Katolička crkva hoće i kasarnu garde u Beogradu

V. Crnjanski Spasojević

04. 10. 2015. u 20:03

Beogradska nadbiskupija zahteva vraćanje četiri puta više imovine u restituciji od popisane. Na spisku ove verske zajednice i drugi vojni objekti, groblja, privatne zadužbine...

Католичка црква хоће и касарну гарде у Београду

RIMOKATOLIČKA crkva u Srbiji (RKC) traži četiri puta više imovine nego što joj je, prema katastru i sudskim zemljišnim knjigama, oduzeto! Kako "Novosti" saznaju iz izvora bliskih Nemanjinoj, među zdanjima koja potražuju kao zamenu za nekretnine koje ne mogu da dobiju u naturi nalaze se čak i vojni objekti. Tako u okviru zamenske restitucije Beogradska nadbiskupija potražuje zemljište kasarne "Vasa Čarapić", u Ulici Mihajla Avramovića, gde je smešten deo Garde Vojske Srbije!

Ako ne može to, onda RKC daje opcije: zemljište Vojno-geografskog instituta u Ulici Mije Kovačevića 5 i Vojnomedicinskog centra Karaburma, u Severnom bulevaru 1.

Sve ovo traže u zamenu za stanove u centru Beograda, pre svega u Krunskoj 19, koji su im nekada pripadali, ali danas ne mogu fizički da im budu vraćeni.

Uvidom u dokumentaciju, "Novosti" su utvrdile da spor između Rimokatoličke crkve, pre svega Beogradske nadbiskupije i Sremske biskupije, i Agencije za restituciju traje već duže vreme, jer je RKC nezadovoljna obimom onoga što joj je vraćeno, kao i tempom vraćanja.

Posebno su frustrirani jer im država ne vraća groblja. Konkretan spor ispao je oko groblja u selu Kukujevci, u Sremu. Kako navode u Sremskoj biskupiji, ovo groblje ne samo da je nekada bilo crkveno vlasništvo, već se plaše i mogućnosti da lokalne vlasti donesu odluku o potencijalnoj prenameni. U Kukujevcima je 98 odsto stanovništva bilo hrvatsko, ali je većina posle 90-ih prešla s druge strane granice, pa sada u mestu živi samo jedna katolička porodica i nekoliko pojedinaca. Ovo groblje je često izloženo devastaciji. U Sremskoj biskupiji smatraju da država o groblju ne brine, ali ne želi ni da ga vrati Crkvi.

ZGRADE RKC su u Srbiji vraćeni mnogobrojni vredni objekti. Među njima su i zgrada bivše Medicinske škole u Zrenjaninu, takozvana Štapska zgrada u Pančevu, poslovni prostori u Novom Sadu i Somboru, više zgrada u Subotici i Zemunu...

Groblja, međutim, po zakonu ne mogu biti predmet pravnog prometa. Dakle, ne mogu biti vraćena. Osim toga, većina je danas mešovita, multikonfesionalna. Na njima nisu sahranjeni samo katolici, već i žitelji drugih veroispovesti.

Pritom, RKC je jedina crkva koja je nazad dobila jedno groblje - u Sremskoj Mitrovici, ali ono odavno nije aktivno. Na njemu se ne obavljaju sahrane i više ima status kulturnog dobra. Pri- tom je monokonfesionalno. Ostalim crkvama i verskim zajednicama takvi zahtevi su odbijeni.

RKC je vodila na desetine sporova protiv rešenja Agencije za restituciju, što pred Upravnim, što pred Vrhovnim kasacionim sudom i sve ih je izgubila! Jedini spor koji su dobili pred Upravnim sudom, ali ga zatim izgubili pred VKS u žalbenom postupku, bio je vezan za zemljište u Kukujevcima, za koje nisu priložili odluku o oduzimanju. RKC je tvrdila da je Agencija dužna da pribavi tu odluku, a Agencija da po zakonu nije dužna ako odluke nema. A odluke nije bilo iz prostog razloga što dotično zemljište nije ni oduzeto RKC u agrarnoj reformi.

To dokazuje i pismo tamošnjeg župnika iz 1947. da oni nisu potpali pod agrarnu reformu jer su imali manje od maksimuma zemlje, odnosno manje od 10 hektara.

Posebno zanimljivo je zemljište iz zadužbine Vladislava grofa Pejačevića de Verocizi, austrougarskog veleposednika, koji je imao mnogo imovine u Sremu i Hrvatskoj. Veliki deo je ostavio narodu kroz zadužbine, a jedna od njih je Rumska rimokatolička župska zaklada za siromahe. Zadužbina je bila privatna, mada je RKC dokazivala da je zadužbina njena. Misteriju je razrešio sam rumski župnik koji je dostavio podatke da Crkva nije osnivač te zadužbine, pa je njen zahtev za povraćaj imovine odbijen.

Sremska biskupija je izgubila dva upravna spora vezana za zemljište koje pripada toj zadužbini još pre tri-četiri godine. Međutim, zastupnik biskupije je podneo zahtev za vraćanje treće parcele koja je pripadala zadužbini, tvrdeći opet da je osnivač te zadužbine RKC!

Zvanični podaci Agencije za restituciju pokazuju da je više od polovine zahteva RKC rešeno (podneto je 467 zahteva, a 252 su rešena). Od tog broja, 127 je odbačeno.

RKC u postupku restitucije potražuje oko 3.996 hektara zemljišta i 113.865 kvadrata objekata. Međutim, Komisija Vlade Srbije za prikupljanje podataka o imovini oduzetoj crkvama, iz 2004. godine, utvrdila je na osnovu podataka bivših opštinskih sudova koji su vodili zemljišne knjige, da je RKC oduzeto 974 hektara. Prema podacima katastra pak oduzeto im je 1.105 hektara. Dakle, u oba slučaja skoro četiri puta manje od onoga što danas traže!

Kroz postupak restitucije ili u zamenskoj restituciji, RKC je vraćeno više od 724 hektara zemljišta i 22.551 kvadratni metar objekata. Kada se tome dodaju zahtevi koji su odbačeni, odbijeni ili su ih stranke same povukle, ispada da je rešeno pitanje oko 45 odsto tražene imovine. RKC, međutim, nije zadovoljna i spremna je da u ovaj problem uključi Vatikan i srpske vlasti, uključujući i premijera.

Direktor Agencije za restituciju Strahinja Sekulić potvrdio nam je tačnost brojki koje se odnose na vraćenu imovinu, ali nije bio voljan da komentariše spor sa RKC.ZASAD BEZ ODGOVORA

KAKO se baš vojna imovina našla u zahtevu za zamensku restituciju, u Beogradskoj nadbiskupiji nisu objasnili. Iako su "Novosti", kako nam je u ovoj verskoj zajednici rečeno, pitanja u pisanoj formi prosledile nadbiskupu Stanislavu Hočevaru, do zaključenja ovog broja odgovore nismo dobili.

Iz beogradskog središta Rimokatoličke crkve ranije se čulo da je "Nadbiskupiji vraćeno najmanje imovine, iako je najsiromašnija po broju vernika".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (16)

miki

04.10.2015. 20:27

Zasto ste bilo sta vracali! Taj zakon ne postoji nigdje osim u RS! Zasto to ne uradi RH ili neko drugi.

zzzzz

04.10.2015. 20:50

Svima treba vratiti oduzeto, kako bi se ispravila nepravda. Ako to fizički nije moguće, država ne treba da propadne pokušavajući da to vrati, ali mora se vratiti kompenzacija u granicama razumnih potraživanja. Dakle, ne može sad da neko na čijoj je njivi izgrađen aerodrom da postane vlasnik aerodroma, ali može dobiti drugu njivu ili adekvatnu protivvrednost. I to važi za sve, i za crkvene zajednice, i za kraljevsku porodicu, i za običnog građanina koji 70 godina čeka da mu se vrati oteto.

Озлојеђени

04.10.2015. 22:48

@zzzzz - А зашто аеродром не може да власнику плаца надокнади употребу земљишта плаћањем месечне кирије? Зашто власник плаца мора да се помири са стањем које је настало отимањем његове имовине?

Ljubo

05.10.2015. 09:57

@zzzzz - Trebalo bi i Karadjordjevici da prvo vracaju zlato sto su odneli iz tadasnje Jugoslavije, pa tek onda da traze Dvore i rudnike.Takodje i za sve treba da se ispita prvo poreklo kako su prisvajali ta dasnja bogatstva pa tek onda da im se vraca.Takve zakone samo u Srbiji mogu biti da bi svi koji moze nesto da otrgnu.

HymneN

06.10.2015. 11:49

@zzzzz - Ко би рек'о да је ствар тако проста, кад је злато у питању.Али није тако. То злато није код Краља већ у трезору ФЕД-а.На писани захтев Коче Поповића, по Титовом налогу, тим златом је плаћено бомбардовање Београда и Лесковца. Савезници су наплатили сваку бомбу бачену на Београд. Историја је пуна разних скривених (намерно) тајни.

zoran

04.10.2015. 22:19

Како ћемо ми њима наплатити роварење против Срба и уништене и изгубљене животе? Све им треба запленити у Србији.

HymneN

05.10.2015. 21:45

@zoran - На ћирилици, тачније - србици, то се зове "национализација".

Mica

04.10.2015. 23:44

Katolicka crkva na prostoru Jugoslavije i Srbije je bila otvoreno u sluzbi klerofasizma i po tom osnovu mora da se uvazava realnost da su izgubili rat i imovinu koju su rizikovali svojim svrstavanjem na stranu klerofasista i ustasa.Pod okriljem katolicke crkve u Hrvatskoj je pokrsteno preko 500.000 pravoslavnih Srba. Drugi greh katolicke crkve je sto je podrzavala ustaske zlocine u ubijanju Srba u ustaskim logorima.Sve su to pokazatelji njihove klerofasisticke orjentacije.

Mikica

05.10.2015. 05:37

Ljudi, ne mešajte "babe i žabe". Ako im to pripada onda mora i da se vrati. Pred zakonom smo svi jednaki, zar ne. Šta o kome mislimo, to je privatna stvar.

Le Mi

05.10.2015. 06:43

pa ako vec hoce vojnu imovinu, dajte im stadion JNA, pa da prica hrvatskog kluba bude zaokružena.....

vlaki

05.10.2015. 07:00

Zasto da se zemlji agresoru I okupatoru vraca imovina, po kom to zakonu? Onda vratite sve i ostalim agresorima i okupatorima, mada vec je sve i slicno, aktivirane su fasisticke zamisli iz II sv. rata, velika albanija, ndh, handzarski dzelati, gde je komanda nato-a na KiM, tamo gde je bila i hitlerova komanda....

Gaga

05.10.2015. 07:43

Nije tačno da je sporno katoličko groblje u S.Mitrovici monokonfesionalno. Na čitavom jednom delu su sahranjivani pravoslavci, kada je njihovo groblje bilo popunjeno a novo još nije bilo izgradjeno.

Nenad

05.10.2015. 12:07

kada se srbi vrate u hrvatsku i dobiju svoju imovinu tada ce dobiti ako je njihov o

HymneN

06.10.2015. 11:53

@Nenad - Срби су се у овом веку гадно заглавили. Хрвати питају: зашто да враћају Србима имовину, кад у Београду Срби Србима - неће да врате имовину.