Diplome sa fusnotom

I. MIĆEVIĆ

subota, 28. 11. 2015. u 22:00

Дипломе са фуснотом
Pravni fakulteti nezadovoljni priznavanjem zvanja stečenih u inostranstvu. Biće ispisana napomena da njen vlasnik ne poznaje pravni sistem Srbije

IAKO ne poznaju pravni sistem i zakone Republike Srbije, pravnicima koji su diplomirali u inostranstvu priznavaće se diploma bez dodatnih ispita. Isto će važiti i za istoričare, geografe, koji ne poznaju nacionalnu istoriju i geografiju. Na diplomi, priznatoj u ENIK/NARIK centru Ministarstva prosvete, stajaće zvezdica i fusnota - da njen vlasnik ne poznaje nacionalno pravo, istoriju, geografiju...

Protiv ovog novog pravila, koje je stiglo sa izmenama Zakona o visokom obrazovanju, pobunila se zajednica pravnih fakulteta, a na sednici Senata Univerziteta podržali su je i dekani nekih drugih fakulteta.

- Ovo bi mogao da bude veliki problem, jer na tržište rada uvodi diplome neproverenog kvaliteta, posebno sa fakulteta iz bivše SFRJ - kaže za "Novosti" prof. dr Sima Avramović, dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Iako bi ENIK/NARIK centar trebalo da angažuje profesore pri proceni vrednosti stranih diploma, prof. Avramović tvrdi da se sa profesorima iz oblasti prava još nisu konsultovali, a bliži se kraj roku u kome prvi zahtevi za priznavanje po novom zakonu treba da budu rešeni.

STIGLO 600 ZAHTEVA ZORANA Lužanin kaže da je od početka rada ENIK/NARIK centra stiglo oko 600 zahteva za priznavanje diploma, a da će tokom decembra biti završena procedura za više od 100 diploma, u okviru zakonskog roka od 90 dana. Baza podataka biće javna i svima dostupna.

U Ministarstvu prosvete, sa druge strane, opravdavaju "diplome sa fusnotom" i kažu da se u ENIK/NARIK centru potvrđuje verodostojnost diplome, a na poslodavcima je da li će da zaposle pravnika koji ne poznaje zakone Republike Srbije.

- Pa prema toj logici trebalo bi da ne priznamo diplomu Pravnog fakulteta sa Kembridža - kaže prof. dr Zorana Lužanin, državni sekretar u Ministarstvu prosvete. - Ako ta osoba bude želela da radi u sudu, neka polaže dodatne ispite. To polaganje treba da organizuju pravni fakulteti, ali to još nisu uradili.

Sa druge strane, prof. Avramović kaže da bi pravnik sa diplomom Kembridža u svakoj drugoj zemlji morao da polaže dodatne ispite, jer se zakonodavstvo razlikuje.

- Kada završite Pravni fakultet u Beogradu, u većini zemalja morate iz početka da studirate da biste tamo radili kao pravnik. Najblaža je Grčka, koja nas tretira kao da smo članica EU, pa je razlika samo pet ispita. I niko u okruženju ne priznaje diplome pravnika iz drugih država - napominje prof. Avramović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (21)

Ne treba priznavati

28.11.2015. 22:54

Znači naši su budale što uče toliko? Dođe neko sa nekog levog fakulteta iz inostranstva, plati nostrifikaciju, i odmah mu priznaju diplomu? Pa gde to ima? Strane diplome ne treba priznavati. Neka lepo izađu na tržište rada, pa neka ih to tržište prepozna ili ne prepozna. Sve se naopako radi u ovoj državi.

Demokrata, EU!

28.11.2015. 23:53

@Ne treba priznavati - Moramo sve da priznajemo, da bi nas primili napokon u EU !!

Nemanja

29.11.2015. 01:14

@Ne treba priznavati - @Demokrata, EU! Ti sve priznajes prvi, za tebe nema zime. Pored onog dem,eu dodaj SRBIN

Dana

29.11.2015. 01:16

@Ne treba priznavati - I nase u Inostranstvu ne priznaju. Polaze se razlika predmeta, preduslov odredjeni stepen poznavanja stranog jezika. Takodje neophodna praksa uz razliku ispita. Radice u stranim predstavnistvima ili nasim firmama koje posluju sa inostranstvom, takvi strucnjaci nam trebaju, sa tim ciljem su i studirali u inostranstvu i odlicno govore jezike.

Milos

29.11.2015. 01:17

@Ne treba priznavati - Care, to priznavanje i jeste za potrebe trzista rada - nostrifikaciju u svrhu nastavka studija rade fakulteti. A inace za ove leve diplome, mogao bih pet strana da ti napisem univerziteta za koje je BU provincija i beda. O ostalim srpskim univerzitetima da ne govorim.

Dragan P.

29.11.2015. 10:29

@Ne treba priznavati - Milos: Nije stvar u tome da li je za neki univerzitet BU provincija ili nije, stvar je u tome da neko ko je studirao pravo na, recimo, Harvardu, nije tamo učio pravo R. Srbije, već SAD. Svaka njemu čast na diplomi, ali nije kvalifikovan da radi u Srbiji. Još drastičniji je primer univerziteta koji zaista jesu provincija za BU, kao recimo Skoplje, Tuzla, Podgorica, itd. Po tebi, sve to treba priznati? Koliko je to fer prema našim diplomcima koji su se školovali u Srbiji?

Preduzetnik

28.11.2015. 23:22

Čovek koji nije studirao prava u Srbiji ne poznaje pravni sistem Srbije. Tačka. Takvog nikad ne bih zaposlio, šta će mi?

tipican srbin

29.11.2015. 03:59

@Preduzetnik - Pravni (ne)sistem Srbije.....imas vezice-nemas vezice, e to je velika nauka.

Zeljko Bogic

28.11.2015. 23:55

velika greska..neverovatno sta u ovoj zemlji sve prolazi zaista..pored nas samih nama ne treba neprijatelj.

Marko Kraljević

29.11.2015. 00:55

Bitno je da su samo nase nacionalne diplome vredne, pa zato naši apsolventi kada dodju u inostranstvo moraju na praksu da bi mogli u svome poslu da rade. Što se prava tice specifično je i nije moguće priznanje. To ne može nigde pa i u Srbiji neće moći.

Grada

29.11.2015. 01:03

Sta ce biti sa onima koji su zavrsili pravo pre 30 godina. Da li ce oni imati ispiranje mozga kako bi zaboravili sistem Samoupravljanja, Sudove udruzenog rada, itd. Pravni sistem Srbije je usaglasen 99.8% sa zakonodavstvom Evropske unije (zato I pocinjemo pregovore za koji dan). Potpuno besmislena I populisticka teza. Specificnosti lokalnih zakona mogu se nauciti za mesec dana ili u toku rada. Ako se toliko razlikujemo, pa kako ce nasi pravnici I ekonomisti raditi u inostranstvu

trenutak istine

29.11.2015. 01:34

A o cemu su onda te reforme koje nam predstoje ako nisu o pravnom sistemu i zakonima Republike Srbije?? Ako se zaista misli ozbiljno o tim reformama onda je velika verovatnoca da ce ovi sa domacim diplomama ici na dopunske kurseve kod ovih koji su diplomirali na zapadu....

Zoran Sydney/Beograd

29.11.2015. 03:14

Završio FONi i Australija mi priznala, tamo završio Swinburne University of Technology a Srbija ne priznaje. U Australiji radio kao savetnik u najvecoj banci, u Srbiji za dve godine ni jedan poziv na razgovor.

Vukota

29.11.2015. 03:22

Iako ni ovo nije bezazleno, mene više brinu "pravnici" sa nekih domaćih kvazi fakulteta.

Stanko

29.11.2015. 05:43

Kada iz Europe u Ameriku dodje lekar, dakle covek sa zavrsenim medicinskim fakultetom, da bi i tamo radio kao lekar, on ponovo ide skoro od samog pocetka iako je i ovde i tamo u medicini sve isto. A kada su u pitanju drustvene nauke, normalno je da odredjena strucna komisija ili institucija, daje svoje misljenje za svaki pojedinacni slucaj.

Karadjordje

29.11.2015. 08:28

dzabe se nervirate, čudite i objašnjavate. Interesna grupa na vlasti i poslušnici tako žele iz nekog razloga. Ovakvo komentarisanje samo služi da se stvari prate radi kontrole društva . Zato nemam zaključak...

Slavisha

29.11.2015. 08:32

Pa to je kao Kosovo sa zvezdicom,,, Pristali smo na zvezdicu, a gde je ona sada, otopila se na prvom suncu.. Tako ce i ova napomena - Pravnik ne poznaje pravni sistem zemlje! Pa sta onda zna? Sva slova abecede? Kako se pise dopis, gde ide naslov, a gde datum? MOzda je on nekome i potreban, jer firma hoce nekog da zaposli da radi u Britaniji, a studirao je tamo, pa bas zgodno... ali cemu onda nostrifikacija?

Mika

29.11.2015. 08:35

Pogresno, treba u fusnoti da pise da je pravnik, ali za pravni sistem zemlje u kojoj je polozio te ispite. Resen problem. Neka i dalje zastupa klijente na sudovima u inostranstvu, bar dok ne polozi ispite specificne za nas pravni sistem, i dok ne prepisemo ili prevedemo inostrane zakone, posto svoje ionako pisemo nakaradno.

Kvaka 22

29.11.2015. 09:17

Hoćete da se mladi,obrazovani "mozgovi" vraćaju u Srbiju i tu rade? Ovo je još jedan od razloga da to ne učine .

zoran

29.11.2015. 11:36

...jak pravni sistem u Srbiji...zasnovan na kumovskim,prijateljskim vezama i partijom koja je trenutno na vlasti....koji pravni sistem bilo koje drzave priznaje veleizdaju i potpisivanje sporazuma sa sopstvenom teritorijom u inostranstvu pod patronatom Nato pakta...ili ko prodaje svoje porusene zgrade agresorima, rusiocima istih....