Siromašni preči od izvršitelja

D. MILJKOVIĆ

11. 08. 2015. u 08:33

Peticija u Nišu - Traže se izmene Nacrta zakona o izvršenju i obezbeđenju. Prioritet - propisi o imovinskom cenzusu sa socijalnim kartama

Сиромашни пречи од извршитеља

Nišlije pružaju podršku inicijativi

SINDIKAT zaposlenih radnika na određeno vreme (SZROV) pokrenuo je peticiju kojom traži da se izmeni Nacrt zakona o izvršenju i obezbeđenju i da njegovom usvajanju prethodi Zakon o imovinskom cenzusu sa socijalnim kartama porodice, kako je učinjeno u svim zemljama u okruženju. Već prvog dana na punktu ispred TC "Kalča" u Nišu vladalo je veliko interesovanje građana, jer ova tema dotiče svakog trećeg stanovnika Srbije. Trenutno je pred sudovima dva miliona predmeta za naplatu dugova od građana.

Inicijativi SZROV pridružila su se i udruženja koja okupljaju veterane, radnike kojima se duguju plate, preduzetnike i stanare koji su nezadovoljni cenom grejanja...

Miroslav Krstić, predsednik SZROV, kaže da podneli i zvanično predlog za izmenu nacrta na javnoj raspravi, ali da se boji da se bez ovakve vrste pritiska građana predlagači neće mnogo obazirati.

- Cilj nam je da se donese humaniji zakon za dužnike i da iniciramo donošenje zakona o imovinskom cenzusu sa socijalnim kartama porodice. Ne zalažemo se za to da se računi ne plaćaju, ali da, prema socijalnoj karti porodice, onaj koji nema posao ili ima minimalna primanja, penziju ispod minimalne potrošačke korpe, koji ne može da plaća račune, prima socijalnu pomoć kojom može da plati komunalne troškove - pojašnjava Krstić, koji ističe da su nehumane odredbe da mimo Ustava i suda izvršitelji uzimaju dve trećine od zarade i penzije i polovinu minimalca!

Krstić kaže da su nejasne i odredbe o srazmernosti duga te da nije jasno da li zbog duga od 1.000 evra može da se proda stan koji vredi 30 puta više.


KOMORA

NI u Komori izvršitelja nisu zadovoljni predlogom pomenutog zakona. Smatraju da bi, ako bi bio usvojen, to značilo i kraj privatnih izvršitelja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Ивица

11.08.2015. 10:33

Велика је ствар да неко покреће ову иницијативу,а још већа да се нешто на овом пољу и заиста уради. Имамо случај старице која нема своју породицу,живи у помоћној школској згради и има пензију од 13000 дин. Због кашњења у отплати рата по уговор за отплату старог дуга за струју, њој је сада стављена забрана на 2/3 од пензије!? Значи од 13 хиљада они јој узимају 8600, а остаје јој 4300 дин за живот (лекове,храну,огрев). И то треба да траје наредних пет година. Очајна је и има суицидне намере.

Nebojsa007

11.08.2015. 11:11

I ne treba da postoje provatni izvrsitelji vec da ljudi dobijaju redovno plate

Jovanka

11.08.2015. 16:43

Krajnje je vreme da se naprave socijalne karte za siromašne. Ali, u imovinu se ne uračunava, samo, novčani prihod. Znate li koliko ima "jadnih, siromašnih" penzionera, koji su radili privatno, i nisu uplaćivali doprinose, nego kupovali i zidali nekretnine, koje, sada, neprijavljeno, izdaju? A, onda kukaku, zbog penzije od 15.000 din. Drugi, opet, imaju, vrlo, imućnu decu, koja će i naslediti njihov stan. I sve to treba, neko drugi, da namiri.

Biljana

23.08.2015. 22:40

To sa izvršiteljima je legalizovana otimačina! Umesto da se razmišlja o otvaranju fabrika, zapošljavanju naroda, prave se sve gori zakoni protiv siromašnih, nemoćnih i onih koji neće da budu partijski pioni...