BEOGRAD - Organizacije Akcija protiv trgovine ljudima - ASTRA i Komitet pravnika za ljudska prava - YUCOM uputile su danas otvoreno pismo premijeru Srbije Aleksandru Vučiću u kojem apeluju na njega i Vladu Srbije da se aktivno uključe u rešavanje problema nestalih beba, za koje roditelji sumnjaju da su nestale iz porodilišta u Srbiji.

Republika Srbija je dužna da uspostavi mehanizam i ispita svaki pojedinačni slučaj nestale bebe, da uzme u obzir sve okolnosti, da isplati adekvatnu nadoknadu štete i uradi sve što je u granicama nadležnosti da ne ošteti hiljade građana i građanki kao mnogo puta do sada. Ta odgovornost je delom i na Vama, stoji u pismu Vučiću dve NVO.

Kao što ste upoznati, dalje se navodi, Evropski sud za ljudska prava je 5. marta doneo, a 26. marta 2013. godine objavio presudu kojom utvrđuje da je Srbija povredila pravo na zaštitu privatnog i porodičnog života Zorice Jovanović, jedne od majki čija je beba nestala u porodilištu.

U presudi je naglašeno i da tužena država mora, u roku od godinu od pravosnažnosti presude preduzeti sve mere da obezbedi pojedinačno obeštećenje svim roditeljima, navodi se u saopštenju NVO.

Kako se ukazuje 9. septembra 2014. istekao je rok u slučaju Jovanović protiv Srbije.

ASTRA i YUCOM navode da Ministarstvo pravde i Ministarstvo zdravlja pripremaju zakon koji bi trebalo da ispita sudbine nestale dece, međutim, on ne štiti prava roditelja.

ASTRA i YUCOM izražavaju bojazan da će tim zakonom roditelji ostati oštećeni i da na kraju neće biti moguće da se utvrdi istina u svakom pojedinačnom slučaju.

Propisivanjem datuma u nacrtu zakona do kog su roditelji mogli da se obrate institucijama, a koji je prošao, nanosi se šteta velikom broju građana koji nisu znali kome da se obrate pošto su naišli na odbijanje bolničkog osoblja da sarađuju, ističe se u saopštenju.

Dve NVO navode da na njihove komentare radne verzije Zakona nisu dobile odgovor niti su oni uvaženi.

Apsolutno je nesporno da problem datira od pre početka Vašeg mandata i da roditelji bezuspešno tragaju za istinom o svojoj deci decenijama, bez bilo kakvih vidljivih uspeha. Čini se, nažalost, da prava podrška od strane državnih organa, uprkos najavama i dalje izostaje, stoji u pismu Vučiću.

Zbog velikog broja propusta i nepodudaranja, sumnje roditelja se sve više potkrepljuju i oni žele da znaju da li su tačne strepnje da su deca prodata radi lažnog usvojenja?

Kako do danas nisu dobili adekvatan odgovor, preostaje im oni i dalje sumnjaju da su njihova deca oteta iz državnih bolnica u Srbiji, zaključuje se u pismu premijeru.