav je Šojićev batler Ćirko mason, a Ozrenova služavka Lula agent MOSAD-a, takva je i ta masonska loža u kojoj je glavni Nebojša Tepavac.

лада нива

20.01.2016. 13:46

А ја ћу да оснујем масонску ложу SS Division, посвећену Адолфу Хитлеру.

Blanka

07.03.2016. 10:03

Oni imaju "lozu" a moja porodica je nekada imala ognjiste!Bilo nam je tada monogo dobro,sada samo seta,nista vise.