Odobrena tri leka na bazi kanabisa

B.RADIVOJEVIĆ

16. 01. 2016. u 21:35

Novosti saznaju: Podnet zahtev za registraciju novih preparata na bazi kanabisa, ali među njima nije i ulje kanabisa. Očekuje se da primena počne sredinom godine

Одобрена три лека на бази канабиса

ČIM se završi registracija, najverovatnije već od sredine godine, oboleli od multiple skleroze, onkološki pacijenti sa uznapredovalim karcinomom, u nekim slučajevima i oboleli od AIDS i reumatoidnog artritisa, u Srbiji će moći legalno da se leče preparatima na bazi kanabisa, saznaju "Novosti" u Ministarstvu zdravlja.

Stručna komisija za primenu kanabisa u medicinske svrhe odlučila je da se, bar zasad, dozvoli primena tri preparata koji sadrže tzv. tetrahidrokanabinole. Među njima nije i ulje kanabisa, čiju legalizaciju su tražila pojedina udruženja, a koje se kod nas na crno prodaje po ceni od 300 evra za bočicu.

Legalizuje se primena "dronabinola", sintetskog tetrahidrokanabinola (THC), za lečenje značajnog gubitka težine kod HIV/AIDS pacijenata, kao i za tretman sporednih efekata hemoterapije kod onkoloških pacijenata kada drugi lekovi ne pomažu. Takođe, biće dozvoljena i upotreba "nabilona", sintetske supstance slične THC-u, za lečenje mučnine i povraćanja kod pacijenata na hemoterapiji koji ne reaguju na uobičajne lekove iz grupe antiemetika. Treći lek na bazi kanabisa koji će se primenjivati u Srbiji je "sativeks", sprej koji sadrži prirodne tetrahidrokanabinole, za simptomatsko ublažavanje motornog poremećaja (spasticiteta) kod obolelih kod kojih ovaj problem nije adekvatno kontrolisan konvencionalnom terapijom.

- Da bi počela primena lekova na bazi kanabisa, Agenciji za lekove i medicinska sredstva podnet je zahtev za registraciju ovih preparata - kažu za "Novosti" u Ministarstvu zdravlja. - Stručna komisija nam je dostavila spisak registrovanih lekova na bazi kanabisa u svetu. Dogovoreno je da sve republičke stručne komisije u čijoj je nadležnosti određivanje indikacija za primenu lekova na bazi kanabisa dostave Ministarstvu stručno mišljenje o indikacijama za primenu ovih lekova, kao i spisak lekara koji će biti ovlašćeni za njihovo propisivanje.

SPORAN SASTAV ULJA

Komisija za primenu kanabisa u medicinske svrhe, pri donošenju odluke se rukovodila preporukama Američke agencije za hranu i lekove (FDA), koja nije prepoznala niti odobrila biljku marihuane kao lek. Zato je i zaključak naše komisije da ulja kanabisa ne treba legalizovati, s obzirom na činjenicu da nisu definisani standardi za njegov sastav i proizvodnju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (10)

DUH VREMENA

17.01.2016. 08:24

@Beba - da i šta sada...pa svi lekovi koje dobiješ od doktora su droga, sreća ne koristiš doktorske droge pa ne znaš

Dekontaminator

17.01.2016. 09:56

@Beba - sreco moja, droga su po melilima SZO alkohol i cigarete ali nisu zabranjeni. Cak kafa i mnogi cajevi imaju dejstvo droge. Kanabis jeste psihoaktivna supstanca ali ovde je rec o lekovima a ne o sredstvu za blejanje. Za informaciju, sirupi za kasalj se prave od opijuma.

dexterslab

17.01.2016. 00:18

koliko ljudi je vec umrlo od raznih bolesti i ne znajuci da je mozda upravo nedostatak slobodne upotrebe ove biljke jedan od uzroka loseg zdravlja, mozda ce se nasi unuci smejati glupostima svojih predaka kada je ova lekovita biljka u pitanju, zasto ne zabrane proizvodnju i prodaju alkohola i cigareta a ovu biljku ostave na miru... pa zato sto je zdrava... legalizujte ono sto je Tvorac legalizovao pre postanka ljudi!!!

Nije Nego

17.01.2016. 10:14

Čisto ulje je najefikasnije ali je problem u tome što farmaceutske kuće od toga nemaju ništa kao ni američka agencija za lekove. Da li i mi oboleli od glaukoma možemo dobiti dozvolu za korišćenje Sativex spreja? I ne to nije droga već lek iz prirode a onaj ko je sklon zloupotrebi taj može svašta da smućka da bi se izmestio iz realnog sveta.

Znajisha

18.01.2016. 13:18

Srpski lekari nisu kompetentni da pricaju o lekovitosti konoplje jer se endokanabinoidni sistem ni 40 godina posle njegovog otkrica ne izucava na nasim medicinskim fakultetima. Nema inicijative strucne javnosti da se sa izucavanjem pocne. Kada je Ignaz Semmelweis ubedjivoa strucnu medicinsku javnost svog vremena da paru ruke, govorili su da nema dokaza da trudnice i novorodjencad umiru zbog tog sto doktori ne peru ruke posle autopsije, a pre pregleda trudnica i novorodjencadi. Istorija se ponavl

Podsetnik

18.01.2016. 13:21

Americka FDA je legalizovala aspartam, na najneverovatniji nacin, preko starog srpskog prijatelja Donalda Rumsfelda. FDA je ubila najtalentovanijeg ucenika Sigmunda Freuda - Wilhelma Reicha, koga za malo nisu stigli da ubiju Hitler i Staljin.