Nastavak pomoći izbeglicama iz BIH i Hrvatske

Tanjug

29. 10. 2015. u 23:12

Komesarijat za izbeglice i migracije saopštava da je za stambeno zbrinjavanje izbeglica iz BiH i Hrvatske u Srbiji namenjeno 47,5 miliona evra

Наставак помоћи избеглицама из БИХ и Хрватске

Izbeglički kamp u Krnjači / ilustracija

Za stambeno zbrinjavanje izbeglica iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske u Srbiji namenjeno je 47,5 miliona evra o čemu će ugovori biti potpisani u subotu, 31. oktobra u Novom Sadu.

Sredstva su opredeljena su za više od 2.000 trajnih i održivih stambenih rešenja namenjenih izbeglicama sa teritorije 61 opštine i grada, saopštio je danas Komesarijat za izbeglice i migracije.

Obezbeđena su u okviru tri potprojekta Regionalnog stambenog projekta Srbije čija vrednost iznosi 47,5 miliona evra, precizira se u saopštenju

Ugovore korisnicima će uručiti ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, u prisustvu visokih predstavnika donatora, međunarodnih organizacija i institucija Srbije, navodi se u saopštenju.

Regionalni program stambenog zbrinjavanja je zajednički višegodišnji program Srbije, BIH, Crne Gore i Hrvatske, koji ima za cilj da obezbedi trajna stambena rešenja za oko 27.000 najugroženijih izbegličkih porodica, odnosno za oko 74.000 ljudi u regionu.

Od tog broja 16.780 porodica je u Srbiji, odnosno oko 45.000 osoba, podseća se u saopštenju.

Regionalni stambeni program nadovezuje se na zajedničke napore partnerskih zemalja i međunarodne zajednice, a potvrđuje njihovu opredeljenost zemalja da privedu kraju regionalnu raseljenost pružajući trajna stambena rešenja.

U tu svrhu, uz podršku Evropske komisije, SAD, UNHCR-a, OEBS-a i ostalih donatora, uspostavljen je Fond regionalnog stambenog programa kojim upravlja Razvojna banka Saveta Evrope (CEB).

Skupu će prisustvovati, kako je najavljeno šef Delegacije EU Majkl Devenport, ambasadori SAD i Turske Majkl Kirbi, Mehmet Kemal Bozaj, šef Predstavništva UNHCR za Srbiju Hans Fridrih Šoder, ...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije