Mladen Nenadić novi tužilac za organizovani kriminal

V. C. S. - S. S. R.

21. 12. 2015. u 14:35

Narodna skupština izabrala novog tužioca za organizovani kriminal. Tužilac za ratne zločine nije izabran - kandidatima nedovoljno glasova

Младен Ненадић нови тужилац за организовани криминал

Foto Tanjug, AP

NOVI tužilac za organizovani kriminal je Mladen Nenadić (52), advokat iz Čačka, koji je izabran većinom glasova u Skupštini Srbije. On će na tom mestu zameniti Miljka Radisavljevića, koji je bio na funkciji specijalnog tužioca od 2007.

Glavni takmaci za mesto tužioca za ratne zločine bili su Dejan Terzić, sudija iz Novog Sada, i Snežana Stanojković, zamenik javnog tužioca iz Beograda - međutim, nijedan od njih dvoje nije dobio dovoljan broj glasova. To znači da će poslanici o nasledniku Vladimira Vukčevića, koji je bio na funkciji tužioca za ratne zločine od 2003, morati da se izjašnjavaju ponovo.

Novi specijalni tužilac Mladen Nenadić je član Advokatske komore Čačka. Početkom devedesetih radio je kao pripadnik MUP na suzbijanju privrednog kriminala, posle čega je bio u tužilaštvu u Čačku. Od 2004. je advokat, pretežno u oblasti krivičnog prava, a branio je i optužene pred Posebnim odeljenjem Višeg suda.

Osim specijalnih tužilaca poslanici su izglasali i šefove 54 osnovna i viša tužilaštva u zemlji. Trideset tužilaštava ostaće na čelu sa vršiocima funkcije, jer Državno veće tužilaca za njih nije poslalo predloge Vladi. DVT će obaviti dodatne razgovore s kandidatima za još pet viših i 25 osnovnih tužilaštava. Mandat svih tužilaca je šest godina, a startuju 1. januara.

UTICAJ POLITIKE IZMENA Ustava planirana je za poslednji kvartal 2017, kada će se i postupak izbora menjati u pravcu jačanja nezavisnosti pravosuđa od uticaja politike, rekao je ministar Selaković. Bivši državni sekretar u Ministarstvu pravde Slobodan Homen, sada poslanik SDS, upozorio je na predstojeće otvaranje pregovaračkog poglavlja 23, koje od nas traži nemešanje politike u izbor nosilaca pravosudnih funkcija.

Opozicija je u Skupštini tokom rasprave kritikovala to što se na listama kandidata za specijalne tužioce koji je Vlada prosledila poslanicima našlo devet imena, a ne po jedno. Zamerili su i što je za viša i osnovna tužilaštva predložen samo po jedan kandidat, s tim da 24 od 52 nisu bili prvi na listama DVT.

Vladajuća većina je ukazala da su predlozi Vlade zasnovani na Ustavu i zakonu, i da su prosleđeni Skupštini posle razmatranja listi DVT koji je sproveo postupak utvrđivanja stručnosti, osposobljenosti i dostojnosti kandidata.

Ministar pravde Nikola Selaković istakao je da prvi put u modernoj srpskoj istoriji, u višestranačju, promena vlasti nije značila i promenu tužilaca koji su izabrani 2009. i koji su proveli na tim mestima ceo mandat.

- Sa punim ponosom ističem da se stranka kojoj pripadam, SNS, razlikuje od svih drugih, jer su u prošlosti, u periodu od 25 godina, tužioci bili apsolutno promenljiva kategorija pri promeni vlasti. To ovu vladu razlikuje od nekadašnjih, to je veliki napredak i faktor stabilnosti u tužilaštvu - rekao je Selaković.

DOLOVAC POSTAVLJA VRŠIOCA DUŽNOSTI

DVA su moguća razloga zašto nijedan od dva glavna kandidata za tužioca za ratne zločine nije dobio dovoljno glasova. Po jednoj verziji, stranke vladajuće koalicije nisu uspele da se dogovore, a po drugoj, glasovi su namerno podeljeni između dva kandidata da niko ne bi bio izabran. Pošto mandat tužiocu za ratne zločine ističe 1. januara, a Vukčević ide u penziju, vršioca funkcije postaviće republički tužilac Zagorka Dolovac, najduže na godinu dana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)