Crtaći zaglupljuju decu

B. Caranović

25. 10. 2015. u 22:35

Sve je više crtanih filmova sa besmislenim sadržajem. edukacije sve manje. Nasilje na TV rađa nasilje kod gledalaca. Savremeni crtani su postali površni

Цртаћи заглупљују децу

Ilustracija Gorana Divca

DUŠKO Dugouško, Paja Patak, Popaj, Pera Detlić... Za mnoge ovo je sećanje na bezbrižno detinjstvo i dobra stara vremena. Nekada je crtani film bio događaj, nešto kao praznik, čekao se sa nestrpljenjem, jednom dnevno, pre TV Dnevnika, a odlazak u bioskop na dugometražni crtani, najčešće Diznijevu bajku, bilo je drugo veliko uživanje. danas, kada su crtani filmovi gotovo jedina ponuda dečjih programa, sve je manje kvalitetnih crtanih priča koja zabavljaju i edukuju. Sve je više nasilja, magije, razmaženih junakinja...

Problem je što, kako pokazuju poslednja istraživanja, crtani fimovi i mediji uopšte u velikoj meri utiču na decu, izgradnju njihove psihe i ličnosti. A da većina današnjih - zaglupljuju svoje gledaoce!

- Situacija savremenog deteta je takva da je ono odvojeno od svojih vršnjaka, da se umesto sa njima igra sa svojim roditeljima, a da su ti roditelji u velikoj meri odsutni. Zato je ulaskom televizije u naše domove ona postala moderna bebisiterka, a danas je to čitav niz digitalnih ekrana kojima su deca okružena - od specijalnih plejera, tableta do "pametnih" telefona - kaže psihoterapeut dr Zoran Milivojević. - Gledanjem sveta oko sebe deca izgrađuju osnovne predstave o tome kakav je svet, šta se u njemu dešava i kakvi su ljudi. Jedan od prvih načina da se to postigne su bajke, koje su danas zamenili crtani filmovi. Ponuda "dečjih filmova" je velika. Ako uporedimo one crtane filmove tipa Tom i DŽeri sa savremenim crtanim filovima, možemo primetiti da su savremeni crtani filmovi izgubili dubinu priče koju pričaju, da su postali površni i glupi.

Po rečima dr Milivojevića, jedna grupa stručnjaka smatra da nasilje u crtaćima podstiče nasilje kod dece, a druga - ne jer, kako ukazuju deca dobro ralikuju maštu od realnosti.

- Ali ovi filmovi uče decu da je onaj spoljašnji svet izvan roditeljskog doma ili vrtića opasan i nasilan - kaže naš sagovornik. - Dakle, deca izgrađuju sliku o opasnom svetu, a neka na to reaguju strahom i povlačenjem, a druga agresivnošću.

Simonida Vukobrat, nastavnik psihologije u 15. beogradskoj gimnaziji, smatra da je problem što često gledanje crtanih filmova sa nasiljem dovodi do oguglavanja na nasilje i da takvo ponašanje u realnom životu deci nije iznenađenje, već normalna pojava.

- Ako je agresivno, nasilničko ponašanje crtanog lika nagrađeno, ako junak koji činio zlo pobedi, takvo se ponašanje lakše prima kod dece, ali takvih slučajeva je na sreću malo - kaže Vukobrat. - Veći i češći problem je što to dovodi do veće tolerancija dece na nasilje. Crtani sa popularnim lutkama gde se odrasle devojke, namerno predstavljene sa dečjim crtama lica, ponašaju kao deca, razmaženo, tražeći ono što žele sada i odmah, gde im je sve dozvoljeno, takođe ima pogrešan uticaj na mališane.

Po rečima Rastka Ćirića, profesora animacije na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, dok roditelji nasilje u crtanim filmovima često shvataju bukvalno, deca mnogo bolje razumeju da za crtane filmove ne važe zakoni stvarnosti.

- Za razliku od igranog filma, crtani film kreira posebnu stilizovanu, nacrtanu stvarnost koja ima svoje posebne zakone - kaže Ćirić.

Deca su, zaključuju naši sagovornici ista, ali je okruženje drugačije, a roditelji prezaposleni i odsutni, zato, po stručnjacima, digitalni ekrani su "bebisiterke", jer "kada ih deca gledaju, roditelji mogu da se posvete svojim zadacima".

GLEDANJE BEZ PRESTANKA

KAKO kaže psiholog Simonida Vukobrat, osim samog sadržaja velikog broja crtanih filmova, problem je i njihova neprestana dostupnost, što mogu da se gledaju satima, bez prestanka, pa i u ponoć.

- Time se šalje loša poruka deci - kaže Vukobrat. - Rađena su mnoga istraživanja koja pokazuju da se mozak dece koja predugo sede ispred računara drugačije razvija. Ako se deca ne igraju napolju, manje se luči seratonina, hormona sreće, a to uzrokuje manje melatonina noću i loš san.

SAT VREMENA DNEVNO

* DETE ne bi smelo da provodi pred digitalnim ekranima više od jednog sata dnevno.
* NEDAVNO istraživanje rađeno na uzorku od 412 roditelja i 458 dece, starosti od devet i 11 godina u Beogradu, Nišu i Novom Sadu pokazalo je da više od polovine dece ispred TV ekrana dnevno provede između jednog i dva sata, a svako deseto dete ispred malog ekrana provodi dva do pet sati dnevno.
* STRUČNJACI upozoravaju da neki roditelji koriste digitalne sadržaje kao nagradu za dete koje je prethodno obavilo svoje zadatke.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (21)

Nikola

25.10.2015. 23:23

A Farma i Parovi ne zatupljuju narod? Pa zatupljujuo ovi pepa prase i ostale animacine za debile. Ja sam odrastao uz Duska, Paju, Brzog Gonzalrsa, Vuka Vucka, Votez Koju,.... I zavrsio sam fakultet.

Ivan

26.10.2015. 06:38

@Nikola - E da si gledao Pepu prase postao bi starleta i bio mnogo srecniji.

NikolaBG

26.10.2015. 06:42

@Nikola - Pa da, ali zato ce nasa deca da odrastaju uz staniju, farmu, parove, maldive, minimax crtace za degenerike i pravice vlog na youtube u 10 godina , a pisace blogove u 12. Jer tako mora biti , ako kaznis dete onda placas neke kazne jer danas deca imaju svoja prava u 6 godina . Ne smes im nista, ali zato svi drugi tebi smeju svasta

Ortodoks

26.10.2015. 08:35

@Nikola - zaboravio si:inspektora Dragišu,Peru detlića,Gustav,miš Rokford,super miš i Mikijevu radionicu :-) e,to su bili pravi crtaći!!!

nena

27.10.2015. 09:42

@Nikola - MOje dete ima 15 godina i nikada nije gledalo Parove, Stanije i slicne budalastine. Raste uz internet i zna sta odabere. Dakle, sve je stvar porodice a ne televizije

AntoniusBlock

25.10.2015. 23:36

Од 90-тих,телевизор као уређај треба третирати попут смећа. Радио је још увек жив и здрав.

dresura

26.10.2015. 02:13

Tuzno je sto su crtaci postali feministicko orudje da dresiraju decu da su devojke jednake muskima,u muskim poslovima. A sve to rade jer su iskompleksirani. Isto se radi sa starijima pomocu serija i filmova. To je inace razlog, zasto je opao kvalitet istih u odnosu na one od pre 15 i vise godina.

Zoran1

26.10.2015. 05:36

Nista tu nije slucajno. Robovlasnici ne zele da robovi razmisljau vec da samo kao roboti izvrsuju naredjenja bez razmisljanja. Upravo zbog toga su i skole postale nikakve. Gazde ovoga sveta ne zele pametnu populaciju da nebi slucajno shvatili sta se zaista desava.

Србенда!

26.10.2015. 06:41

Apsolutno. Jedina decija televizija danas je Minimax koja izbacuje crtace za degenerike. Grafika je 0 , pikseli 21og veka, poenta , prica, nista. Mi smo odrastali u normalnom vremenu, a danas takvi crtaci, pa farma, parovi, vlogeri i blogeri u 12 godina. Batina je bre iz raja izasla . Kultura sa zapada, to se danas desava

Opaki

26.10.2015. 07:07

Bravo nikola,evo ti banana.Da li si ikad odgledao pepu prase pa mozes da kazes tako da kazes.

Aleksandar

26.10.2015. 07:42

Kao i u svim segmentima našeg društva, tako i ovde presudnu ulogu igra novac. Finansije za kulturu su očajne, novca nema da bi se kupili filmovi (igrani i animirani) višeg kvaliteta, oni sigurno postoje u svetu, ali i adekvatno koštaju. Takvi kvalitetni dečiji programi su nam praktično nedostupni, jer jedan dobar film košta kao 50 ovih, koji ne zadovoljavaju ni osnovne kriterijume. Ranije su bili dostupni ruski filmovi, koji po kvalitetu ne zaostaju sa svetom, čak naprotiv,ali su sad i oni skupi

fvision

26.10.2015. 08:58

Današnji crtići, čast ponekim, su zaista odvratni, primitivni i glupi. Prednjače oni na kanalu Nikelodeon, od Spužva Boba do nazovi serija za tinejdžere. Žalosno. Minimaks kanal je znatno bolji. Ja sam odrastao na starim dobrim crtićima.... ali moja generacija je toliko zla učinila 90ih da prosto ne mogu da ne skrenem pažnju na to. Šta je od nas napravilo aždaje? Naše mame, tate, bake i deke su više vremena provodile sa nama, mi smo se igrali napolju i jeli manje slatkiša i više voća...

Savka

26.10.2015. 09:48

Nije poenta u tome da li je sadrzaj na TV ovakav ili onakav, problem je u EKRANU kao takvom. Ekran i sve sto se na njemu desava (brza smena slika, dinamicna montaza, sarenis koji samo promice pred ocima) UBIJA KONCENTRACIJU kod dece i odraslih. O tome postoje naucna istrazivanja jos od 70-ih proslog veka!! UGASITE TV i KOMP, izbacite decu napolje, da pogledaju jedni druge, svet oko sebe, zivotinje, novo godisnje doba, sta god.

iva

26.10.2015. 10:53

A farma ne zaglupljuje? Tom i Džeri zaglupljuje? Svašta. I ova vaša knjiga Mire Marković vam je baš trebala. Sad će ona da nam kaže kako je bilo. Odlično se mi sećamo kako je bilo, bolje da nas ne podseća. Našli ste čiju ćete knjigu da izdate. SRAM DA VAS BUDE.

Žena u šarenom

26.10.2015. 15:59

@no TV - Tako živim već 13 godina i potvrđujem ovu konstataciju. Nikada bolje nisam bila obaveštena o svemu što je važno za život kao posle potpunog ukidanja televizije u svom domu. Ono što isto iz iskustva mogu da potvrdim je da dete koje odrasta bez televizije, uz doziranu upotrebu interneta, izrasta u divnu i opšte kulturnu osobu. Od srca preporučujem svima da odbace televiziju i proberu svoje informacije na internetu. Bez televizije se vremenom stekne ogromna otpornost na stranputice u saznanjima.

nina

27.10.2015. 09:39

@no TV - A kada bi samo znala koliko si propustila ne gledajuci Histori, Nacionalnu geografiju, Diskaveri... Ma nema veze...

Realista

26.10.2015. 13:55

Деца гледају сумануте цртане са "мегаботима " зомбијима и зверима да би мајке на миру могле да гледају "Парове", "Фарму" И "Брата" ! Куда то води видимо по понашању младих и не само њих на сваком кораку!

Pera

23.11.2015. 18:11

Nasilje, o čemu vi pričate, pa nasilje je bilo oduvek prisutno u crtacima, samo nekadašnje nasilje je bilo uradjeno nerealno...Kad spomenete Duška Dugouška I Toma I Džerija, koliko puta je neko bio udaren štanglom ili čekićem...Siroti Tom stalno dobija batine od Džerija, pa se niko na to ne žali...Jedina razlika je što današnji crtaći oslikavaju nasilje realistično...Kada udariš osobu čekićem u glavu ona neće da se lako oporavi kao u dobrim starim crtaćima, već će da krvari kao u animamam...