Dr Srđan Cvetković: Ni Kvisling ni srpska majka

15. 12. 2015. u 13:46

Da li je Milan Nedić, predsednik srpske vlade pod nemačkom okupacijom i u Drugom svetskom ratu, isto što i Vidkun Kvisling za Norvešku, Ante Pavelić za Hrvatsku ili je "srpska majka"?

Др Срђан Цветковић: Ни Квислинг ни српска мајка

DA li je Milan Nedić, predsednik srpske vlade pod nemačkom okupacijom i u Drugom svetskom ratu, isto što i Vidkun Kvisling za Norvešku, Ante Pavelić za Hrvatsku ili je "srpska majka"?

To pitanje je ponovo aktuelno u srpskoj javnosti povodom zahteva porodice za njegovu rehabilitaciju. Neke stranke i "antifašističke" organizacije čak su izašle sa zahtevom da se onemogući porodici da uopšte podnese taj zahtev iako se to kosi sa osnovnim normama i principima pravne države. Ipak, iako se duboko ne slažem sa jurišniciima, odmah da kažem da sam protiv Nedićeve rehabilitacije.

Zašto?

Nedić je bio predsednik kolaboracionističke vlade pod nemačkom okupacijom i ta bi ga činjenica kandidovala na sud i da nije bilo komunističke revolucije već da su pobedile snage verne vladi u Londonu bez obzira na to da li je odgovoran i u kojoj meri za zločine. Nedić, Kosta Pećanac i LJotić su kao izdajnici zemlje od strane vlade u Londonu stavljeni na spisak za suđenje zbog teškog dela veleizdaje. Nedićeve i LJotićeve snage su pored komunista progonile i pristalice Ravnogorskog pokreta otpora sve do pred kraj rata. Dražini komandosi su izvršili atentat na šefa kabineta Miloša Masalovića, visoke funkcionere Ceku Đorđevića i Dragomira Lukića. U mnogim krajevima vodio se trostruki građanski rat između prokomunističkog pokreta, rojalista i Nedićevih snaga.

Ipak, Nedić se ne može izjednačiti s Pavelićem, Kvislingom, pa ni s Petenom u Francuskoj. Nedić nije dobrovoljno i sa oduševljenjem prihvatio mesto predsednika vlade niti je sa cvećem sačekao Nemce kao oslobodioce, niti je bio peta kolona. On se tek posle Aprilskog rata i razaranja zemlje i velike opšte i lične tragedije u uslovima surovih nemačkih odmazdi i ucena prihvatio da sedne u "vruću" stolicu, oko koje se nisu baš otimali. NJegovi apologeti čak tvrde da je bio svestan da će Nemačka izgubiti rat, a on biti kažnjen na sudu. Pravdao je odluku interesima naroda koji treba da opstane u uslovima genocida u NDH i hiljada izbeglica sa okupiranih područja Jugoslavije (više hiljada Slovenaca i drugih!) i realnom pretnjom rasparčavanja i onog što je ostalo od Srbije. U uslovima "sto za jednoga" propagirao je red, rad i mir dok oluja ne prođe i pokušavao da uguši pokrete otpora smatrajući da donose prevelike žrtve i provociraju odmazde. Neki istoričari ističu da je Nedićeva vlada bila tehnička i marionetska, nije bila, poput Petenove, tako aktivna u donošenjeu antisemitskih zakona niti učestvovala u Holokaustu. Srpski vojnici se nisu borili na strani nemačke pod Staljingradom...

Nedić je krajem 1945. uhapšen i izručen od saveznika revolucionarnim vlastima. Označen je od Državne komisije kao ratni zločinac i kolaboracionista. Isleđivala ga je Ozna sve dok nije objavljeno da je 5. februara 1946. skočio kroz prozor i izvršio samoubistvo u zgradi Ozne u Zmaj Jovinoj ulici u Beogradu. Skakanje kroz prozor iz istražnih prostorija Ozne nije bila retka pojava, pa je to kod mnogih otvorilo spekulacije da je umro "u prisustvu vlasti". Kako je moguće da podebeli i vremešni Nedić kao najčuvaniji zatvorenik umakne mladim oznašima i skoči kroz prozor? Ukoliko je verzija u ubistvu tačna, postavlja se pitanje zašto bi vlasti izbegavale javno suđenje Nediću poput javnog procesa Dragoljubu Mihailoviću? Došao sam do neka dva moguća odgovora.

Najpre, posle rata se težilo simetriji i širio se mit o jednakom doprinosu NOB i žrtvama koje su podneli jugoslovenski narodi. Srbi su, po toj teoriji, imali Nedića, (neki su tu uguravali i Mihailovića), a Hrvati Pavelića kao kolaboracionistu i zločinca. Pošto je Nedić bio već toliko "crn" i izjednačen u propagandi sa Pavelićem, vlastima nije odgovarao javni proces poput Mihailovićevog. Vlasti ne bi ništa dobile, a advokati i Nedić bi ukazivali da "đavo nije baš tako crn", da ima "olakšavajućih okolnosti", mogućih zasluga, izašle bi na videlo nesporne razlike u prirodi njegove kolaboracije i Pavelića i drugih... Dakle, mogla bi se samo poremetiti ravnoteža u krivici.

Nedićev javni proces bi svakako imao publicitet, a na javnom procesu bi bio nezgodan svedok po pitanju odnosa prema pripadnicima Jugoslovenske vojske u otadžbini koji su u propagandi gurani ka kolaboraciji, a u stvarnosti proganjani od kolaboranata. Moguće da bi se demistifikovala priča o jednakosti JVuO i Nedića. Treba znati da su sudski procesi tada bili predstava za javnost i precizno su režirani. Ideal je bilo sudstvo kao produžena ruka i instrument partije i kao avangarda radničke klase. Stoga je Mihailoviću i Slobodanu Jovanoviću odigrana predstava, i to sa najcrnjim nedićevcima i ljotićevcima protiv kojih su se borili kako bi se unizio i uništio njihov kredibilitet i ugled. Kod Nedića javne predstave nisu mogle doneti korist, dovoljno kompromitovan i duboko na strani poraženih, označen od vlade u Londonu, kao izdajnik bio je viđen za srpskog Pavelića.

Ipak, iako po nama nije ni Pavelić, niti Kvisling, Nedić bi kao dokazani kolaborant, predsednik okupacione vlade, bio u svakoj zemlji osuđen. Jedino što je pitanje da li bi mogao da pred sudovima u demokratskoj državi dobije vremensku kaznu umesto smrtne. U tom slučaju bi prošao kao francuski kolaboracionist general Peten, što je možda i njegova prava mera.


dr Srđan Cvetković, Institut za savremenu istoriju

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

gagi

15.12.2015. 15:03

Narod je generala Nedica davno rehabilitovao kada mu je dao nadimak "Srpska majka". Spasio je vise od 400 hiljada Srba koji su pobegli u Srbiju iz NDh, ispred ustaskog noza (od toga vise od 80 hiljada dece)..pa ga vi zovite kako hocete. Za Srbe je Joza Zagorac heroj, pa kad je takav heroj zasto nije digao ustanak protiv ustaske vlade u rodnom Kumrovcu, nego dosao u Srbiju da Nemci vrse odmazdu nad srpskom decom, za jednoga Nemca 100 Srba

ZalivSajt

15.12.2015. 16:44

Kako to porediti Pavelica i Nedica pobogu? Da li su ljudi svesni sta je radio Pavelic a sta je radio Nedic? Da izdajnik ali ne zlocinac, on je svesno usao u saradnju sa fasistima kako bi pomogao srpskom narodu...mislim da i ne bi trazio rehabilitaciju danas. Tekst je krajnje neobjektivan i ogranicen!

citalac

15.12.2015. 19:05

Ono sto je napisala B. prpa u Politici govori da Nedic ne zasluzuje rehabilitaciju.Treba postovati istorijske cinjenice i ZRTVE!

Мика

15.12.2015. 21:37

Milan nedic je bio veliki covek i veliki srbin koji je spasio na hiljade Srba od ustaskog noza.Hvala mu na tome i neka mu je vecna slava!Srbska majka!

Radoje Nikolic

17.12.2015. 18:39

Dr. Cvetkoviću ja nisam načisto sa Nedićevom ulogom u okupiranoj Srbiji, ili Jugoslaviji, bio sam tada dete od 10 godina, a ovo rekla kazala sve smuti pa prospi papir trpi sve i istoriju pišu pobednici. Ja bih ga jedino tužijo, da je sada živ zbog izdaje njegove pratnje i ostalih Generala u Boljevačku školu, kad su osujetili, Slobodana Penezića-Krcuna i Miloša Minića da su ih otkrili sa partizanima, izvukli dupe a njih neobaveštene ostavili te su ih Zločinci pobili do jednog koji se predao.

Radoje Nikolic

17.12.2015. 18:58

Dr. Cvetkoviću da nastavim: Tužio bi ga što je moj Brat Milorad Nikolić od 17 godina kao Dobrovoljac bio u njegovoj, Ljotićevoj, Koste Pećanca i dugih Generala u pratnji i ostavio ih u Boljevačkoj školi neobaveštene o napadu, krajem Decembra 1944 godine da ih navedeni titovci sve pobiju, osim jednog iz mojeg sele koji se predao a Milorada poveo u smrt, i preteko i posvedočio o tragediji. Zbog toga bi ga tužijo, a ne zbog izdaje ostalog srbskog naroda, Dr Cvetkoviću

Naknadna pamet

20.12.2015. 12:14

Ja bi ga tužio što nije uspeo da iz centralne Srbije sve komuniste i četnike protera preko Drine u NDH , da tamo spašavaju Srbe od hrvatskih nacista.

karamba

07.01.2016. 18:48

Po generalu Nedicu ne pljuju Srbi, vec engleske sluge, ustase, ravnogorci i komunisti, odnosno oni iz cije zadnjice vire Pavelic, Tito i cica Draza! Jadan bi bio general Nedic da ga gore pomunute korisne budale finansijera Novog svetskog poretka hvale. Ne znam cemu ta rehabilitacija u komunistickoj Srbiji? Naravno, optuzbe protiv generala se ne mogu dokazati, e u tome je problem! Verovatno ce i autora ovog komentara, koji nece biti objavljen, MI 5 ili 6, nazvati fasistom ili kvislingom!