PAPA Franja primio je u subotu u Vatikanu delegaciju Srpske pravoslavne crkve u kojoj su bili mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, episkop bački Irinej i bivši ambasador pri Svetoj stolici Darko Tanasković. Teme nenajavljenog sastanka u Rimu bile su kanonizacija kontroverznog kardinala Alojzija Stepinca, ali i mogućnosti za papinu posetu Srbiji tokom ove ili sledeće godine.

U Srpskoj patrijaršiji "Novostima" je potvrđeno da se delegacija SPC sastala sa papom, ali o detaljima razgovora juče niko nije hteo zvanično da govori. Poseta je organizovana daleko od očiju javnosti, a prijem nije čak ni najavljen protokolom. Poseta predstavnika Srpske crkve papi Franji u inače zatvorenoj vatikanskoj administraciji tretirana je kao privatna audijencija, bez saopštenja i iznošenja detalja razgovora.

Izaslanici Srpske patrijaršije, prema saznanjima "Novosti", ponovili su papi razloge zbog kojih se SPC protivi proglašenju Stepinca za svetitelja, ali i pozdravili njegovu želju da konačnoj odluci prethodi široka stručna rasprava o njegovoj ulozi u stvaranju NDH i genocidu nad srpskim narodom. Dvojica vladika i ambasador Srbije pri Unesku založili su se za što skoriji početak dijaloga o ovom pitanju.

- Poglavaru Rimokatoličke crkve predočen je i načelan stav patrijarha Irineja, da se ne protivi njegovoj poseti Srbiji u svojstvu šefa vatikanske države. Papi je, međutim, ukazano i da je za druge forme posete neophodno zeleno svetlo Moskovske patrijaršije, čiji bi stav mogao da bude presudan - saznaju "Novosti" u vrhu SPC.

Prijemom izaslanika SPC u svojoj rezidenciji u Rimu papa Franja je pozitivno odgovorio na molbu patrijarha Irineja, koji je to od njega zatražio pismom od jula prošle godine. Delegacija Srpske patrijaršije (vladike Amfilohije, Irinej i Darko Tanasković) ubuduće će u Vatikanu biti tretirana kao stalno izaslanstvo Srpske patrijaršije za kontakte sa Svetom stolicom i papom Franjom lično, što je takođe bio zahtev poglavara SPC.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, ambasador u Unesko Darko Tanasković i episkop bački Irinej

Mitropolit Amfilohije i episkop Irinej zaduženi su, između ostalog, za odnose Srpske patrijaršije sa Svetom stolicom. Dvojica arhijereja bila su članovi gotovo svih delegacija SPC koje su se prethodnih godina u Rimu i Beogradu sastajale sa vatikanskim zvaničnicima. Papa Franja, posle Jovana Pavla Drugog i Benedikta Šesnaestog, treći je poglavar Rimokatoličke crkve koga su posetila dvojica srpskih vladika.

SUSRET DVOJICE POGLAVARA

IZMEĐU vlasti i SPC prethodnih godina je stvoren neformalni konsenzus da papa može da doputuje u Srbiju u svojstvu šefa države, ali ne i verskog poglavara. I za ovu vrstu posete, prema vatikanskoj diplomatskoj praksi, potrebna je saglasnost dominantne lokalne verske zajednice. Ukoliko papa Franja poseti Beograd, gotovo je sigurno, doći će i do istorijskog susreta sa poglavarom Srpske crkve.