Muslimani hoće Filareta!

R. Dr.

31. 10. 2015. u 19:15

Dvojica uvaženih Sjeničana, istoričar i predsednik Odbora Islamske zajednice Srbije, pisali patrijarhu Irineju. Ističu doprinos održavanju dobrih odnosa između dve verske zajednice

Муслимани хоће Филарета!

Narod priznaje vladikine zasluge

VLADIKA Filaret bio je veoma agilan i dobronameran u održavanju dobrih odnosa između pravoslavnih vernika i muslimana. Molimo vas, zato, da ga vratite na tron Mileševske eparhije.

Da se razrešeni vladika vrati na čelo episkopije kojom je upravljao od 1999. godine, pismom su od patrijarha Irineja zatražili istoričar Salih Selimović i predsednik Odbora Islamske zajednice Srbije Hadži Mustafa Makić. Poglavara SPC oni su zamolili da Filareta vrati na raniju dužnost, ističući njegov doprinos toleranciji među stanovništvom Raškoj oblasti.

"Dobri odnosi između pravoslavnih vernika i muslimana na ovom izuzetno osetljivom prostoru najvažnije su pitanje u vreme koje je veoma teško za srpski narod i Srbiju i sve koji žive na ovom prostoru", navedeno je u njihovom pismu adresiranom na Patrijaršiju u Beogradu.

Pismo dvojice uvaženih Sjeničana najnoviji je čin podrške muslimana iz Polimlja smenjenom episkopu Filaretu. Na adrese Patrijaršije i Episkopskog dvora u Prijepolju prethodnih meseci stigao je veliki broj pisama lokalnih muslimana, koji su tražili da Filaret ostane na čelu eparhije.

- Vladika se trudio i uspevao da sačuva visok nivo tolerancije među ljudima ovog kraja - kaže za "Novosti" Selimović, potpisnik apela. - Kao episkop podigao je veliki broj hramova. To je rezultat za svako poštovanje.

Vladika Filaret je tron Mileševeske episkopije ustupio na majskom zasedanju Sabora, koji je odlučio da ga razreši sa te dužnosti. Eparhija je do tada upražnjena, a njome upravlja vladika budiljansko-nikšićki Joanikije. Novi vladika, kako se čuje u crkvenim krugovima, biće gotovo sigurno izabran na prolećnom zasedanju sledeće godine.

ADRESA NA PLANINI

EPISKOPU Filaretu je posle suspenzije početkom marta ove godine određeno novo mesto boravka - Manastir Svetih vračeva na Vodenoj poljani na planini Zlatar. Reč je o usamljenoj bogomolji na gotovo 1.500 metara nadmorske visine.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (10)

Sredoje

31.10.2015. 21:34

Ko kaze da se ne moze zajedno! Da nije na obe strane protuva u Srbiji i po belom svetu kojima to iz politickih razloga ne ide u korist i te kako bi se moglo. Trebalo bi ukinuti sve "dijaloge" verskih vrhuski i pustiti vernike da na miru veruju u sta hoce i da oni medjusobno razgovaraju a ne njihove vrhuske. I nikome ne bi padalo na pmet da onaj drugi hoce da mu nametne svoju veru.

vev

23.07.2018. 02:07

@Sredoje - E onda SPC treba da izadje iz svetskog saveta crkava-gde ih ima raznih vera i poglavari idu i razgovaraju. O cemu kada su svi razliciti? Onda se niko ne bi mesao i sama SPC bi radila ono sto joj je posao, a ne bi trazila savete od drugih, tako i sve ostale crkve, pa mir Boziji, svak cuva svoju veru i svi zadovoljni.

Драган Бубања

31.10.2015. 21:51

Је ли ово могуће? Па ми се никада не мијешамо у организацију исламске заједнице. Нека они препусте наше бриге нашим владикама.

?!?!?!

31.10.2015. 23:01

А нпр. ја, као Србин православне вероисповести, НЕЋУ оног ултрамилитантног  Злукорлића. Па шта с тим, да неће можда ту "вест" да објаве електронски и штампани медији из Новог Пазара???

andrej

01.11.2015. 01:47

Ma daj Filarete smorio si vise sa tim tvojim glupim providnim igrama, sad koliko sam obavesten spremas polako i podrsku od Budista.

Мартин Баковић

01.11.2015. 14:13

хвала Богу да желе да се врати,јер је владика Филарет велики човек,који не гледа ко је које вере. Владико живи били на стотине лета,и ако Бог да и свети Сава,да опет будете међу свој народ који Вас са великим нестрпљењем чекс

Dragan

02.09.2018. 22:34

@Мартин Баковић - Ajde Martine ne mlati , prodaji te svece , ne valja ti Rakita valja ti Filaret...nek vrati pare narodu kome je ostao duzan ako ne u zatvor...