Viškovi hrane za siromašne
15. 10. 2015. u 20:10
Srbija će biti prva zemlja u okruženju koja će doneti zakon o viškovima hrane, a ideja projekta je da svi oni koji nisu na listi narodnih kuhinja, a socijalno su ugroženi, dobijaju besplatan obrok

Besplatan obrok za socijalno ugrožene
SRBIJA će biti prva zemlja u okruženju koja će doneti zakon o viškovima hrane, a ideja projekta je da svi oni koji nisu na listi narodnih kuhinja, a socijalno su ugroženi, dobijaju besplatan obrok. Hrana bi se distribuirala iz institucija kao što su gerontološki centri, predškolske ustanove, ali i iz velikih trgovinskih lanaca.
U realizaciju novih propisa uključena su ministarstva rada, poljoprivrede, trgovine i finansija, a predstavnici radne grupe razmatraju mogućnosti oslobađanja ovih donacija od PDV i načine kontrole bezbednosti hrane.
- Razgovaraćemo sa domaćim i stranim trgovinskim lancima, društveno odgovornim preduzećima, i daćemo im dodatni podsticaj u vidu ukidanja PDV - kaže prof. Vlada Marinković, član radne grupe za izradu zakona i narodni poslanik. - Oni bi bili motivisani smanjenjem troškova, dok će sa druge strane država imati manja izdvajanja iz budžeta za potrebe socijalno ugroženih. Želimo potpunu kontrolu nad viškovima da se ne bi dogodilo da se, kao u Francuskoj, baci hrana vredna nekoliko milijardi evra.
O broju ljudi koji će moći da računaju na ovakav obrok još je, tvrde u radnoj grupi, rano govoriti. Crveni krst i centri za socijalni rad odlučivaće ko ima prava na besplatnu porciju, a kontrola hrane koja će se na ovaj način distribuirati biće na visokom nivou.
Kragujevac je prvi srpski grad u kome je već zaživeo projekat o viškovima hrane, a njihovo iskustvo biće uneto i u nove propise. Oni već pomažu onima koji nisu na spisku narodne kuhinje, a imaju potrebu za obrokom. Besplatna porcija stiže bar dva puta nedeljno, a hranu kontroliše kragujevački Zavod za zaštitu zdravlja.
- Troškovi distribucije obroka su minimalni i niko od korisnika nije ostao bez jela - kaže Mlađan Dimitrijević, direktor Studentskog centra iz Kragujevca i član radne grupe. - Do sada je sva neiskorišćena hrana bila reciklirana, a sad je konačno upotrebljena u prave svrhe.
Najviše viškova hrane nastaje u studentskim menzama, restoranima pri gerontološkim centrima i vrtićima i to u vreme verskih praznika, kada se korisnici odriču nekog obroka. Studenti zbog obaveza na fakultetu često ne stignu na ručak, a vrlo često dame ne žele celu porciju. Na ovaj način niko nije oštećen, a ono što je ostalo se ne baca već prosleđuje najsiromašnijima.
Krajem prošle godine projekat je, prema najavama Ministarstva rada, trebalo da zaživi i u Nišu. Računalo se na 300 do 400 obroka nedeljno iz ovog projekta, međutim, pregovori sa predškolskom ustanovom, gerontološkim centrom i domovima učenika nisu urodili plodom, pošto "više niko nije imao viškove hrane da udeli siromašnima".
BANKE NAMIRNICA
ZAKON po kome supermarketi hranu koju nisu prodali više neće morati da uništavaju, jer je pri isteku roka, već će je donirati narodnim kuhinjama, donet je ove godine i u Francuskoj. Hrvati su u junu dobili propis kojim se uvode banke hrane, a tamošnji trgovinski lanci su i do tada donirali hranu, ali ih to što moraju dodatno da plate svoje donacije sprečava u češćem i masovnijem učestvovanju.
miki
15.10.2015. 20:44
Gde u Srbiji ima viškova hrane,razumem mlade koji još veruju u ideale kao kad sam ja bio u njihovim godina.Danas je smešno misliti da neko kod nas ima viškova hrane to je jedino hrana koja je buđava i kojoj je prošao rok.Nekad je bilo viškova hrane ali tad je u Srbiji bio socijalizam,kad smo živeli u izobilju.Ta akcija postoji na zapadu ali tamo je drugačije .
E da znate na KOPAONIKU objekte koje drzi mk grupa Ugostiteljstvo pod upravom Miodraga Kostica sta se hrane baci.Verujte previse a i gore ima ugrozenih a neda nikom nista sve u kontejner ne moze ni u pomije.Ranije pod rukovodstvom GENEKSA kada je sezona ljudi bi placali i odnosili pomije sada nema hrane koja ostaje za ugrozene nema pomije.Tekst jeste na mestu al nesto drugo nije u redu.
hrana nije budjava ako je stajala jedan dan. ima po trznim centrima restorana sa kuvanom hranom koja se baca cim zatvore. moraju da je bace, tako je po zakonu. isto i pekare, a nista od tih peciva ne moze toliko da.propadne do ujutru. nisu sveze, ali su svakako bolje od gladi ili od toga da ljudi kopaju po kontejneru!
Komentar za Eeej, gde si ti video ili videla da se hrana iz restorana baca, i pecivo iz pekara, sve ide u prodaju, pa da bacaju oni bi brzo zatvorili objekte.
Komentari (2)