Heliodrom kod VMA dobija osvetljenje

Tanjug

petak, 25. 12. 2015. u 19:04

Хелиодром код ВМА добија осветљење
Heliodrom kod Vojnomedicinske akademije na Banjici biće osposobljen za sletanje i u noćnim uslovima, saopštilo je Ministarstvo odbrane
Heliodrom kod Vojnomedicinske akademije na Banjici biće osposobljen za sletanje i u noćnim uslovima, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Kako se navodi u saopštenju tog ministarstva, radovi na osvetljenju počeli su danas, a postavljanje kompletnih instalacija biće završeno u narednih nekoliko dana.

Prema rečima zastupnika načelnika Vojnomedicinske akademije pukovnika Zorana Šegrta, značaj tog projekta je veliki, jer je reč o heliodromu koji se koristi i za potrebe Vojnomedicinske akademije i koji služi za transport teških bolesnika u različitim vremenskim uslovima, uključujući i noćne.

"Ovo je sigurno veliki iskorak koji će doprineti kvalitetu i brzini reagovanja kada je to neophodno. Zahvalio bih donatoru koji je svojim sredstvima omogućio da se ovakav projekat realizuje", rekao je Šegrt.

Predstavnik kompanije Elgra vision koja je donirala neophodnu infrastrukturu Miroslav Knežević, poručio je da će radovi biti gotovi do ponedeljka.

"Donirali smo sistem svetlosnog obeležavanja na heliodromu kod VMA i postavili nove kablove i kompletnu infrastrukturu, kako bi svetiljke radile. Njih ćemo postaviti u najskorijem roku do ponedeljka i tada očekujemo puštanje u rad sistema", rekao je Knežević.

On je dodao da će posle toga na sletištu broj dva biti urađena rekonstrukcija, odnosno zamena svetiljki onim koje su u saglasnosti sa vazduhoplovnim propisima.

Da osvetljenje na heliodromu ima veliki značaj i za Ministarstvo odbrane i Vojsku Srbije potvrdio je pomoćnik za podršku komandanta 204. vazduhoplovne brigade potpukovnik Slaviša Pavlović.

"Posle dugog niza godina, na ovom kapacitetu, vraćamo sletište broj jedan u upotrebu kako bi na njemu bilo moguće sletati u noćnim uslovima", rekao je Pavlović.

Radove na heliodromu i projekat osvetljavanja, koji je svojevremeno inicirao i za koji je našao donatore, danas je obišao i ministar odbrane Bratislav Gašić u pratnji državnog sekretara u Ministarstvu odbrane Zorana Đorđevića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije