Falsifikovane potvrde za ranjavanje u ratu: Milioni za lažne rane

R. DRAGOVIĆ

18. 12. 2015. u 20:04

Otkrivene falsifikovane potvrde kojima su vojnici dobijali presude za naknadu štete, najviše iz poslednjih ratova. Obezbeđen iskaz okrivljenog saradnika

Фалсификоване потврде за рањавање у рату: Милиони за лажне ране

Ministarstvo odbrane "češlja" vojne arhive

MINISTARSTVO odbrane priprema reviziju postupaka za naknadu štete zbog ranjavanja i povređivanja oficira, podoficira i vojnika, vođenih tokom prošle decenije. Razlog ponovnog češljanja ovih predmeta jeste sumnja da je veliki broj obeštećenih pripadnika vojske falsifikovao dokumentaciju na osnovu koje su sudovi donosili presude o naknadi štete.

Najveći broj ovih slučajeva datira iz ratnog perioda 1991-1995. godine, kao i NATO bombardovanja 1999. Proverom dokumentacije starih slučajeva utvrđeno je da su potvrde o ranjavanju, povredama, stresovima i strahovima overeni pečatima koji su nestali tokom povlačenja jedinica iz bivših jugoslovenskih republika. Ovim štambiljima overavani su nalazi na osnovu kojih su kasnije pred sudovima podizani zahtevi za naknadu štete.

Po osnovu naknade štete, Ministarstvo odbrane u poslednjih 15 godina isplatilo je više od 22 milijarde dinara. Ovim novcem obeštećeni su vojnici, ali i civili i preduzeća. Sudska praksa, rupe u propisima, kao i olaki pristup vojnih organa doveli su do hiljada overenih presuda na štetu države.

Analiza mnoštva pravnih poraza pred sudovima bila je jedan od prvih zadataka ponovo uspostavljenog Vojnog pravobranilaštva. Preispitivanjem predmeta utvrđeno je više falsifikovanih potvrda i drugih isprava. Vojska je otkrila i jednu osobu koja je prihvatila status okrivljenog saradnika, na osnovu čijeg iskaza će tužilac pokrenuti postupak.

- Slučajevi još nisu procesuirani i krivični postupci još nisu pokrenuti, pa zato ne možemo da pokrenemo tužbe za povraćaj sredstava. Uslovi za to biće ispunjeni tek po okončanju postupaka, odnosno kada osoba koja je izdavala falsifikovana dokumenta bude osuđena - kažu u Vojnom pravobranilaštvu.

Najviše novca po osnovu naknade materijalne i nematerijalne štete vojska je isplatila u periodu od 2004. do 2009, kada je iz vojne kase za ovu namenu izdvojeno više od 11 milijardi dinara. Ovi iznosi poslednjih godina opadaju, a za prvih šest meseci 2015. izdvojeno je 448 miliona dinara.

- Isplate nematerijalne štete u najvećem broju slučajeva obuhvataju dosuđene naknade zbog povređivanja ili pogibije tokom ratnih dejstava - navode u Ministarstvu odbrane. - Tu su i naknade štete zbog pretrpljenih fizičkih i duševnih bolova, straha, kao i zbog stresa uzrokovanog smrću ili teškim invaliditetom bliske osobe, ali i povređivanja tokom vojne službe u miru - tokom služenja vojnog roka i na vežbama.


PLAĆAJU I "TREĆIM LICIMA"

VOJSKA je debelo platila i štetu koju su proteklih godina "trećim licima" napravili njeni pripadnici. Sudskim presudama tako su "prebijene" naknade za troškove sahrana, izgubljene zarade zbog invalidnosti, neisplaćene ratne dnevnice, oštećenja na mobilisanim vozilima građana... Na spisku pravnih osnova za otvaranje vojne kase su i izgubljeni privredni sporovi, najčešće zbog neplaćenih računa i sporova u vezi sa vojnim nepokretnostima. Presuđene sume dodatno uvećavaju i zatezne kamate, troškovi parnica i izvršenja.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (11)

pera

18.12.2015. 20:44

pa to je ista praksa kao i posle 1945. bilo je skoro duplo više ratnika posle rata nego u ratu. veliki broj "boraca" je došao u srbiju(vojvodinu) i sa dva svedoka dobijali penzije i spomenice. mnogi su to zaslužili, ali veliki broj je kao i sada iskoristili situaciju. i onda i sada radili su zemljaci, kumovi, rođaci, vojska je bila krava muzara. jedan od uslova je bio i moralno politička podobnost.

Neka neka

18.12.2015. 20:50

Nek i narod uzme nesto od lopovske drzave, to su nase pare. Dajte ljudima posao da mogu da zarade, a precesljavajte tajkune i politicare

abonramal

18.12.2015. 20:51

Nema potrebe pokrenuti slucaj protiv nosioca osiguranja vec protiv svih sudija koji su takva osiguranja, kao i advokati doneli, uz pomoc VESTAKA...koji su u obavezi da izmire ssva dugovanja dozivotno za lica kojima su posluzili za korist...drugacije, nikako!

Dule Petrović

18.12.2015. 21:20

Znam jednog popa i samo taj je uzo 260 hiljada evrića za "ranjavanje" ! A nikad nije bio u ratu, hahahahahahaha !!

milan

18.12.2015. 21:37

od nase vojske samo steta. svi je tuze i svi dobijaju sporove. da bruka bude kompletna za to su se postarali penzionisani oficiri. tuzili su one koji su im sve dali, ojadili su drzavu, sram ih bilo.

stojan

19.12.2015. 08:26

@milan - Milane, dobro je sto si sveznalica. Da je izneta struktura ko je I zasto tuzio, videlo bi se pravo stanje stvari, a tvoj komentar ne bi bio nabijen mrznjom prema vojsci. Priznajem da je bilo besmislenih tuzbi koje su odnele veliki novac ovom narodu. Ali sudili su sudije, a ne oficiri.

ilija

18.12.2015. 21:54

ja znam za najmanje tridesetak ljudi koji su se osakatili na pastete kad su isli u kradje kad su se samoranjavali izmedju sebe poubijali i dobili dokumente od komande naravno da su zato dobili pare a ovi uzivaju godinama penzije iz budzeta srbije i spremao sam se da odem i da ih sve prijavim ali ni sam neznam kome bi to pomoglo

Goran

19.12.2015. 07:35

@ilija - Ocigledno nisi spreman. Poslednjih 8 reci je upropastilo smisao tvog komentara.

Ljuba

19.12.2015. 04:33

@VRBAŠANIN - Okačio pušku naopako na rame. Naprdnjačka posla, sve kontra rade..