ZARADE državnim službenicima biće umanjene za 10 do 20 procenata primenom novog zakona o platnim razredima, tvrdi za "Novosti" Zoran Mihajlović, potpredsednik Saveza samostalnog sindikata Srbije. U samoj primeni posebno će biti oštećeni radnici koji će, recimo, zbog gripa, biti na bolovanju pošto će im se tada obračunavati 65 odsto minimalne zarade.

To znači, objašnjava naš sagovornik, da će im se plata računati u odnosu na minimalac, koji je sada oko 21.000, pa će im posle bolesti na račun leći svega 13.000 dinara. Do sada se u obzir uzimala prosečna zarada zaposlenih za poslednjih 12 meseci, pa se od toga odbijalo 35 odsto.

- Oni koji se povrede na radu, više neće primati 100 procenata plate koje primaju, već od osnovne zarade - kaže Mihajlović. - Slično je i sa plaćenim odsustvima ili sa dnevnicama za dane kada su radnici dobrovoljno dali krv. Naime, tada će im se iznos za neradni dan koji dobiju za svoju humanost obračunavati prema osnovnoj plati.

DISKRIMINACIJA - Predložena rešenja su neustavna, dovode do diskriminacije zaposlenih - kaže Ranka Savić. - Uvode se radnici prvog i drugog reda i eliminiše kolektivno pregovaranje i ugovori. O čemu pregovarati kada Vlada svojim aktom određuje se i koeficijente i osnovicu.

Naš sagovornik naglašava da će zarade sigurno biti umanjene u startu 10 do 20 odsto, a tek sledi usaglašavanje zakona o platnim razredima sa još tri zakona koji moraju da prate ovaj propis.

Reprezentativni sindikati su upozoravali članove Socijalno-ekonomskog saveta i predstavnike Ministarstva državne uprave u radnoj grupi za pripremu zakona, da ne bi smelo da se ide ispod onoga što daje Zakon o radu. U tome ih je podržao, kako tvrde, i ministar rada Aleksandar Vulin, ali efekta nije bilo.

Za Ranku Savić, iz Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Srbije, ovaj zakon je nastavak urušavanja prava zaposlenih, koje je počelo donošenjem Zakona o radu, a nastavilo se predlozima zakona o maksimalnom broju zaposlenih u javnom sektoru i o platnim razredima.