Kancelarija za Kosovo i Metohiju, povodom Međunarodnog dana nestalih lica koji se danas obeležava, sa žaljenjem konstatuje da 16 godina nije načinjen pomak po pitanju rešavanja sudbine 1.711 nestalih na Kosovu i Metohiji, kao ni rasvetljavanja tih zločina i kažnjavanja odgovornih i apeluje na međunarodne institucije da pomognu u tome.

"S obzirom da organi privremenih institucija samouprave u Prištini očigledno ne žele ili nemaju kapaciteta za rešavanje ovog problema, Kancelarija za Kosovo i Metohiju još jednom apeluje na nadležne međunarodne institucije u Pokrajini da ulože svoj autoritet u rešavanju pitanja nestalih, jer je to dug koji svi imamo prema žrtvama i njihovim porodicama i temelj izgradnje istinske normalizacije odnosa na Kosmetu", navodi se u saopštenju te kancelarije.

Kancelarija konstatuje i da se sa druge strane Vlada Srbije odnosi odgovorno prema pitanju nestalih.

Kako se navodi, na teritoriji centralne Srbije nema neproverene lokacije, što dokazuje i nedavna provera lokacije kod Novog Pazara, sprovedena na zahtev Prištine.

Kancelarija ističe i da će Srbija uložiti maksimalne napore da porodicama 532 nestala lica srpske nacionalosti sa Kosmeta da odgovore o sudbinama njihovih najmilijih.

"To je naša obaveza i mi ćemo i dalje biti potpuno posvećeni reševanju problema nestalih lica, sve dok se ne sazna puna istina i dok odgovorne za zločine ne stigne pravedna kazna", navodi se u sopštenju.

U Kancelariji veruju da će osnivanje suda za ratne zločine pripadnika OVK dovesti do rasvetljavanja i sankcionisanja mnogih zločina, i do novih podataka o žrtvama i nestalima.

"Jer samo tada, kada zajedno i Srbi i Albanci osude sve zločine počinjene na Kosovu i Metohiji, i kada svi zločinci, bez obzira na naciju, budu pravedno kažnjeni, moći ćemo da se okrenemo istinskom pomirenju, da izgradimo međusobno poverenje i da sa puno nade gledamo u budućnost", ističe se u saopštenju.

Kako se navodi, u tom procesu, Vlada Srbije i Kancelarija za Kosovo i Metohiju daće pun i iskren doprinos.