Srpski lekari najčešće odlaze u Nemačku i na Bliski istok

Tanjug

četvrtak, 12. 11. 2015. u 14:38

Српски лекари најчешће одлазе у Немачку и на Блиски исток

Ilustracija

Oko 2.000 lekara je tokom ove i prošle godine zatražilo sertifikat Lekarske komore Srbije (LKS) koji im je neophodan za rad u inostranstvu
BEOGRAD - Oko 2.000 lekara je tokom ove i prošle godine zatražilo sertifikat Lekarske komore Srbije (LKS) koji im je neophodan za rad u inostranstvu, izjavila je danas direktorka LKS Vesna Jovanović navodeći da doktori najčešće odlaze u Nemačku i zemlje Bliskog istoka.

"Trend je poražavajući, 2012. godine sertifikat je tražilo 247 lekara, ove godine je 1.000 njih poželelo da ode iz zemlje, a prethodne isto toliko", rekla je Jovanović na konferenciji "Liste čekanja i privatni zdrasvtveni sistemi Srbije".

Ona je podsetila da LKS nema podatke koliko je njih i otišlo iz zemlje, precizirajući da u Srbiji radi 33.000 lekara imaju dozvolu za rad, odnosno, oko četiri doktora na 1.000 satnovnika, što je u rangu svetskih standarda.

Prema podacima Komore, najviše lekara odlaži u Nemačku, jer je tamo način nostrifikacije diplome administrativna stvar i, ukoliko znaju nemački, u toj zemlji mogu sa lakoćom da počnu da rade.

Jovanović je dodala da specijalisti i subspecijalisti odlaze i u zemlje Bliskog istoka, jer su tamo izuzetno dobro plaćeni.

"Njihov broj nije veliki, ali često imamo po jednog subspecijalistu i kad on ode nema ko da ga zameni, tako da njihov odlazak remeti funkcionisanje sistema", upozorila je ona.

Ona je kao problem, navela i činjenicu da se trenutno 2.500 lekara nalazi na birou NSZ, dok se istovremeno govori o manjku lekara.

Jovanović je istakla i da od 2000. do 2010. godine nije davana nijedna specijalizacija, a rezultat je određeni broj lekara između 30 i 40 godina koji nemaju specijalizaciju.

Prema njenim rečima, više od 70 odsto lekara specijalista čine straiji od 57 godina, te postoji opasnost da neće imati ko da ih zameni kad odu u penziju.

"Sve nas to brine i možda je ovo poslednji trenutak da se zamislimo i napravimo odgovarajuću strategiju", zaključila je Jovanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

Radojka

12.11.2015. 23:38

Pa šta je radila LK do sada? Jer joj je trebalo 7 godina da zaštiti lekare po svim osnovama a time i zdravstvo u Srbiji . Sada zdravstvo u Srbiji u kadrovskom smilsi ne može da stane na zdrave noge ni za 20 godina . Za tu strategiju je sada kasno. Veliki sistemi koji su oseltjivi i dugo se grade ne mogu da trpe eksperimente kojih je u zdravstvu bilo bezbroj. Pa na kaju šta hoće vlada Srbije koja tvrdi da u zdravstvu ima višak zaposlenih. Ne može se odgovoran i težak posao plaćati simbolično.

Jelena

13.11.2015. 00:39

Kasno Marko na Kosovo stiže. Sad se setili, do juče nisu znali. Fino moja majka kaže - ostaće samo oni koji nisu mogli pobeći i fukara.

W.

13.11.2015. 08:14

Da imam 15 godina manje i ja bih put pod noge i brisi odavde.Ovako...za mene je vec kasno.Neka ode svako ko misli da negde drugde ima bolje uslove za rad, napredovanje i adekvatnu naknadu za to sto radi.Ono Santicevo"Ostajte ovde..."nazalost odavno je"palo na ispitu."

beganje

13.11.2015. 12:09

@W, interesantno je da ste i vi jos jedan primer lekara koji potice iskljucivo materijalni deo vezan za lekarski poziv. Moralnog nema nigde. Recite me molim vas po kom osnovu lekari trebaju imati deset-dvadeset puta vecu platu od prosecne u jednoj zelji poput Srbije?Iz vas i vama slicnih govori egoizam u kojem je vazna samo para i nista vise.To nam je zapad doneo.Retka pravicna zemlja u tom smislu je Svedska, dovoljno da se na nju ugledamo.