GOTOVO 40.000 vojnih penzionera u Srbiji mogu da očekuju isplatu prve rate duga iz 2008. u martu naredne godine, saznaju "Novosti". Ministarstvo finansija ovih dana završava zakon kojim će se regulisati isplata, a kako je ranije najavljeno, novim propisom dug će biti proglašen javnim i veterani će novac dobijati kao stare devizne štediše.

Iz ministarstava rada i finansija u proteklih godinu dana stizala su različita obećanja o početku i dinamici rešavanja problema nastalog zbog pogrešnog usklađivanja penzija. Očekivalo se da se nacrt nađe pred poslanicima republičkog parlameta na jesenjem zasedanju, ali se to nije dogodilo.

Kako naglašavaju u udruženjima veterana, dug je oko 140 miliona evra, a mnogi su već poveli i dobili sudski spor u nadi da će im novac biti isplaćen ranije.

Mile Bjelivuk, vojni penzioner i jedan od organizatora protesta okupljenih oko grupe "Vojni penzioneri Srbije", smatra da najavljeno zakonsko rešenje ne može biti dobro i da će se oni žestoko boriti protiv toga.

- To je nepovoljno po nas, jer nam verovatno neće uračunati kamate, nejasan je i status onih koji su već naplatili, ili su u završnoj fazi, odnosno čekaju na naplatu - kaže Bjelivuk. - Mislim da je to najgori scenario u ovom trenutku.

Nadležni tvrde da je nemoguće da neko uplati odjednom 100 ili 200 miliona evra i za dan reši problem. Zato se mora pribeći isplati na rate.

Za Ljubomira Draganjca, predsednika Udruženja vojnih penzionera Srbije, konačno je priznato pravo i moći će da se realizuje ustavna odluka.

BROJKE
 * 40.000 penzionera oštećeno
* 140 miliona evra državni dug

- Biće dosta problema u njenoj realizaciji - tvrdi Draganjac.

- Do sada je podneto više od 30.000 parničnih tužbi za naplatu duga, nekoliko hiljada je naplaćeno, a nije jasno kako će ti sudski postupci da budu regulisani novim propisima. Ne bi trebalo zaboraviti sudske troškove i kamate.

Drugi problem je, objašnjava naš sagovornik, što PIO fond i Vrhovni kasacioni sud ne priznaju 11,06 odsto, već smatraju da smo deo povišice dobili. Naime, u njihovu računicu ulazi redovno povećanje od 4,21 procenat i to nema veze sa vanrednim povećanjem o kome se veterani spore od 2008. godine.

- Svi penzionisani do 1. januara 2008. godine imaju pravo na isplatu ovog duga - kaže Draganjac. - Država nam duguje 14 mesečnih penzija.

NA POTEZU VUJOVIĆ

U MINISTARSTVU rada su ranije najavili da je na sednici Vlade doneta odluka da ovo pitanje mora da se reši, a pošto je Srbija pravna država, ako je Ustavni sud rekao da je greška napravljena, onda će odluka biti poštovana i greška ispravljena. Prema mišljenju ministra Aleksandra Vulina, postoje modaliteti o načinu isplate duga, ali sa njima u javnost mora da izađe ministar Vujović.