Matične ćelije nada za invalide

B. R.

25. 12. 2015. u 21:32

Tim lekara počinje projekat za obolele od paralize i oštećenja kostiju. Operacije će biti besplatne. Prvo na redu - dete paraplegičar

Матичне ћелије нада за инвалиде

Dr Dušan Marić

PRVI put u Srbiji u subotu će, bez asistencije stručnjaka iz inostranstva, biti urađeno presađivanje kostne srži u oštećenje kičmene moždine deteta paraplegičara, što bi, očekuju lekari, značajno trebalo da popravi zdravstveno stanje izazvano oduzetošću donje polovine tela.

Zahvat će izvesti profesor dr Dušan Marić, ortoped iz Novog Sada, pionir u lečenju matičnim ćelijama u našoj zemlji, u beogradskoj klinici "Alfa medika".

To će biti prva u nizu ovakvih intervencija kojima će tim lekara besplatno, u okviru humanitarnog pilot-projekta, matičnim ćelijama pomagati obolelim od cerebralne paralize ili oštećenja kostiju.

- Cilj ovog projekta je da pomognemo onima kojima je pomoć potrebna, a do nje ne mogu da dođu zbog novčanih prepreka - kaže prof. Marić. - Baš zato želimo da ove operacije radimo besplatno, bez ikakvih interesa i uslovljavanja. Dete koje ćemo u subotu operisati je paraplegičar, a ne mora nepokretno da provede ostatak života. U subotu ćemo, osim te intervencije, obaviti još dve transplantacije matičnih ćelija kod sportista, zbog oštećenja hrskavice.

Jedna ovakva procedura u inostranstvu košta između 36.000 i 40.000 evra.

U stručnom timu koji će izvesti zahvat kažu da se transfer matičnih ćelija kostne srži u oštećenje kičmene moždine do sad nije radio u Srbiji, a izvodi se tako što se matične ćelije izoluju iz kostne srži, posle čega se pripremaju i pod kontrolom rendgena ubrizgavaju na mesto oštećenja.

ZAHVAT TRAJE SAT VREMENA

Intervencija, prema rečima lekara, ne traje više od sat vremena. Uz profesora dr Dušana Marića, u stručnom timu su dr DŽihan Abazović, zadužen za pripremu matičnih ćelija, kao i ortopedski tim bolnice "Alfa medika".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Marko Zlatanović

26.12.2015. 00:54

Bolujem od Cerebralne Paralize.Da li mi neko može pomoći da kontaktiram ovog lekara ?

fata

26.12.2015. 01:11

super hvala doktoru sto ce pomoci da neko prohoda,neka muje bog na pomoci da uspe.pozdrav f.b.

N.Y.

26.12.2015. 12:29

Cerebralna paraliza nije bolest, već stanje. Kada govorite o osobama sa invaliditeteom, upamtite da se ne kaže "invalidi", već osobe sa invaliditetom. Informišite se.