Apel premijeru: Uključite se u rešavanje problema nestalih beba

Fonet

05. 08. 2015. u 14:42

Republika Srbija je dužna da uspostavi mehanizam i ispita svaki pojedinačni slučaj nestale bebe, stoji u pismu Vučiću dve NVO

Апел премијеру: Укључите се у решавање проблема несталих беба

Ilustracija

BEOGRAD - Organizacije Akcija protiv trgovine ljudima - ASTRA i Komitet pravnika za ljudska prava - YUCOM uputile su danas otvoreno pismo premijeru Srbije Aleksandru Vučiću u kojem apeluju na njega i Vladu Srbije da se aktivno uključe u rešavanje problema nestalih beba, za koje roditelji sumnjaju da su nestale iz porodilišta u Srbiji.

Republika Srbija je dužna da uspostavi mehanizam i ispita svaki pojedinačni slučaj nestale bebe, da uzme u obzir sve okolnosti, da isplati adekvatnu nadoknadu štete i uradi sve što je u granicama nadležnosti da ne ošteti hiljade građana i građanki kao mnogo puta do sada. Ta odgovornost je delom i na Vama, stoji u pismu Vučiću dve NVO.

Kao što ste upoznati, dalje se navodi, Evropski sud za ljudska prava je 5. marta doneo, a 26. marta 2013. godine objavio presudu kojom utvrđuje da je Srbija povredila pravo na zaštitu privatnog i porodičnog života Zorice Jovanović, jedne od majki čija je beba nestala u porodilištu.

U presudi je naglašeno i da tužena država mora, u roku od godinu od pravosnažnosti presude preduzeti sve mere da obezbedi pojedinačno obeštećenje svim roditeljima, navodi se u saopštenju NVO.

Kako se ukazuje 9. septembra 2014. istekao je rok u slučaju Jovanović protiv Srbije.

ASTRA i YUCOM navode da Ministarstvo pravde i Ministarstvo zdravlja pripremaju zakon koji bi trebalo da ispita sudbine nestale dece, međutim, on ne štiti prava roditelja.

ASTRA i YUCOM izražavaju bojazan da će tim zakonom roditelji ostati oštećeni i da na kraju neće biti moguće da se utvrdi istina u svakom pojedinačnom slučaju.

Propisivanjem datuma u nacrtu zakona do kog su roditelji mogli da se obrate institucijama, a koji je prošao, nanosi se šteta velikom broju građana koji nisu znali kome da se obrate pošto su naišli na odbijanje bolničkog osoblja da sarađuju, ističe se u saopštenju.

Dve NVO navode da na njihove komentare radne verzije Zakona nisu dobile odgovor niti su oni uvaženi.

Apsolutno je nesporno da problem datira od pre početka Vašeg mandata i da roditelji bezuspešno tragaju za istinom o svojoj deci decenijama, bez bilo kakvih vidljivih uspeha. Čini se, nažalost, da prava podrška od strane državnih organa, uprkos najavama i dalje izostaje, stoji u pismu Vučiću.

Zbog velikog broja propusta i nepodudaranja, sumnje roditelja se sve više potkrepljuju i oni žele da znaju da li su tačne strepnje da su deca prodata radi lažnog usvojenja?

Kako do danas nisu dobili adekvatan odgovor, preostaje im oni i dalje sumnjaju da su njihova deca oteta iz državnih bolnica u Srbiji, zaključuje se u pismu premijeru.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)

dragan j

05.08.2015. 15:28

Ovom problemu bi trebalo ozbiljno pristupiti i detaljno ispitati sve nestanke beba u porodilištima! Ovo kažem kao neko kome je brat navodno umro drugi dan po porođaju u lozničkom porodilištu 01.08.1974. iako je porođaj bio normalan a beba zdrava, a da ni majci ni ocu nije bilo dozvoljeno da ga vide mrtvog!

Маја М.

05.08.2015. 17:52

@dragan j - Ко је кројио закон, директно је умешан. Зашто законом није предвиђена обавеза да се тело преминуле бебе предаје родитељима?!

roditelj

05.08.2015. 15:39

Decenijama je već ovaj problem trgovine ljudima poznat. Verujem da će se doneti zakoni koji će stati na kraj ovom neljudskom šljamu koji koristi rupe u postojećim zakonima da radi šta hoće.

Milijana

05.08.2015. 15:39

To bi trebalo da bude jedan od prioriteta! Godinama unazad ti roditelji apeluju na pomoc, niko se ne osvrce, ne prolaze samo kroz dusevnu patnju nego cesto i na fizicko maltretiranje kad pokusaju sami da saznaju istinu o svojoj deci.

Nada

05.08.2015. 15:50

Problem koji datira odavno. Nadam se da će premijer iznaći rešenje i za ovaj problem.

visnjicicaBG

05.08.2015. 15:58

Svaka cast! Premijer resava neke besmislice, a toliko ima precih stvari! Dece treba da budu na prvom mestu! A u ovoj drzavi su na zadnjem!

loka

05.08.2015. 16:03

Sa rešavanjem ovog pitanja treba krenuti što hitnije jer to je stvarno užasan čin