Stara dugovanja izvršiteljima!

V. CRNjANSKI SPASOJEVIĆ

29. 10. 2015. u 13:30

Стара дуговања извршитељима!
U novembru pred poslanicima izmene zakona o izvršenju i obezbeđenju. Dva miliona nenaplaćenih presuda, 80 odsto dugovi za komunalije

SRBIJA prednjači u Evropi po broju nerešenih izvršnih predmeta - ima ih oko dva miliona! Uskoro će sve njih, kako saznajemo, preuzeti izvršitelji.

U pitanju su odavno presuđeni sporovi za koje je doneto rešenje o izvršenju, ali već godinama građani i firme ne mogu da naplate potraživanja. Prosečni izvršni postupak traje 650 dana, odnosno više od dve godine!

U novembru će se prvo pred Vladom, a zatim i pred poslanicima, naći izmene Zakona o izvršenju i obezbeđenju, posle čega će postupci, tvrdi ministar pravde Nikola Selaković, biti četiri do pet puta brži.

- Novim zakonom biće omogućeno da stari izvršni predmeti, od kojih je 80 odsto komunalnih, budu dodeljenji u rad izvršiteljima. Tačnije, poverioci će moći da se izjasne da li žele da sud završi postupak ili da se predmet ustupi izvršitelju. Izvršitelji su u prethodne tri godine pokazali da mogu efikasno i u znatno kraćem roku da reše te predmete, a i komunalna preduzeća su pokazala zainteresovanost za ovakvo rešenje - kaže Nela Kuburović, pomoćnik ministra pravde.

MANjE TAKSE DO sada se čulo mnogo primedaba na visoke troškove, pa će se zato menjati i Zakon o sudskim taksama i naknadama izvršiteljima. Sudske takse za izvršenje biće smanjene za 30 odsto, a smanjiće se i takse koje poverilac plaća izvršiteljima.

"Krivac" za ovako veliki broj neizvršenih predmeta je dugogodišnja neažurnost suda, koji sa postojećim kapacitetima i tehničkom opremljenošću nije mogao da savlada veliki broj predmeta. Kako objašnjava Svetlana Manić, portparol Komore izvršitelja, izvršitelji, koji će se ubuduće zvati javni, su kvalifikovaniji i opremljeniji. Oni funkcionišu kao preduzetnici - mogu da zaposle onoliko ljudi koliko im je potrebno da bi savladali pristigle predmete, imaju dovoljno kompjutera, štampača, automobila za teren, dostavnu službu - sve bez čega ne bi bili operativni. Sud za to nema novca.

- Jedna od najvećih primedaba na postojeći Zakon je nedovoljna zaštita dužnika. Izmenama ZIO uvodi se žalba i prigovor, odnosno dvostepeni i trostepeni postupak - kaže Manić.

Nacrtom je predviđeno i da izvršitelji ubuduće budu nadležni za sprovođenje svih izvršenja, izuzev onih u porodičnim sporovima i vraćanju zaposlenog na rad, koje ostaje u nadležnosti suda. Sudovi će odlučivati samo o predlogu za izvršenje, kao i o pravnim lekovima.

- Osnovni i privredni sudovi biće znatno rasterećeni, s obzirom na to da sprovođenje izvršenja podrazumeva veće angažovanje suda i traje znatno duže nego samo odlučivanje o predlogu za izvršenje - kaže Kuburović.

Dakle, u novim predmetima koje poverioci budu podnosili sudu posle donošenja ZIO, poverilac će rešenje o izvršenju dobijati od suda, a sprovodiće ga javni izvršitelj.

- Što se tiče starih predmeta, poverilac ima rok od 60 dana da se izjasni da li postupak sprovodi sud ili izvršitelj. Ako se ne izjasni, sud obustavlja postupak - kaže Manić.

Kod komunalnih predmeta poverilac će se takođe izjašnjavati da li želi da ih izvrši sud ili izvršitelj, ali neće moći sam da bira javnog izvršitelja, već će se obraćati Komori koja će ravnomerno raspoređivati predmete.

Ovaj nacrt je rezultat usaglašenih stavova različitih zainteresovanih strana koje su učestvovali u javnoj raspravi od aprila, i predstavlja novu praksu Ministarstva pravde u izradi zakonskih akata - kaže Kuburović.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)

Kojot

29.10.2015. 13:50

Gradsko vece Beograda je donelo odluku 2011. godine da se otpisu komunalni dugovi stariji od 10 godina. Nije mi jasno zasto samo ne sacekaju 2022. godinu kada ce sve biti obustavljeno (izvrsitelji postoje od 2012.), vec jure duznike kojima je kamata veca od osnovnog duga, jer drzava nije bila sposobna da se naplati na vreme. Po sredi je borba lopovi protiv neplatisa.

Цеца

30.10.2015. 22:03

@Kojot - Камата већа од основног дуга, а кад се дода награда за извршитеља и разни његови "трошкови"... Ако немаш да платиш, узму ти кола и продају на "лицитацији" свом пријатељу за 100 евра, намештај за 200, апарате...

Tasa

29.10.2015. 13:58

Lesinari oglobise Srbiju.Ustani narode i proterajmo haraclije-uterivace dugova.Zelenasi otimaju od sirotinje, a njihova profesija - NEUSTAVNA!

pravo i pravda

30.10.2015. 08:10

@Tasa - strasno kolika doza neznanja...Grana prava / izvrsenje/ datira jos od 5.veka pre nove ere...Pogledajte Zkon XII tablica pa vec u prve tri tablice govori se o presudama i o njihovom izvrsenju. Ta grana prava takodje postoji u sudu od kako je sudstva, al vazno da su laici culi skoro za izvrsitelje...pa ih zovu zelenasi, uterivaci dugova itd...a izvrsitelji rade sve isto kao i sud...sve u skladu sa Zakonom o izvrsenju i obezbedjenju.AL STA CES, BOLJE PLJUVATI, NEGO NESTO NAUCITI.

Извин'те ме што псујем

30.10.2015. 21:57

@Tasa - ..."a izvrsitelji rade sve isto kao i sud"... Осим што је њихова зарачуната награда већа него основни дуг! Била сам дужна САМО 112 ДИНАРА, камата је била 2.400, а са дажбинама за извршитеља платила сам 16.200! Пошто сам променила адресу и нисам добила њихово обавештење, наплатили су ми и проверу у општини да ли сам умрла и истицање обавештења на огласној табли у суду (које, наравно, нисам ни видела).

Gradjanin

29.10.2015. 18:46

Sramno, u ovoj ekonomskoj bedi, gde su građani tenderskom privatizacijom-krađom "demokrata" DS ostali bez sredstava za život, a država osiromašila, insistirati na izvršenju starih presuda, kada su građanima već smanjene plate i penzije, je nemoralno, i politički nepromišljeno.

duda

30.10.2015. 12:19

E pa to ce ici malo teze sa obzirom da po zakonu oobligacionim odnostima za komunalije zastarevaju dugovi stariji od godinu dana

Gruja

30.10.2015. 16:20

Posle bezočnih krađa u tenderskoj privatizaciji DS, smanjenja plata i penzija, nezaposlenosti, nestajanja srednje klase i socijalne bede, nisu sazreli uslovi za uvođenje izvršitelja koji ojadiše ovu sirotinju raju gore nego u vreme Turaka. Uvođenje izvršitelja su forsirale INTERESNE GRUPE, jer je u igri ogroman novac. ZELENAŠKI UGOVORI-NIŠTAVIStrane banke preko njih otimaju stanove koji su bili obezbeđenje za kredite u švajcarce, jer NBS nema snage kao druge CB da stane uz građanje RS.