Lončar: RFZO će 35 odsto naknade trudnicama prebacivati na račun poslodavca

Tanjug

16. 12. 2015. u 12:03

Izmenama Zakona o zdravstvenom osiguranju predviđeno je da će ubuduće RFZO 35 odsto naknade trudnicama prebacivati na račun poslodavca, a ne na račun osiguranica, što je do sada bio slučaj

Лончар: РФЗО ће 35 одсто накнаде трудницама пребацивати на рачун послодавца

Zlatibor Lončar

BEOGRAD - Nova zakonska rešenja u oblasti zdravstva doprineće višem nivou kvaliteta zdravstvenih usluga i unapređenju rada zdravstvenih ustanova, ali i boljem položaju trudnica, pošto će ubuduće RFZO 35 odsto naknade trudnicama prebacivati na račun poslodavca, izjavio je danas ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Lončar je pojasnio da je izmenama Zakona o zdravstvenom osiguranju predviđeno da će ubuduće RFZO 35 odsto naknade trudnicama prebacivati na račun poslodavca, a ne na račun osiguranica, što je do sada bio slučaj.

To je, prema njegovim rečima, dovodilo do kašnjenja u isplati tih sredstava, a novim rešenjem trudnice će biti u boljem položaju.

Lončar je predstavio još jednu izmenu u tom zakonu, prema kojoj će potvrda o korišćenju zdravstvene zaštite u inostranstvu biti izdavana na period do kada je osiguranik upućen na rad u inostranstvo, a ne do 12 meseci kako je do sada bilo.

Poslanici su započeli načelnu raspravu o tri zakonska predloga iz oblasti zdravstva, reč je o izmenama zakona o zdravstvenoj zaštiti, o zdravstvenom osiguranju i o zdravstvenoj dokumentaciji i evidencijama u oblasti zdravstva, koje je Lončar predstavio poslanicima.

Kada su u pitanju izmene Zakona o zdravstvenoj zaštiti, Lončar je objasnio da će osnivačka prava nad kliničkim centrima biti preneta sa grada na republiku.

NJima se, ponovo omogućava dopunski rad za medicinske radnike u ukupnom trajanju jedne trećine radnog vremena.

Izmenama Zakona o zdravstvenoj dokumentaciji i evidencijama u oblasti zdravstva predviđeno je da dan stupanja na snagu tog zakona umesto 1. januar 2016. godine bude godinu dana kasnije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Djeki

16.12.2015. 13:06

Pa zar nisu trudnice ovako brze dobijale naknadu? Sad pare dok dodju do poslodavca pa od poslodavca do trudnice. Samo jos vise administracije.

Jana

02.02.2016. 13:24

@Djeki - Tacno . U zdravstvenim ustanovama jos uvek nismo primile trudnicko za decembar. A do sada je isplata bile mesec za mesec. Poslodavac "kaže" da država još nije uplatila.