NASLEDNICI nekadašnjeg jugoslovenskog predsednika Josipa Broza Tita neće dobiti ništa od imovine koju su tražili, odlučio je Prvi osnovni sud u Beogradu! U dopunskom ostavinskom rešenju koje je potpisala sudija Ljubica Nenadić, sud je kao neosnovane odbio sve zahteve naslednika.

Odbijeni su i zahtevi zastupnika dinastije Karađorđević i države da se uključe u postupak.

U obrazloženju rešenja sud podseća da je ostavinski postupak za podelu Titove imovine pravosnažno okončan pred Četvrtim opštinskim sudom u Beogradu, još 1991. U njemu je podeljeno oko 800 komada odeće, obuće i maršalovih ličnih stvari. Nezadovoljna, njegova supruga Jovanka Broz je u martu 2002. podnela zahtev za donošenje dopunskog ostavinskog rešenja, pošto je u januaru Savezni ustavni sud proglasio neustavnim Zakon o upravljanju stvarima u društvenoj svojini koje su vezane za život i rad Josipa Broza. Odlukom Ustavnog suda, prvobitno ostavinsko rešenje Četvrtog opštinskog suda izgubilo je pravno dejstvo.

Sudija Ljubica Nenadić dalje navodi da se imovina koju su naslednici tražili u dopunskom postupku, a koja je prestala da bude društvena svojina (umetnine, porcelan, nakit, pokloni, nameštaj, numizmatička i zbirka satova, automobili...), ne može smatrati naknadno pronađenom zaostavštinom, pa samim tim nisu ni ispunjeni zakonski uslovi za donošenje dopunskog ostavinskog rešenja.

- Nužan preduslov za donošenje rešenja je da se radi o imovini za koju se u vreme donošenja rešenja nije znalo da pripada zaostavštini, što konkretno nije slučaj. Sada pokojna Jovanka Broz u toku ostavinskog postupka predlagala je da se raspravi i imovina koja je kasnije bila obuhvaćena Zakonom o upravljanju stvarima u društvenoj svojini vezanoj za život i rad Tita - obrazlaže sud.

NEMA ZABRANE RASPOLAGANjA Sud je odbio i nekoliko predloga Svetlane Broz. Prvim zahtevom ona traži da se privremeno zabrani raspolaganje imovinom koja je nađena u čuvenom "sefu 555", u Narodnoj banci, i da se blago nađeno u tom sefu prebaci u depo suda. Drugim zahtevom traži da sud izvrši popis celokupne imovine koja je bila u Titovom posedu u vreme smrti, a koja se sada nalazi kod drugih lica

Takođe se dodaje da su se Jovankinom predlogu usprotivili Titovi sinovi Žarko i Aleksandar Miša Broz, a pokojni Žarko je kao razlog naveo da je njen zahtev usmeren ka državi.

- Time je osporio navode pokojne Jovanke Broz da je imovina, čije je raspravljanje ona predložila, imovina ostavioca - konstatuje sudija Nenadić.

Goran Petronijević, zastupnik Titovog unuka Joške, smatra da je ovakvo tumačenje prvostepenog suda potpuno pogrešno.

- Donošenjem odluke Saveznog ustavnog suda o proglašenju zakona neustavnim, imovina koja se do tog trenutka smatrala društvenom faktički je novopronađena imovina. Zato je ovakvo tumačenje suda pogrešna primena zakona i odluke Ustavnog suda - kaže on.

Violeta Kočić Mitaček, zastupnica sina Miše i unuke Zlatice Broz, kao i Gordana Spasojević, zastupnica Titove unuke Svetlane Broz, najavile su, za "Novosti", žalbe.