Bećković: Ugroženiji smo iznutra nego spolja

M. SEKULOVIĆ

10. 01. 2016. u 00:26

Beseda akademika Matije Bećkovića na svečanoj akademiji povodom 100 godina Mojkovačke bitke, održane u subotu veče u Mojkovcu

Бећковић: Угроженији смо изнутра него споља

Matija Bećković

- Srbija i Crna Gora su nerazdvojive. Ropostvo i Crna Gora su nespojivi. Danas se čini da smo ugroženiji iznutra nego spolja. Postoji spoljašnje i unutrašnje Kosovo i spoljašnji i unutrašnji Mojkovac. Na onom spoljašnjem Kosovu osnovana je prva NATO država, koju je priznao Montenegro a nikad neće Crna Gora! Ono ujutrašnje je ’’onamo namo’’ i svuda gde nena Srba.

Ovo je deo besede akademika Matije Bećkovića na svečanoj akademiji povodom 100 godina Mojkovačke bitke, održane u subotu veče u Mojkovcu.

Mojkovačka bitka je mala u istoriji ratova, ali u istoriji bratske sloge i ljubavi, čojstva i junaštva, časti i obraza, spada u najveće koju je vodilo ljudsko seme, a najveća i najslavnija koju je vodila Crna Gora, kazao je Bećković, naglašavajući da je Mojkovačka bitka deo Kosovskoga boja koji traje i trajaće do psoeldnjeg vremena.

-Kao što se za Kosovsku neće do kraja znati da li smo je dobili ili izgubili, tako se ni za Mojkovačku još ne zna jesmo li poraženi ili pobednici, da li je bila velika ili mala. U toj bici smenjuju se protivnici i smenjuju imperije, samo srpski narod ostaje onaj jedan te isti i jedini, besedio je Bečković, kazujući da su i Hrisots i Mojkovac rođeni na Božić i d azato nema Božića bez Mojkovca i Mojkovca bez Božića.

Bećković je podsetio d aje seradar Janko Vukotić u noći bitke ložio badnjak i noćivao u kući Gavra Radenovića u Podbišću a Gavrov unuk ga je opisao kao ’’poslednjeg kasičnog viteza Crna Gore’’ i ’’nenačetog crnogirskog ratnika’’, koji je okrenuo najlepšru stranicu crnogorske ratne istorije’’.

’’Srbin sam Crnogorac. Srbin sam jer sam Crnogorac. Ne velim da durgdje i drukčijih Srba nema – zlo nas je rasulo na sve strane, ama ja sam takav. Nijesam Crnogorac što sam Srbin, nego Srbin što sam Crnogorac. Mi Crnogorsci smo so Srpstva. Nije ovdje Srpstvu sva snaga, ali jeste duša. Možeš me ubiti, sasjeći, smrviti i u prah stucati, ali, što je srpskom to ostaje dok i trunke ime. I misao moja srpska traje dok ijedan damar kuca. Ima drukčijih Srba, mi smo oni od Kosova, što svećaju i pjevaju nesreće srpska – pa ni nas nema. Srba nema’’, pdsetio je Bećković na reći serdara Vukotića iz romana.

Kao i ishod Kosovske i ishod Mojkovačke bitke bio je unapred poznat, a ni jedna do danas nije završena, niti će ikad biti izgubljena, poručio je Bećković.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (12)

Јабре

10.01.2016. 09:00

Раставили су нас на силу на силу ће мо се и ујединити као и предци !

A

10.01.2016. 12:22

zasto ovaj Crnogorac ne zivi u voljenoj Crnoj Gori,nego sa terazija porucuje kako smo "dva oka" u glavi?

vitez

10.01.2016. 13:47

@A - Zašto ti ne pročitaš nešto, nešto što bi ti otvorilo pogled dalje od nosa, nego lajuckaš kao svako zavisno i zavidno kučence.

Маја М.

10.01.2016. 16:15

@A - Да ли сте упознати са чињеницом да је Матија Бећковић рођен у Сенти где је провео и детињство?!

Beograd

10.01.2016. 17:12

@A - marija@ zato sto svako ima svoju domovinu a crnogorci bi i svoju i rezrvnu u Srbiji!

Alex

10.01.2016. 18:44

@A - I Slobodan Milosevic rodjen u Pozarevcu ali je poreklom Crnogorac!Ja mogu biti rodjen u Londonu ali Srbin...?

Zoran Pesic

10.01.2016. 13:45

Da li iko zna da od ,,junačkih,,današnjih Crnogorsca na Kosovu i Metohiji niko nije ostao.Samo ,,slabašni,,Srbi,onoliko malo koliko ih ima.Nisu Crnogorci otišli u Natovski Montenegro,nego naravno po Srbiji,gde god,da pričaju o čojstvu i junaštvu.Šta li bi na to rekao serdar Janko Vukotić?

Nikola

10.01.2016. 16:47

Crna Gora je postala privatna država jednog kriminalca. Što se mene tiče samo spajanje sa RS dolazi u obzir, oni su uvek sa ponosom govorili i govore da su Srbi.

ZalivSajt

10.01.2016. 18:31

CG mora da povuce priznanje Kosova a Srbija mora jasno da kaze CG da ukoliko to ne ucini narod odatle vise ne moze ovde da ima privilegije kakve ima danas... proterati ih dole u njihovu Milogoriju pa neka se suncaju na njihovomim plazama... DOSTA JE BILO VISE !

Ђура Змај

10.01.2016. 20:30

Тако је Матија, унутрашње "болести" су најтеже...