Dragomir Antonić: Sada je evropski ćutati

15. 12. 2015. u 15:57

Smemo li ćutati kad je Goraždevac u pitanju? Ne. Naprotiv, moramo biti glasni. Do neba da se čuje. "Naši prijatelji" savetuju da zaboravimo prošlost

Драгомир Антонић: Сада је европски ћутати

SMEMO li ćutati kad je Goraždevac u pitanju? Ne. Naprotiv, moramo biti glasni. Do neba da se čuje. "Naši prijatelji" savetuju da zaboravimo prošlost! Da prošlost ostavimo prošlosti! Okrenite se budućnosti - to nam govore. A sadašnjost? Šta je s njom? Vajni evrounijatski prijatelji predlažu da ćutimo o sadašnjosti. Kako se stiže u budućnost ako se prošlost zaboravi, a sadašnjost prećuti? To nam ne kažu.

Sutra će ovo što se događa danas biti prošlost, a prošlost valja ostaviti prošlosti. Zato je neevropski govoriti o današnjici, jer podseća na prošlost. Ćutite, Srbi, o Kosovu i Metohiji. Ne pominjite Republiku Srpsku. Republiku Srpsku Krajinu ste valjda zaboravili. Zašto biste se sećali pola miliona Srba proteranih iz Hrvatske, kad ste zaboravili ubijenih osam stotina hiljada Srba u Jasenovcu, Jastrebarskom, Slanom, Staroj Gradišci, Sisku... Što da ih danas pominjete kad ste decenijama ćutali, čuvajući bratstvo-jedinstvo, i vidite kako ste dobro prošli. Ćutali ste i bili poštovani od Vatikana, Londona i Berlina. Dok je njima to odgovaralo.

Danas nam kažu: Ne pominjite NATO bombardovanje, radioaktivne bombe, šiptarska klanja Srba, vađenje organa, decu obolelu od raka i leukemije. Zaboravite Milicu Rakić, Sanju Milenković, dr Andreja Tomanovića. Zaboravite svu srpsku decu koja žive u Goraždevcu, Srbobranu, Gotovuši, Štrpcu, Sevcu. Seća li se iko kanjona reke Miruše kod Kline? Zaboravite sve zločine koji su vam učinjeni i koji vam se svakodnevno čine. Ćutite, Srbi, dok vam decu ubijaju. Može činovnik iz Brisela da se naljuti.


Dragomir Antonić, etnolog

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (10)

Ђура Змај

15.12.2015. 16:17

Господине Антонићу, тише мало - пробудићете Владара, док сања еврунијатски сан уз Оду радости - Боже правде, оде у историју.!?

Бања Лука

15.12.2015. 16:50

Велико хвала за овај чланак који тако вијерно осликава нашу садашњост.

Men

15.12.2015. 17:10

apsolutno se slazem sa tekstom,ali ne mogu da se otmem cinjenici da svi prave ovakve i slicne opravdane tekstove od kada je Vucic na vlasti,pa gde ste bili za vreme prethodnog rezima?Sve nabrojane zrtve neks im Bog dusu oprosti,i tada su

Nikola

15.12.2015. 17:54

Према г-дину Антонићу учињена је неправда од стране јавности и новинара, јер готово нигде није објављен његов чланак "Писмо француског пријатеља и одговор српског националисте", написан крајем новембра као реакција на текст Ж.К. Буисона који је у свом "писму" прозивао Србе као неемпатичне што одбијају да се солидаришу са Француском због претрпљених терористичких напада. Антонићева горчина је, ваљда, оцењена као политички некоректна, јер у реакцији помиње хиљаде грађана страдалих од НАТО бомби.

Vito Raski

15.12.2015. 18:19

Gospodine Antonicu, znaju "nasi" politicari sta za jedan narod znaci PROSLOST ali isto tako znaju I to: KO ZABORAVI SVOJU PROSLOST TAJ NEMA NI BUDUCNOSTI, zato "kopaju" I rukama I nogama da iz srpskog pamcenja izbrisu sva stradanja Srba na prostorima bivse zajednicarske drzave. Svi imaju pravo da se secaju svoje proslosti a time I svojih predaka samo se Srbima BRANI pravo na to. Ali sve sto je vise nesto zabranjivano to je sve vise uzimalo maha u narodu. Kaze se: Zabranjeno voce je najsladje.

Cole

15.12.2015. 19:57

Zarad EU-puta,ćutanje o zločinima nad srpskim narodom se podrazumeva.Žalosno,ali istinito.

Dumar

15.12.2015. 20:33

Joj Antonicu, mnogo dobro i hrabro si ovo napisao. Izuzetno volim ovakve tekstove, uveravaju me da jos postoje ljudi koji vode racuna o nasoj proslosti.

Posmatrač iz Nemačke

16.12.2015. 10:04

@Dumar - G. Antonić je verovatno hrabar čovek. Ali, veliko priznanje za hrabrost pripada svakako i uredniku Novosti koji je, u ovo grozno vreme možda naređenog i već odavno provedenog jendoumlja medija, "pustio" članak g. Antonićas u štampu! Tim prešto se starija generacija čitalaca Novosti setila već zaboravljenog "čitanja između redova" iz vreme Broza i sigurno došla do zaključka, na koga kao krivca DANAS za pomenuta zaboravljanja prošlosti cilja Antonić- na sadašnju vladu i njeno srljanje u EU!

@Đura Zmaj

15.12.2015. 22:11

Kako da probudi vladara, kad vladar nikada ne spava? On bdi nad nama dok mi spavamo, i neprestano radi da bi nama bilo bolje. Čak nam je i skinuo 10% od plate, samo da bi nam bilo bolje.Koliko smo srećni što ga imamo, nismo ni svesni...