Svake godine 950.000 evra jevrejskoj zajednici od države

V. Crnjanski Spasojević

10. 12. 2015. u 14:35

Zakon o vraćanju imovine žrtava holokausta bez naslednika na javnoj raspravi, pre Nove godine na Vladi. Novac Savezu jevrejskih opština isplaćivaće se četvrt veka. Sve što može vraćaće se u naturi

Сваке године 950.000 евра јеврејској заједници од државе

Osim velelepne sinagoge, Jevreji su u Subotici imali veliki broj fabrika

SVE nekretnine i pokretnosti oduzete između 6. aprila 1941. i 9. maja 1945. od Jevreja koji su ubijeni a iza njih nisu ostali potomci, biće vraćene ili nadoknađene jevrejskoj zajednici. Država će, takođe, svake godine iz budžeta, u narednih četvrt veka, izdvajati po 950.000 evra na ime podrške Savezu jevrejskih opština.

Ovo je samo deo novina predviđenih Nacrtom zakona o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama Holokausta koje nemaju živih zakonskih naslednika. Nacrt zakona biće na javnoj raspravi do 18. decembra, posle čega konačan tekst ide pred ministre, a zatim i pred poslanike, početkom godine. Ovaj zakon se, prema rečima direktora Agencije za restituciju Strahinje Sekulića, čeka od 2011, a njegovo donošenje predviđeno je Zakonom o restituciji.

Zahtev za povraćaj imovine Agenciji će podnositi jevrejske opštine. Reč je o imovini porodica koje su cele stradale u Holokaustu, kao i organizacija koje su bile u funkciji jevrejske zajednice, a imovina im je oduzeta tokom rata. Predmet vraćanja biće zgrade, stanovi, poslovni prostor, građevinsko i poljoprivredno zemljište, šume...

U Srbiji je pre Drugog svetskog rata, kako kaže Robert Sabadoš, predsednik Jevrejske opštine Subotica, bilo oko 35.000 Jevreja, a u Holokaustu ih je stradalo 80 odsto. Gotovo sve porodice su bile stambeno obezbeđene, a mnoge su imale i fabrike, lokale, hektare oranica i šuma. U pojedinim gradovima, kao što je recimo Subotica, gotovo sve fabrike pripadale su Jevrejima. Pošto je vraćanje njihovog nekadašnjeg celokupnog bogatstva nemoguće, nađeno je pomirljivo rešenje o naknadi tokom narednih 25 godina.

OSTALO 3.000 JEVREJA - U Srbiji danas živi 3.000 Jevreja, što je tek desetina njihovog broja pre rata - kaže Robert Sabadoš. - Stradalo je veoma mnogo porodica iza kojih nije ostao niko. Zato i mi i država smatramo da bar deo njihove nekadašnje imovine treba da bude vraćen jevrejskoj zajednici. Ta imovina nije velika i poslužiće opstanku jevrejskih opština širom Srbije. Podržavamo ovaj zakon i voleli bismo da što pre bude usvojen.

Sve što bude moguće, biće vraćeno u naturi, međutim, iz vraćanja su izuzeti reprezentativni objekti za potrebe Skupštine, Vlade i predsednika Republike, diplomatsko-konzularna i vojna predstavništva, škole, vrtići, domovi zdravlja i bolnice, zgrade javnih preduzeća iz oblasti energetike, telekomunikacija, saobraćaja, vodoprivrede i komunalnih delatnosti, službene zgrade državnih organa, nepokretnosti koje su u međuvremenu privatizovane... Neće biti vraćana ni umetnička dela koja su postala sastavni deo zbirki muzeja i galerija.

Rok za podnošenje zahteva Agenciji za restituciju je tri godine od dana stupanja zakona na snagu. Zakupci koji se već nalaze u zgradama koje su predmet vraćanja ostaće u njima pod dosadašnjim uslovima do tri godine.

Svim prihodima upravljaće Savez jevrejskih opština, a sredstva će biti korišćena za proučavanje i dokumentovanje perioda Holokausta, obeležavanje značajnih datuma u vezi s tim periodom, naučnoistraživačke projekte, izdavanje publikacija, obrazovanje o Holokaustu i zločinima fašista, stipendiranje đaka i studenata, finansijsku podršku preživelim Jevrejima i jevrejskoj zajednici, jačanje njenih veza sa sunarodnicima u svetu... Kako se dobijeni novac troši, kontrolisaće Odbor za nadzor.

- Donošenje ovog zakona bila je ne samo naša zakonska, već i civilizacijska i moralna obaveza - kaže Strahinja Sekulić, direktor Agencije za restituciju, i dodaje da su u njegovom kreiranju učestvovali ne samo svi relevantni državni organi, već i predstavnici jevrejske zajednice u Srbiji i u svetu. - Donošenje zakona doprineće ugledu naše zemlje u svetu.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (13)

pametan policajac

10.12.2015. 14:56

Zasto je rts nacionalna tv?jel deli zaradu sa narodom?To nije moja tv,placam vec kablovsku pa sa njima neka se raskusuravaju!

iz glave

10.12.2015. 14:57

hvalimo tita i nemce kao sposobne i vredne ugleda, a plaćamo njihova (ne)dela ... kako može biti moralna obaveza da odštetu plate današnje izbeglice, potomci preživelih izbeglica, okupacije, stratišta i streljanja pre i posle oslobodjenja, otpuštani, sankcionisani, bombardovani i slična otupela masa običnih građana. Put u EU je put u nestanak.

radenko

10.12.2015. 15:01

Nemam nista protiv nisam nacionalista al novac treba da im daju oni koji su ih proterali.Ista DRZAVA nema novca za stimulisanje zaposljavanja a daje njima.Ista DRZAVA uzima od penzionera a daje njima.Na scenu stupili moderni hajduci,

ZalivSajt

10.12.2015. 15:36

Cekajte, NDH i fasisti su to sve napravili i izvukli se iz toga a sad mi treba da placamo to? Hrvatska bi bila prava adresa, ako nista vise Srbija treba da podnese zahtev za odstetu Hrvatskoj za ubijenih 0.7mil do 1.2mil Srba i da trazi odstetu. Mislim sumanuto je da se manjini (Jevrejima) nesto otplacuje a Srbima nista, istina Srbima jeste ostala imovina ali sta je sa zivotima i brojnim posledicama ?

Ivan

10.12.2015. 19:56

@ZalivSajt - O cemu ti to covece? Ovde se radi o restituciji, dakle o vracanju imovine nekadasnjim vlasnicima, u ovom slucaju pripadnicima jevrejske zajednice. Posto ih vise nema jer su ubijeni tokom Drugog svetskog rata, odluceno je da se njihova imovina vrati zajednici, tj. jevrejskim opstinama. Sta ti ovde placas? Nista tvoje ne ide drugome.

Ortodoks

11.12.2015. 09:19

@ZalivSajt - ovo su čista Jevrejska posla!gledaju samo da zarade i da stiču uticaj da bi još više zaradili!!!ne znam samo da li im je Nemačka nešto isplatila za 6.000.000 ubijenih Jevreja,od kojih je dobar deo imao ogroman kapital u Nemačkoj!slažem se da je Hrvatska prava adresa za njih,ali pošto znaju da tamo nemaju šanse ajde da pokušamo kod "dobrih i naivnih"Srba!!!prvo da mi rešimo naše Srpsko pitanje na Balkanu pa onda ostala pitanja!!na Balkanu se Srbima najviše duguje,a dolazi polako vreme za naplatu!

Ixan

11.12.2015. 01:02

Ovde se restitucija koristi samo kao paravan da bi se neko izdigao iznad nekog. Kod nas Srba prvo moras da rehabilitujes pokojnika/pokojnike pa da SAMO dobijes pravo na restituciju sto ne znaci da ces dobiti sta ti pripada. Ubijaju ti pretke i po drugi put. Sela nam se prazne, a nasi politicari bi da ovim kupuju naklonost Izraela, hehehehe, briga ga je mnogo.

СмехоТека!

11.12.2015. 06:55

Ово има само код нас. Плаћају јеврејима за туђе злочине а нашим људима за комунистичке злочине и национализацију ништа...

dakle opet placamo

11.12.2015. 13:25

porez na budale. Mozda da i mi krenemo sa turcima na ovamo i trazimo odstete.ond hrvati, italijani, bugari, madjari......nemci...i lista ide dalje. Kad nam svi oni plate sta duguju a medju njima ima itekako velik broj jevreja, mi cemo ubrzo sa svima biti kvit.Dosta tog kvislinskog ponasanja i tim obestecenjima za jevreje jednom treba doci kraj.Brzo su zaboravili ko je zakuvao rat(ove). Njima nek se i obrate a svet i srbe ostave na miru.

Yx

11.12.2015. 15:57

Drzava Srbija ce narednih 25 godina isplacivati po 950.000 evra Jevrejskoj zajednici svake godine na ime holokausta koji je nad njima pocinjen .....?????!!!!Narode, dokle ce da nas drndaju u mozak????!!!Ko vlada Srbijom, cija je ovo zemlja????!!! Nad kim je ovde bio stvarni holokaust i ko ga je pocinio???!!

Sveta

14.12.2015. 00:51

@Yx - Ljudi sta je vama!!!??? Ovim se samo vraca imovina (nekretnine) koje nisu Nemci odneli u Nemacku te zgrade, stanovi i zemljiste su ostali u Srbiji.

MILAN

15.12.2015. 16:54

Da li neki zakon predviđa vraćanje imovine kojs je osuzeta kada mi je otac obveden u Mathauzen? Nismo nažalpst Jevreji.