DOGODILO se ono što je vekovima grejalo nadu u srcu staroga sveta i što su čežnjive oči starozavetnog čovečanstva željno iščekivale da ugledaju: dolazak obećanog Spasitelja sveta, Mesije i Hrista Gospodnjega. Dogodilo se čudo rođenja Boga u ljudskom telu. Neuporedivo i najveće čudo u istoriji sveta.

Ovim rečima, za "Novosti", episkop šabački Lavrentije, po godinama episkopskog staža najstariji arhijerej u SPC, objašnjava šta se zapravo dogodilo u vitlejemskoj noći o čemu hrišćansko čovečanstvo sa pobožnim ushićenjem priča već dva milenijuma.

* Kaže se da se na tajnama vitlejemske noći ogleda budućnost?

- Božić je istoriju sveta podelio eru pre i posle Hrista.Rođenjem u ubogoj pećini Gospod je nagovestio novi duh u međuljudskim odnosima. Duh mira i ljubavi. Čuvši za rođenje Novoga cara sveta, car Irod se pobojao za svoj presto i naredio masovni pokolj vitlejemske dece. To je večna slika nasilja moćnih nad slabim i nezaštićenima. Kroz celu istoriju proteže se duga kolona izbeglica do naših dana. Duhovne oči hrišćana uvek na čelu kolone vide i prepoznaju Bogorodicu i Hrista, dok drugi podižu zidove i žice oko sebe.

* Znači li to da istoriju čine samo sukobi među ljudima i narodima?

- Čovek i čovečanstvo posle Hrista svakodnevno imaju svoje uspone i padove. Uveren sam da u čovekovom životu ima neuporedivo više dobra, radosti i sreće, nego zla, mržnje i poroka. Da nije tako život ne bi imao smisla. Nažalost, istorija se uglavnom bavi naličjem života, njegovom tamnom i rugobnom stranom. Zlo ima nesrazmerno jaču magnetsku silu od dobra. Pogledajte medije danas. Naslovnicama štampanih i elektronskih medija dominiraju vesti o ljudskoj nesreći: pljačkama, ubistvima, hapšenjima, prirodnim katastrofama, elementarnim nepogodama...

VERONAUKA NIJE SAMO ZA SVEŠTENIKE * Kako gledate na ideje o reformi verske nastave?
- Ima predloga da se versko obrazovanje obavlja u crkvama. Da se Crkva ponovo zatvori u porte i groblja. Sudbinski i životno važan fenomen u životu čoveka i sveta, kakav je religija, ne može biti prepušten isključivo njenim predstavnicima. Bojim se da smo mi sveštenici često neobjektivni i slepo vezani za dogme svoje vere. Među sveštenstvom svih konfesija ima fanatizovanih pojedinaca koji svojim agresivnim radikalizmom uznemiravaju pristojan svet i predstavljaju opasnost. Univerzalno versko obrazovanje mora biti pod stalnim nadzorom prosvetnog sistema i cele javnosti.

* Da li je moguća promena ćudi i devijantne prirode čoveka?

- Vatreno verujem da je to moguće. I to je najpreči zadatak našeg vremena. Čovek i čovečanstvo moraju naći svoj put. Hrišćanstvo je religija pobednika, velikih duhovnih boraca i heroja dostojnih svakog divljenja i poštovanja. Ono je religija života, radosti i sreće u carstvu Božjem ovde i sada. Ovaj svet je najlepši od svih Božjih svetova. Bog ljubavi ga je podario čoveku da od njega stvori raj, carstvo Božje na zemlji.

* Kako gledate na sve češće pretnje terorizmom?

- Mi pored svih teškoća živimo u miru. Živimo teško, ali slobodno i dostojanstveno. Evropa i Amerika drhte od straha od terorizma. Ova avet kruži celom planetom. Strah se uvukao u srca i kosti ljudi. Dugo je evropski čovek po Aziji i Bliskom istoku sejao vetar, zarad svojih tričavih ličnih interesa. Evropa se teško leči od duha kolonijalizma i imperijalizma. Svet to više neće da trpi. Nažalost, žrtve islamskog terorizma jesu nedužni i nevini građani evropskih zemalja. Islam se kao religija mira i ljubavi zloupotrebljava u svrhe terorizma, nasilja i rata. Istine radi, nije ni hrišćanstvo imuno na takve pojave u sebi. Čovek zloupotrebljava religiju - religija zloupotrebljava čoveka.