I deca dobijaju svog zaštitnika

J. Ž. SKENDERIJA

12. 10. 2015. u 19:00

Na predlog saveta za prava deteta ministarstvo rada donosi novi zakon. Srbija se obavezala da i najmlađi dobiju ombudsmana

И деца добијају свог заштитника

POŠTOVANJE dečjih prava i unapređenje svesti o tome da mališani imaju svoja prava jedan je od razloga što je Ministarstvo rada pokrenulo inicijativu za donošenje zakona o dečjem ombudsmanu. To je najefikasniji i najsigurniji način da se uspostavi krovna institucija koja će se isključivo baviti položajem dece i to ne kroz jedan propis, već kroz sve zakone, smatra Aleksandar Vulin, ministar za rad.

Prema njegovim rečima, predlog ovog zakona je odnedavno na sajtu Ministarstva i očekuje se da se kroz javnu raspravu dođe do odgovarajućih predloga. Uspostavljanje ove institucije je nešto na šta se Srbija obavezala i po međunarodnim pravilima i po konvencijama koje je potpisala.

- Važno je izoštriti odnos prema dečjim pravima i obezbediti instituciju koja će voditi računa o položaju naše dece na svaki način i u svakodnevnom životu, zakonskoj regulativi, školstvu, zdravstvu i svim onim elementima koji se ne mogu dostići jednim zakonom, ali jednom institucijom svakako mogu - istakao je ministar.

Za Zorana Milivojevića, psihoterapeuta, međutim, ova institucija je apsolutno nepotrebna srpskom društvu, jer su naša deca solidno zaštićena, a država nije u ekonomskoj situaciji da plaća još jednu funkciju.

- Trebalo bi rešiti problem siromašne i zanemarene dece u Srbiji, a ne uspostavljati četvrti stub vlasti koji će imati potpunu nezavisnost i neće nikome odgovarati - kaže Milivojević. - Kod nas već postoji zaštitnik prava građana i njegov pomoćnik koji se bavi pravima deteta, zato je bespotrebno udvajati funkcije.

On naglašava da su prava marginalizovanih grupa, dece i žena prostor gde se mogu dobiti izvesni projekti, pa često interesne grupe to koriste zarad sopstvene afirmacije.

- Država mora jasno da iznese svoju strategiju i argumente zašto želi da uvede zaštitnika dečjih prava - kaže Milivojević. - Ako je cilj da kroz usložnjavanje sistema dođemo do cilja u kome će centri za socijalni rad dobiti veću moć nad roditeljima, onda bi to moralo da se kaže još pre donošenja takvog propisa.

Za Branku Tišmu, školskog psihologa, interesantno je da stalno govorimo o dečjim pravima, a ne povezujemo ih sa dečjim i obavezama onih koji brinu o njima.

 • Tu negde dolazi do raskoraka između onoga što promovišemo kao dečja prava i obaveze - kaže Tišma. - Sve mora da se realizuje u svakodnevnom životu. Stalno pričamo i pišemo o tome, sama deca mnogo znaju o tome, upoznajemo ih sa problematikom još u vrtiću, ali moramo biti svesni da se samo jedan deo ostvaruje u porodici, drugi u institucijama u kojima deca borave, a treći je deo razvoja i statusa.


 • OTVORENI ZA PREDLOGE

  • MINISTARSTVO za rad je nakon dobijanja Odluke Saveta za prava deteta iz novembra 2014. godine analiziralo i doradilo postojeći tekst Nacrta zakona o zaštitniku prava deteta iz 2008. godine. Posle toga upućena je inicijativa za pokretanje postupka donošenja novog propisa. Nacrt je objavljen na sajtu Ministarstva za rad i otvoren je za sve predloge, primedbe i sugestije.


  PRVI ZAŠTITNIK U NORVEŠKOJ

  PRVI dečiji ombudsman osnovan je u Norveškoj 1981. godine, a do sada su kancelarije ombudsmana formirane u Austriji, Belgiji, Danskoj, Francuskoj, Finskoj, Irskoj, Islandu, Italiji, Litvaniji, Makedoniji, Mađarskoj, Norveškoj, Portugaliji, Rumuniji, Rusiji, Severnoj Irskoj, Španiji, Švedskoj, Velsu, Hrvatskoj, Izraelu, i u nekim zemljama Severne i Južne Amerike, u Južnoafričkoj Republici, Australiji...

  Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

  Komentari (11)

  Nikola

  12.10.2015. 19:14

  Gde ce vam dusa? Obavezali se medjunarodnim potpisima, tralala. Ima li nesto sto mozete sami da uradite ili samo sledite diktate sa zapada razaranja srba. Sram vas bilo najveci izdajnici ovog naroda ikada! Drzavu ste rasturili bolje nego NATO bombe.

  djole

  12.10.2015. 20:06

  @Nikola - Koja bre prava. OBAVEZE njima trebaju. Deca su prezaštičena od strane roditelja. Zar treba i država to da radi. Stvarate naciju zatupele i dece nespremne na život. U filmu Idiocracy je to veoma lepo prikazano. Nevrovatno koliko smo blizu takvog raspleta.

  zorka

  12.10.2015. 19:21

  Kopirate Zapad bas u svemu! Neko hoce da zaposli ili unapredi stranacku prijateljicu! Ostavite na miru i decu i roditelje i nastavnike i pustite ih da rade svoj posao! Bavite se vise svojom decom, a ne da vam nekakve kvaziinstitucije sole pamet! nepotrebno, smesno pa cak i jadno!

  vlada

  12.10.2015. 19:55

  Podizati na takav nivo socijalne svesti u društvu je, za sada, nepotreban, jer sa toliko društvenih problema, može dovesti i do zloupotrebe! Ne mogu se "preskakati" tekovine evolicije napretka i svesti! Ne može se nametati nešto "preko noći", da bi bio, tobože, savremen! Kada budemo bogato društvo, sa jakom ekonomijom i privredom, pravnim poretkom, socijalnom kartom, vaspitnim sistemom ... e onda deco recite! Požali mi se dete, što je videlo namrgodjeno jedno od roditelja, dobiće ga ombudsman !

  samo otvarajte

  12.10.2015. 19:58

  A da se otvori kancelarija i za moje kuce, ptice, zeca. Da ja budem glavni i primam platu 300000 a moji pomoćnici po 250000. odakle pare da mi je znati? od telekoma?

  Orvel

  12.10.2015. 20:27

  Od kada nam belosvetske NVO uredjuju odnose u porodici,sve je vise sukoba u porodici,sve je vise maloletnih delikvenata i sve je vise surovih zlocina koje oni cine.Svesni su da za te zlocine ne odgovaraju i samo im jos treba birokratska zastita drzave.Zastitite porodicu,dobru decu i sve zrtve tih maloletnih zlocinaca.

  Istina, Car je go

  13.10.2015. 10:17

  Tako je to kada osiljena klika ima ideja za gluposti na pretek, nema kraja !? Gledam ovde u Svediji, pokrivene setaju copor dece, otkrivene dzukce ili po jedno, zene imaju prava, jos da smisle genetski trik da se muski poradaju!? Svi u sretnu buducnost izumiranja! Ah da u Srbiji inace su jeli malu decu!

  Miona

  15.10.2015. 00:44

  Bilo je i vreme.Deca na selima primorana na bunare nemaju kontrolu vode?Zar nemaju sva deca ista prava po konvenciji UN?

  Momčilo

  15.10.2015. 10:57

  Zaštitnik građana je dobro osmišljena prevara, to zna svako ko je ikada pokušao da mu se obrati. Da bi navodno reagovao i zaštitio građanina potrebno je prethodno iscrpeti sva pravna sredstva, što je poznajući naše sudstvo zabava na neograničeni vremenski period. Međutim kada je to u interesu izabrane političke elite on reaguje u trenutku. Znači dobijamo još jednu figuru u šah partiji, kojom se zamlaćuje plebs, po građanina potpuno beskorisnu i krajnje nepotrebnu.

  Blanka

  03.01.2016. 13:55

  Sve bi bilo dobro ako bi taj zaista stitio decu u sta veoma sumnjam. Ako bi drzava generalno bila organizovana drustvena zajednica, za raznoraznim "zastitnicima" nebi bilo potrebe. Koliko mogu da primetim,sve je vise zastitnika kao i nasilja. Sta je trulo u drzavi "stradiji"?