Selaković: Zakon o izvršenju rešava pitanja dva miliona starih predmeta

Tanjug

24. 10. 2015. u 10:31

Selaković je najavio da će se u novembru pred poslanicima Skupštine Srbije naći zakon o izvršenju i obezbeđenju, koji će omogućiti da se u sledećoj godini reši pitanje gotovo dva miliona starih predmeta

Селаковић: Закон о извршењу решава питања два милиона старих предмета

Nikola Selakovic

Selaković je najavio da će se u novembru pred poslanicima Skupštine Srbije naći zakon o izvršenju i obezbeđenju, koji će omogućiti da se u sledećoj godini reši pitanje gotovo dva miliona starih predmeta u izvršnoj materiji.

Uz napomenu da statistika kaze da kod nas izvršni postupak traje preko 650 dana, odnosno preko dve godine, Selaković je rekao da će on, posle usvajanja tog zakona, biti četiri do pet puta brži.

"Bilo je nenormalno da posle presude čekate dve godine da se ona izvrši. Ovo je izuzetno važan i značajan zakon i uveren sam da ćemo ga u novembru imati pred poslanicima i početi sa primenom u narednoj godini", rekao je Selaković za Televiziju Pink.

Još jedan zakon koji će doprineti povećanju poverenja građana u sudstvo je Zakon o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku, koji, prema rečima Selakovića, počinje da se primenjuje od 1. januara, čime građani dobijaju instrument kojim mogu da postignu da im sudski predmet ne postane star.

Selaković je u sklopu antikorupcijskih mera pomenuo i Zakon o zaštiti uzbunjivača, za koji, kako je dodao, EU Srbiji odaje priznanje na njegovoj primeni.

"Preko 1.100 sudija je obučeno za primenu tog zakona i imamo prve sudske odluke o zaštiti uzbunjivača", rekao je Selaković, najavljujući da će se pre kraja godine u skupštinskoj proceduri naći i izmene Krivičnog zakonika u pogledu krivičnih dela protiv privrede.

Napomenuo je da će prekršajni sudovi ovu godinu, po prvi put u istoriji, završiti sa preko tri milijarde naplaćenih kazni.

Za 6. novembar je najavio otvaranje renovirane zgrade Prekršajnog suda u Ustaničkoj 14, što će doprineti mnogo efikasnijem radu tog suda, budući da će se nalaziti na jednom mestu, za razliku od sadašnje situacije u kojoj je dislociran na 14 različitih lokacija u glavnom gradu.

"To je prava racionalizacija, to znači racionalniji rad najvećeg prekršajnog suda, koji ima preko 100 sudija", istakao je Selaković, koji je naveo i da je činjenica da građani nemaju poverenja u sudstvo i sudije, a da je jedan od razloga njihova percepcija korupcije u toj oblasti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)

Vojislav

24.10.2015. 10:48

Ideje ovog momka su se već pokazale uzrokujući haos u pravosudju. Zar je tako strašno vratiti se na fakultet i jednostavno nastaviti posao asistenta?

Superstar

24.10.2015. 11:33

Glupost, 2 miliona predmeta je verodostojna, a ne izvrsna isprava, dakle neplacen Infostan, Parking servis, EDB, Telekom i ostali pruzaoci komunalnih usluga. Ovaj rezim pomaze privatnim izvrsiteljima da naplate dugove koje nesposobno sudstvo nije naplatilo 20 godina, sa kamatom na stetu gradjana. Utalili se lopovi i bacaju nam staru foru novog pocetka.

Anastasija

24.10.2015. 14:48

@Superstar - Nemoj toliko strucno da komentarises. Ovaj covek to zaista ne razume.

Alex Jones (Agenda 21UN)

24.10.2015. 13:24

Državni aparat se okreće protiv svog naroda, time što kažu narod (građani će dobiti) , ja to tumačim ovako. Čim napuniš 18 godina i osamostališ se dobiješ zakon o radu koje te obesmišljava kao građanina u radnom odnosu, a gazdu privileguje, kad dobiješ otkaz nemaš nikakva prava, a kad nemaš posao moraš plaćati namete koje si kao građanin obavezan čak i ako ne radiš, jer mi kao država ti ništa nećemo dati, a da te popišemo kao socijalni slučaj nećemo,kad dođeš kod nas na biro rada dobiješ ŠIPAK.

Mihailo Vuković

24.10.2015. 15:07

Nije u pitanju samo percepcija koju građani imaju prema pravosudnim organima , nego konkretno nezadovoljstvo običnih građana koji su potražili pravdu kroz legalne institucije . A koje opet rade na osnovu direktiva i poklona .

a grade vetropark na granici sa hrvackom

24.10.2015. 16:26

Tek danas dolazi do izrazaja ne samo novcano nego i demokratski i pravno koliko Srbija je izgubila sa revolucionarima, a o politici i da ne govorim.

Gradjanin

24.10.2015. 18:54

Ministre vidi sta izvrsitelji rade gradjanima. Zasto ne zastitite u ovoj ekonomskoj bedi gradjane od javnih preduzeca i izvrsitelja, nego udri po narodu.

Gradjanin

24.10.2015. 18:54

Ministre vidi sta izvrsitelji rade gradjanima. Zasto ne zastitite u ovoj ekonomskoj bedi gradjane od javnih preduzeca i izvrsitelja, nego udri po narodu.