Apisove kosti vraćaju Beogradu

R. Dr. - I. M.

30. 10. 2015. u 20:36

Аписове кости враћају Београду

Dragutin Dimitrijević Apis streljan i sahranjen u Solunu

Inicirana ekshumacija Dragutina Dimitrijevića. Vulin: Junak i jedna od srpskih svetih tajni

MINISTARSTVO za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja pokrenulo je proceduru za ekshumaciju pukovnika Dragutina Dimitrijevića Apisa, čiji će posmrtni ostaci biti preneti i sahranjeni u Beogradu.

Ovo je rekao ministar za rad Aleksandar Vulin, napomenuvši da će biti ekshumirane i kosti majora Ljubomira Vulovića i civila Radeta Malobabića. Njih je 1917. godine na smrt streljanjem osudio Vojni sud u Solunu, proglasviši ih krivim za izdaju i pokušaj atentata na regenta Aleksandra Karađorđevića.

Učestvujući na okruglom stolu "Heroji ili otpadnici - Apis i drugovi", ministar Vulin je rekao i da se sa čelnicima Skupštine grada Beograda razgovara o mestu sahrane.

- Pukovnika Apisa, Vulovića i Malobabića dočekaćemo u njihovoj Srbiji, njihovom Beogradu - rekao je Vulin. - Dimitrijević je junak i jedna od srpskih svetih tajni, koja je skoro 100 godina bila zaboravljena i potisnuta, ne zbog nas, već zbog drugih. Postoje ljudi koji su rođeni za najveće podvige. Apis je bio jedan od njih.

Pukovnik Dimitrijević jedna je od najkontroverznijih ličnosti iz novije srpske istorije. Igrao je ključne uloge u Majskom prevratu 1903, povratku dinastije Karađorđević, Sarajevskom atentatu 1914, pa i u operacijama Srpske vojske na početku rata.

Istoričar Srđan Cvetković naglašava da niko ne može da osporava prenos posmrtnih ostataka jednog oficira u Srbiju. On smatra da ne bi trebalo razvijati kult njegove ličnosti.

- Pravno, politički, pa i vojno Apis ima sva prava da počiva u otadžbini - kaže Cvetković. - Čudi me, međutim, da je niosilac ove ideje ministar Vulin, koji je na čelu izrazito nenacionalistički definisane stranke.

Ideju o prenosu Apisovih posmrtnih ostataka podržava i Veljko Đurić Mišina, prvi čovek Muzeja genocida. On kaže da su Apisove zasluge za Srbiju izuzetno velike.

- Bio je izuzetno sposoban oficir, veliki patriota i čovek bogate biografije - kaže Đurić. - Sigurno je da njegov značaj u srpskoj istoriji nadilazi odgovornost za Majski prevrat, koji je najčešće korišćen za kreiranje negativne slike o njemu.


PUKOVNIK PRIPADA ISTORIJI

APIS pripada domenu istorije i zaista ga ne vidim ni u jednom kontekstu ovog vremena, kaže istoričarka Branka Prpa. Njegovu ulogu, kako kaže, treba sagledavati u kontekstu istorije Prvog svetskog rata.

- Nejasno mi je čime je ova akcija motivisana, kao i polemike koje Apis i danas izaziva u domaćoj javnosti. Rasvetljavanje njegove uloge u prošlosti trebalo bi prepustiti istoričarima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (18)

GRUJA

30.10.2015. 22:16

Srecom pa smo resili sva pitanja - Bolnice su obnovljene i sredjene, skole opremljene potrebnim rekvizitima, decija igralista na sve strane...pa onda je red da trosimo pare na prebacivanje kosti...Objasnicemo pacijentima da su kosti prece...

Ivan

30.10.2015. 22:41

U nasoj Srbiji nikako da se prestane sa velicajem ubica. Pitam se da li je to i moguce kad su Srbiju stvarale upravo ubice. Jedan ubio oca, drugi ubio kuma, tj. ovog sto je ubio svog oca, pa opet vracanje na prve, kako drugacije nego ubistvom ovih drugih. Vecini je sve to tako veliko i velicanstveno. Zar ne mozemo vec jednom da shvatimo da je prokleto ono sto je nastalo na zlocinima?

Kasapljenje Obrenovica

31.10.2015. 10:04

@Ivan - i izivljavanje nad mrtvim telima, svakako nije za hvalu. Bas je junacina...

Ђура Змај

30.10.2015. 22:47

Зна ли министар за борачка питања ко је капетан Милош С. Милојевић и чиме је заслужио да буде знаменити Србин 19. века, који је Отаџбини живот посветио, а од ње ни гробно место није заслужио.?!

ranko75

31.10.2015. 00:49

@Ђура Змај - Mi treba da diskutujemo na zadanu temu, a zadaju je novinari sadrzajem svojih clanaka. Ne mozemo mi otvarati nove teme van teme clanka kako ste to vi uradili.

Pedja

30.10.2015. 22:54

Ubica Obrenovica. Onakvo prolivanje krvi mu se kasnije obilo o glavu.to ce mu ostati vecna mrlja.

из главе

30.10.2015. 23:21

Apis nije kontraverzna ličnost, već svi oni koji su ga se odrekli, koji su ga žrtvovali, svi koji su ga satanizovali i svi koji su ga zaboravili. Kontraverzni su oni koji su ušli u niz ratova da spasu Srbe i formiraju normalnu Srbiju, a onda se odjednom stvorila država u kojoj su Srbi bili podređeni, pobeđeni i masa za potkusrivanje. Dobrim delom je naša krivica što smo potpali pod ideju bratstva i jedinstva, umesto da smo ih iskoristili kao prvu liniju odbrane, što i njih i nas spaslo okupacije

Preispitaj sebe

31.10.2015. 06:53

@из главе - Izdao i učestvovao u ubistvu kralja kome se zakleo na vernost. Ko to odobrava, njemu stvarno u glavi nije nešto u redu.Trebalo bi malo sebe da preispita oko osnovnih ljudskih principa.

Miki

31.10.2015. 01:06

Ovoga, koga nije imao ko da vaspita u detinjstvu i mladosti niste trebali vraćati u Srbiju. Velika je greška što je takvome čoveku dopušteno da bude oficir. Ukaljao je oficirsku čast srpske vojske ubistvom kralja kome se zakleo na vernost.

d-m

31.10.2015. 13:56

@Le Mi - Kao i obično, zamazivanje očiju narodu, uz pomoć lažnog patriotizma i lažne pravde. Tako oni dejstvuju...

momcilo

31.10.2015. 15:29

("APIS pripada domenu istorije i zaista ga ne vidim ni u jednom kontekstu ovog vremena" ) vlast hoce da zajedno sa apisom I karadjordjevice posalje u kontekst nepovratne proslosti.

БСП

31.10.2015. 16:53

убица и сарадник злочиначке хабзбуршке династије карађорђевић. распите му кости по србији да их пси разнесу.

Dule Los Angeles

01.11.2015. 01:23

Srbija danas."Biju"po kompjuteru,a ni osnovu iz Istorije.Apisova uloga u ubistvu Kralja je minorna. Ako je ON doveo Karadjordjevice,zasto ga je Alexandar ubio!? Apis je bio Nacelnik Vojnih Obavestajne,i zano je sve sto je suludi Kralj prihvatio nagovoren od masona. Da se"proda" jaka Srbija za nikakvu Jugoslaviju. Kralj je doveo Tita.Ostavi je Trulez-Drzavu. Apis je u Solunu govorio"Vas sto hocete da Srbiju trampite za Jugosloviju,cu na sablju propustati kod Demir-Kapije".E,to je plato-glavom.

Tomasevna

01.11.2015. 04:43

Najobjektivnija su misljenja istoricara Srdjana Cvetkovica I Branke Prpe.

Dule Los Angeles

01.11.2015. 20:26

@Tomasevna - Ako je B Prpa instoricar,neka razjasni ulogu svih koji su trazili bombardovanje Srbije! Zaista je nedostojno od V Novosti traziti misljenje o jednom od najvecij Srba i junaku u tri (3) rata koja je Srbija vodila,od osobe koja je zvala Srpske neprijatelje da je bombarduju! Ona je postala "slavna",kao i istoricar gradi imidz na nesreci Slavka Curuvije. Njega su ubili zlocinci,ali su i on i gospodja mu osvedoceni Srbomrzci. Neka i to Istorija razjasni.