Prevara u PIO: Jedan invalid, pet penzija!

J. Ž. SKENDERIJA

28. 10. 2015. u 20:48

Čovek sa ozbiljnom dijagnozom dobio je invalidsku penziju, a onda je sa krivotvorenom ličnom kartom, zdravstvenom knjižicom i ostalim dokumentima izašao pred lekararsku komisiju umesto drugih

Превара у ПИО: Један инвалид, пет пензија!

Posle prevare u Fondu PIO se intenzivno kontrolišu sve invalidske penzije

PRED lekarskom komisijom fonda PIO jedan invalidski penzioner uspeo je da sa falsifikovanim dokumentima “zaradi” invalidsku penziju za još dve osobe, dok su još dvojica “kolega” uhvaćena u proceduri. Naime, čovek sa ozbiljnom dijagnozom dobio je invalidsku penziju, a onda je krivotvorenom ličnom kartom, zdravstvenom knjižicom i ostalim dokumentima izašao pred lekare umesto drugih.

Kako objašnjavaju u fondu PIO ovo je prvi i jedini ovakav slučaj prevare, a zaposleni u sektoru za medicinsko veštačenje primetili su da se jedna osoba koja je zaista bolesna, sa vidljivim znacima operativnih zahvata, u više navrata pojavljivala na lekarskim komisijama.

- Ustanovljeno je da su lična dokumenta falsifikovana na ime osoba koje su podnosile zahteve za ostvarivanje prava na invalidsku penziju - kažu u fondu PIO.

DESETINA SUMNJIVA Od početka kontrole korisnika invalidskih penzija u Srbiji, komisije su ustanovile da je trend da se od istraživanih predmeta 10 odsto pozove na ponovni pregled. Od broja pozvanih na naknadnu kontrolu kod 10 procenata se obustavi dalja isplata.

Posle ove prevare, u Fondu PIO se intenzivno kontrolišu sve invalidske penzije koje su ostvarene na osnovu ove dijagnoze, kako bi se utvrdilo da isti čovek nije “pomogao” još nekome pri penzionisanju.

- U periodu do septembra prošle godine kada je započeta vanredna revizija korisnika invalidske penzije, do 7. oktobra ove godine, izvršen je uvid u spise gotovo 40.000 invalidskih penzionera - kažu u PIO.

- Od tog broja 4.335 je izdvojeno za pozivanje na komisiju. Do sada, za 227 korisnika nije potvrđen nalaz u prvostepenom postupku, i njima je ukinuto ovo pravo, dok je za 106 korisnika obustavljena isplata zbog neodazivanja na poziv za vanredni lekarski pregled.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (11)

Demokrata, EU!

29.10.2015. 02:17

@LOL! - čekaj malo, dok sad počnu da pljačkaju i banke! isto ko na zapadu, hehehehehehehehe!! samo napred, u EU !!

Francesco

29.10.2015. 10:45

@LOL! - Ovo nije srpski "patent" ali bojim se da ga Srbi najčešće i najbezobzirnije koriste. Kakav je to narod koji samo u slučaju neposredne opasnosti pokazuje ljudske osobine? Ili je jednostavno na površinu isplivalo previše ološa pa stičem loš utisak? Ovakve stvari deluju demorališuće. Moj prijatelj sa fakulteta je predao papire za Kanadu istog dana kada su došli da mu seku struju, a čovek sve uredno plaća ali EPS je grešku jedva priznao. Otišao je, a meni ostavio kartu Evrope sa prekriženom Srbijom.

mileva

29.10.2015. 05:33

a kad ce danica draskovic biti pozvana na proveru invalidska penzija a radi u upravne odbore nis- a i ostalim bruka

dasa678

29.10.2015. 06:36

u pio fondu je opsti javasluk i kriminal.imaju nesposobno rukovodstvo a premijer nikako da dovede sposobne i postene ljude na celo te organizacije.korupcija na svim nivoima.

repus

30.10.2015. 09:56

@dasa678 - ха ха ха ха улепша ми јутро а кога да доведе када му је цела странка састављена од умишљених шарлатана ко је стручњак он неће да се брука и да уђше у ту странку ма шта да му се да наведите један пример шта су урадили за ове три године сем што пара нигде нема а ништа није урађено магија сир оливера из алан форда

vampslayer

29.10.2015. 06:42

Penzioni fond je ostetio gleda na sve moguce nacine da zakine penzije,ali o tome niko ne pise...

Marija Lončar

29.10.2015. 08:38

Mnogi su na taj način stekli diplome. Opšte je poznato da neki studenti, za pare, polažu ispite umesto drugih. Decenijama unazad. Zato imamo ovako mnogo "stručnjaka".

Prob4

29.10.2015. 09:33

Još samo da utvrde po kom osnovu je u penziju otišla gdja. Danica Drašković ali to je nemoguća misija. Kao što je nemoguća i za kriterijume za dodelu nacionalnih penzija pa se slavuji Lepa lukić i Miroslav Ilić šepure kao nacionalni heroji. Šta ćeš? Ov o je Srbija, otmi sirotinjni i daj bogatima!

savski venac

29.10.2015. 14:38

Po kom kriterijumu su pevači i nepevači dobili nacionalne penzije, pa sam je odabrao da se bavi tim sto se bavi: imaju kuće od milion dva evra, stanove, kafane, jahte, kuće i stanove u drugim drzavama a vi im dajete nacionalne penzije i posle se pitamo sto lekari "rade ispod zita" pa njima ako posteno radi, usije ti ruku, spase ti bubreg, srce, operise satima stojeći pored bolesnika koji mozda neće ni da se probudi, pa njima treba dati, ovo pod hitno ukinuti.