BIVŠI komandant Vojske Republike Srpske general-major Mile Mrkšić sahranjen je na beogradskom groblju Lešće. Srpski general umro je tokom odsluženja kazne Međunarodnog suda za ratne zločine, u Lisabonu, pre 13 dana, a sahranjen u svojoj domovini - bez državnih počasti, bez vojničkog marša i srpske zastave na kovčegu.

Poslednji pozdrav i počast generalu Mrkšiću odali su članovi najuže porodice, supruga Đurđa, ćerke Svetlana, Jelena i Marija, brat Gojko, kao i mnogobrojna rodbina, prijatelji i kolege.

Osim dugogodišnjeg saborca i kolege iz Garde i Korpusa specijalnih jedinica, Miodraga Panića, koji je održao govor, na Lešću bili su i mnogobrojni penzionisani generali Vojske Jugoslavije, Srpske vojske Krajine, Vojske Republike Srpske, kao i bivši načelnici Generalštaba Vojske Jugoslavije Branko Krga i Dragoljub Ojdanić.

Sahranu je organizovala Mrkšićeva porodica, uz pomoć penzionisanih kolega preminulog generala. A, kako kažu, unapred se znalo da za haške optuženike nema državnih počasti i niko iz državnog vrha nije ni očekivan.

- General Mile Mrkšić verovao je da će nakon odsluženja dvotrećinske izdržane kazne biti oslobođen - rekao je general Panić. - Nažalost, sa tim uverenjem preminuo je samo mesec dana pre očekivane slobode. A preminuo je jer je država Srbija, koja ga je poslala u Hag, zaboravila na njega. Isto tako zaboravio ga je i Haški tribunal. Kao da su želeli da umre da se ne bi oglašavao po pitanju nejasnoća oko dešavanja u Vukovaru, u Hagu i zatvoru u Lisabonu. Te nejasnoće će kad-tad biti razjašnjene.

Mile Mrkšić

Delove teksta, koje je generala Mrkšić napisao 1995, na Lešću je pročitao general Panić:

- Sa gardijskom brigadom pokušao sam da zaustavim mračne sile, upozoravajući tadašnje Predsedništvo SFR Jugoslavije i tadašnji Generalštab JNA, a pošto su se svi oni našlu u lažima i prevarama, bio je izveden puč unutar vojnog vrha - napisao je general Mrkšić. - Nije priveden kraju i već je bilo kasno. Vulkan je proradio, lavina se izlila i više stradanje i smrt nije bilo moguće sprečiti... Ako je ratnih zločina i bilo, treba ih tražiti izvan strukture JNA.

OPROŠTAJ OD RATNOG DRUGA

PRIJATELjI i kolege, drugovi sa Korduna i iz zavičajnih udruženja, ratni drugovi, u prisustvu porodice, oprostili su se od generala Mrkšića i na komemoraciji ujutru u prostorijama SUBNOR.

- Imao je planove kada izađe, ali ga je prerana smrt sprečila - rekao je general Mile Novaković. - Video je šta se sprema i pokušao da spreči, ali bilo je kasno i gardsijska brigada bila je upućena u Vukovar. I nisu srpski tenkovi kretali na Hrvatsku, već je gardijska brigada išla da pomogne gladnim i žednim vojnicima.