Bez sastanka - po 400.000!

I. MIĆEVIĆ

26. 12. 2015. u 12:52

Nacionalni prosvetni savet zatražio nadoknade za devet meseci unazad. Država bi trebalo da plati osam miliona dinara članovima Saveta

Без састанка - по 400.000!

Nacionalni prosvetni savet

ČLANOVI Nacionalnog prosvetnog saveta (NPS) zatražili su da se svakom od njih isplati oko 400.000 dinara za period od marta do decembra, u kojem se ovo telo nijednom nije sastalo, saznaju "Novosti" U NPS! To bi značilo da će 22 člana ukupno dobiti više od osam miliona dinara u neto iznosu, što bi Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja sa porezima i doprinosima koštalo znatno više.

Zahtev za isplatu, u ime članova, podneo je Ministarstvu predsednik NPS prof. dr Aleksandar Lipkovski, koji inače nema prava na zaostalu nadoknadu, jer je tek imenovan. Iznenađeni su i stari članovi, u čije ime je predsednik pisao, kao i novi, koji su tek stupili na dužnost.

Naime, novopostavljeni predsednik NPS prof. dr Aleksandar Lipkovski zatražio je od Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja da isplati članovima nadoknade za devet meseci, potpisujući 22 člana NPS.

Tražeći im komentar o tome da li su saglasni sa tim da dobiju nadoknadu za period u kome nije bilo sednica NPS, naši sagovornici imali su različite stavove, ali su svi bili jednoglasni u činjenici da prvi put čuju za takav zahtev. Zajednički im je bio i stav da odluke novog rukovodstva žele da komentarišu anonimno.

- Na konstitutivnoj sednici to nije spomenuto ni kao mogućnost. Nemoguće da je neko mimo našeg znanja poslao takav dopis Ministarstvu prosvete - bio je iznenađen jedan od profesora, član NPS.

NJegov kolega, koji je takođe prvi put čuo za takav zahtev, ocenio je da taj iznos ne treba da bude isplaćen, jer on bar za sebe kaže da u tom periodu nije imao nikakve aktivnosti u okviru NPS. Ima i onih koji veruju da treba isplatiti samo deo nadoknade, ali i ljudi koji napominju da su članovi Saveta vredno radili, iako nije bilo sednica.

- Mnoge komisije su zasedale, pa smo moje kolege i ja vredno radile - napominje jedan od članova. - Zato nije u redu da se taj zahtev predstavlja kao naknada za nerad. Možda neko nije radio tokom te pauze, ali opet nije sam kriv što nije imao šta da radi. Mi smo čekali da Skupština izabere 21 novog člana i predsednika. Ona je blokirala naše sednice. Nismo mogli da se konstituišemo. Većini nas je čast da budemo deo Nacionalnog prosvetnog saveta i ja bih radio i da ne postoji nadoknada.

Iz Ministarstva prosvete u petak nije bilo komentara o tome da li će ovaj iznos biti isplaćen ili ne.


KAO PLATA NASTAVNIKA

ČLANOVI NPS imaju pravo na mesečnu nadoknadu u visini prosečne plate u školama, što je oko 43.000 dinara. NJih bira Narodna skupština na mandat od šest ili sedam godina. NPS učestvuje u donošenju najvažnijih odluka u prosveti - bave se udžbenicima, predlozima zakona, strategijama... Od 43 člana, 21 je biran ove godine. Pošto je izbor novih članova i predsednika kasnio, rad NPS bio je blokiran devet meseci.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije